Η ΕΡΤ είμαστε όλοι εσείς.

Σας καλοσωρίζουμε στο διαδικτυακό μας τόπο. Ο τόπος αυτός δημιουργήθηκε και λειτουργεί με σκοπό: - να στεγάσει διαδικτυακά τον ΠΑ.ΣΥ.ΜΗ.ΤΕ. - να προβάλλει τον ρόλο των Μηχανικών και Τεχνικών της ΕΡΤ - να αποτελέσει σημείο αναφοράς και ενημέρωσης των μελών του συλλόγου.

ertopen.com - Ελεύθερη Ενημέρωση - ERT Open

ΠΑ.ΣΥ.ΜΗ.ΤΕ

Θέσεις των αγωνιζόμενων στις περιφερειακές ΕΡΑ για το νομοσχέδιο της ΕΡΤ

Θέσεις των αγωνιζόμενων στις περιφερειακές ΕΡΑ για το νομοσχέδιο της ΕΡΤ

 

Δημοσιεύτηκε στις 11 Μαρτίου 2015

 

Οι αγωνιζόμενοι στις περιφερειακές ΕΡΑ υποδεχόμαστε με ικανοποίηση την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Ταυτόχρονα όμως, μετά από αγώνα 21 μηνών για ελευθερία, δημοκρατία, αξιοπρέπεια, μετά από αγώνα για να γίνει ένα κρατικό μέσο δημόσιο δεν είναι δυνατό να δεχθούμε αμφίβολες διατυπώσεις και προθέσεις επί της επαναλειτουργίας των περιφερειακών σταθμών της ΕΡΑ.

Οι περιφερειακοί σταθμοί, οι περήφανες ΕΡΑ ήταν αυτές που κράτησαν ψηλά τη σημαία του αγώνα. Ήταν αυτές που έκαναν τη φωνή του μοναδικά δημόσια, ελεύθερου και αυτοδιαχειριζόμενου ραδιοφώνου να ακούγεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Να ακούγεται στις παραμεθόριες περιοχές. Να ακούγεται στα νησιά. Να ακούγεται εκεί όπου καμία digea και κανένα ιδιωτικό μέσο δεν επέτρεπε να ακούγεται.

Η ερμηνεία της διατύπωσης του άρθρου 4, το οποίο αναφέρεται στις δομές της ΕΡΤ και στη λειτουργία τους είναι διασταλτική και δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Οι δημοσιογράφοι, οι τεχνικοί, οι μουσικοί παραγωγοί, οι διοικητικοί υπάλληλοι, όσοι έμειναν στον αγώνα για μία ελεύθερη ΕΡΤ «μάτωσαν» όλους τους προηγούμενους μήνες και κατάφεραν οι περιφερειακοί σταθμοί να αποκτήσουν ρίζες στις τοπικές κοινωνίες.

Να αποκτήσουν μία οργανική σχέση με τους κατοίκους αυτών των περιοχών και είναι έλλειψη σεβασμού στην περιφέρεια να μην αναλαμβάνεται σαφώς και ρητώς η δέσμευση για την συνέχιση της λειτουργίας όλων των περιφερειακών σταθμών της ΕΡΑ. Είναι παράλληλα έλλειψη σεβασμού στους αλληλέγγυους που στήριξαν όλους αυτούς τους μήνες τον αγώνα, στα κινήματα, στις συλλογικότητες, να τους δίδεται ένας ρόλος «τοποτηρητή» του προγράμματος, επιτηρητή του κανονισμού λειτουργίας, ρόλος αστυνομικός ως προς την τήρηση των κανονισμών. Οι αλληλέγγυοι είναι σημαντικό κομμάτι των περιφερειακών ΕΡΑ και ο ρόλος τους πρέπει να είναι λειτουργικός. Είναι οι αφανείς ήρωες, αυτοί που εγγυώνται την μετάβαση από ένα κρατικό ραδιόφωνο σε ένα δημόσιο.

Η εγγύηση επίσης των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων των περιφερειακών ΕΡΑ είναι σημαντικό σημείο του νέου νομοσχεδίου. Οι επιχειρησιακές συμβάσεις δεν είναι δυνατό να γίνουν δεκτές, ούτε μπορεί να γίνει δεκτή η εξάρτηση από τους όποιους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, με την πλήρη αναγνώριση ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων είναι το ζητούμενο για τους εργαζόμενους των πραγματικά δημόσιων περιφερειακών σταθμών της ΕΡΑ. Διεκδικούμε ακόμη την διοικητική αυτοτέλεια των περιφερειακών σταθμών, με συντονιστές και επικεφαλής που θα ορίζονται από τους ίδιους τους εργαζόμενους των περιφερειακών ΕΡΑ και όχι από Διοικητικά Συμβούλια που βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά από τους σταθμούς και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Τέλος, η διατήρηση του ανταποδοτικού τέλους στα επίπεδα της ΝΕΡΙΤ, που αντικατέστησε το «μαύρο» στην ΕΡΤ μας βάζει σε σκέψεις για τις προθέσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τους δεκαεννέα περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΑ. Πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι οι εργαζόμενοι των δεκαεννέα περιφερειακών σταθμών της ΕΡΑ και οι τοπικές απαιτούν να ανοίξει αμέσως η ΕΡΤ με όλες τις δομές της και να επιστρέψουν στην εργασία τους με πλήρη δικαιώματα, αυτά που τους στέρησε η καταστροφική κυβέρνηση Σαμαρά. Εάν η σημερινή κυβέρνηση ακολουθήσει την ίδια πρακτική με την προηγούμενη θα βρει μπροστά της τόσο τους απολυμένους όσο και την κοινωνία που τους στήριξε και που σε τελική ανάλυση ήταν αυτή που έδωσε την εκλογική νίκη στο ΣΥΡΙΖΑ. Ορίζοντας όλων μας είναι το ρεαλιστικό, όχι με βάση όμως το εφικτό , αλλά το αναγκαίο.

http://www.karditsapress.gr/opinion/h-apopsi/articles/18833-theseis-ton-agonizomenon-stis-perifereiakes-era-gia-to-nomosxedio-tis-ert.html

 

 

 

 

Ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, κ. Δένδια προς τον υπουργό Οικονομικών

Ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ προς τον υπουργό Οικονομικών

11/3/2015

Στον υπουργό Οικονομικών απευθύνει ερώτηση ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Δένδιας για το ζήτημα της ΕΡΤ ΑΕ και των μισθολογικών αυξήσεων στη ΔΕΗ.

Ο κ. Δένδιας ζητάει ειδικότερα να ενημερωθεί «κατά πόσο συνάδουν προς τις αρχές της δημοσιονομικής εποπτείας και εταιρικής διακυβέρνησης, αλλά και τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί λιτού βίου και ισοσκελισμένων προϋπολογισμών οι πρωτοβουλίες επανόδου στο καθεστώς της ΕΡΤ ΑΕ και πρόσθετων μισθολογικών αυξήσεων στη ΔΕΗ ΑΕ».

Ζητάει επίσης να ενημερωθεί αν η κυβέρνηση δεσμεύεται, ότι οι πρωτοβουλίες αυτές δεν θα επιβαρύνουν οικονομικά τους φορολογούμενους.

http://thepaper.gr/erotisi-dendia-gia-ert-ke-dei/


 

Ανακοίνωση ΠΟΣΠΕΡΤ :Επαναλειτουργεί η ΕΡΤ ή αλλάζει όνομα το έκτρωμα ΝΕΡΙΤ;

Αγ. Παρασκευή 10-10-2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Επαναλειτουργεί η ΕΡΤ ή αλλάζει όνομα το έκτρωμα ΝΕΡΙΤ;

Η ΠΟΣΠΕΡΤ πάλεψε και παλεύει για την άμεση επανασύσταση – σε πλήρη λειτουργία της ΕΡΤ συνέχεια της 11/06/2013.

Μιας ΕΡΤ ανοικτής, ελεύθερης, φωνή της κοινωνίας, δύναμη αντίστασης και αγώνα, που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο για την ανατροπή της υποταγμένης Συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με τις πολιτικές υποδούλωσης της χώρας και της εξαθλίωσης του λαού της.

Μιας ΕΡΤ αντάξιας του αγώνα των απολυμένων εργαζομένων της που μαζί με τους αλληλέγγυους, προσφέρανε την πλουραλιστική όαση και επί μήνες συνεχή λειτουργία μέσα από τις συχνότητες της ERTΟPEN (ΑΘΗΝΑ-ΕΡΤ3-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΡΑ-ΜΕΣΑΙΑ – ΒΡΑΧΕΑ Τ/Ο ΚΑΙ Ρ/Φ ) με αξιοπρέπεια και θάρρος, με πίστη και δύναμη, με κόπο και ιδρώτα, με αίμα και δάκρυ, που αγκαλιάστηκε από την κοινωνία και δημιούργησε προσδοκίες !

Μιας ΕΡΤ ανεξάρτητης, αδέσμευτης και πλουραλιστικής.

Ενός φορέα δημόσιας τηλεόρασης που θα υπηρετεί το ιερό δικαίωμα ενημέρωσης και πολιτιστικής ανάτασης του Ελληνικού λαού και ΚΑΤΑΘΕΣΑΜΕ ΠΟΛΥΣΕΛΙΔΑ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΑ στον κ. Υπουργό Επικρατείας.

Μιας ΕΡΤ της ΕΛΠΙΔΑΣ αντίστοιχης με τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης της ΕΛΠΙΔΑΣ.

Θεωρούμε θετικό το ότι αναρτήθηκε για δημόσιο διάλογο το σχέδιο νόμου για την ΕΡΤ και μας απασχόλησε ιδιαίτερα.

Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να επισημάνουμε μετά από ενδελεχή μελέτη του Σχεδίου Νόμου και πριν καταθέσουμε στο λαό, στη Βουλή και τους εργαζομένους της τις αναλυτικές προτάσεις μας στο Νομοθετικό Κείμενο που... Κατάρτισε; (ΑΚΡΙΒΗΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΗΣ…ΝΕΡΙΤ! εκτός του Εποπτικού Συμβουλίου ) η Κυβέρνηση, από ΘΕΣΕΙΣ ΑΡΧΩΝ, τις πρωταρχικές αντιρρήσεις μας σε αυτό :

Δεν υπηρετεί τη δημοκρατία μας και το δημόσιο διάλογο για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα η διαβούλευση ΩΡΩΝ που δυστυχώς επιλέχθηκε.

Δεν επαναλειτουργεί η ΕΡΤ– αλλάζει όνομα ΤΟ ΜΟΡΦΩΜΑ ΤΗΣ ΝΕΡΙΤ!

Οι συντάκτες του σχεδίου αυτού μας εξέπληξαν με την προχειρότητα και την ασάφεια (δημιουργική η όχι) προσέγγισης στα θεσμικά και νομικά ζητήματα αλλά και τη χρησιμοποίηση του Ν.4173 και αναπαράγουν το αποτυχημένο μόρφωμα-έκτρωμα της ΝΕΡΙΤ.

Αντί λοιπόν να τροποποιηθεί ο ιδρυτικός νομός της ΕΡΤ, ώστε ‘’να μην υπάρχουν παθογένειες’’ κατά την κυβέρνηση στις προγραμματικές της δηλώσεις , ΕΠΙΛΕΧΤΗΚΕ να τροποποιηθεί (;) ο ιδρυτικός νομός έκτρωμα της ΝΕΡΙΤ (στην ουσία είναι ΑΥΤΟΥΣΙΟΥΣ! ) που κατάργησε την ΕΡΤ – ΠΟΥ ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΘΗΚΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ από την σημερινή κυβέρνηση!

Αυτό λέγεται ΝΕΑ ΑΡΧΗ, ΜΕ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΑΠΟ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΒΑΣΗ !

Αποδέχεται ως νόμιμο το ΜΑΥΡΟ και το ’’ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ κλείσιμο της ΕΡΤ’’ με τον κατάπτυστο τρόπο που αυτό έγινε, με το πραξικόπημα της φαύλης και φασίζουσας συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, του μαύρου της Δημοκρατίας και της ελευθερίας του λόγου, τη καταπάτηση του συντάγματος και των ευρωπαϊκών θεσμών και έτσι υπήρξε η ‘’ΜΑΥΡΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ’’ που παραμένει ως ΜΑΥΡΗ!

Αποδέχεται την νομιμότητα του ΑΝΟΜΟΥ μορφώματος της ΝΕΡΙΤ.

Γκρίζο μετά το μαύρο. Η πολυπόθητη επιστροφή στο άσπρο δεν θα ‘ρθει!

Οι εργασιακές σχέσεις αναβιώνουν χωρίς όμως ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ το μισθολόγιο, το βαθμολόγιο, το θεσμικό πλαίσιο των μέχρι σήμερα ΣΣΕ, το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΡΤ και πότε και πως θα αναγνωριστούν, εν τοις πράγμασι, οι 22 και πλέον μήνες εργασίας και αυταπάρνησης των διωκόμενων εργαζόμενων της ΕΡΤ.

Επαφίενται “ενδεχομένως” στον πατριωτισμό μιας υπουργικής απόφασης.

Δεν καθορίζονται στο σχέδιο νόμου οι δομές της ΕΡΤ της 11/6/2013 όπως οι αποφάσεις και εξαγγελίες των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και η ΕΡΤ επαναλειτουργεί χωρίς δομές και πανελλαδικό εύρος των δραστηριοτήτων της, χωρίς να καθορίζεται η λειτουργία των περιφερειακών Ρ/Σ των δικτύων εκπομπής της δομής και της αυτοτέλειας της ΕΤ3. Παραπέμπει στις αποφάσεις του Δ.Σ με την δαμόκλειο σπάθη όμως, του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού αφού αφαιρούν από το ανταποδοτικό τέλος των 3 ευρώ, 100 εκατ. ευρώ, παράνομα και καταχρηστικά, που έχουν υπολογιστεί στο ...ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ του προϋπολογισμού 2015 της απελθούσας φαύλης συγκυβέρνησης και επιπλέον υπάρχει μεγάλο έλλειμμα στην ΝΕΡΙΤ.

Δεν υπάρχει πρόβλεψη διαφημίσεων – ούτε καν στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα!

Έτσι επέρχεται ο στραγγαλισμός σε δομές, πρόγραμμα και τεχνολογικό εξοπλισμό που απαιτείτε για την εύρυθμη και ανταποδοτική λειτουργία της .

Δεν υπάρχει οργανόγραμμα, κανονισμός προσωπικού, υπηρεσιακά συμβούλια κ.α. και παρά τις διαβεβαιώσεις ότι με μεταβατική διάταξη θα προβλεπόταν προσωρινή επαναφορά των ισχυόντων στην ΕΡΤ. Αντίθετα «καταρτίζονται από το Διευθύνοντα Σύμβουλο» ΧΩΡΙΣ συζήτηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις μας.

Δεν αναφέρεται, παρότι το ζητήσαμε, η ασφάλιση στο ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΜΕΙΟ .

Δεν αναφέρει τίποτα για τους συναδέλφους συμβασιούχους που δούλευαν στην ΕΡΤ πρίν το «μαύρο» και έκαναν την επιλογή να παραμείνουν στον αγώνα, αυτοί όπως φαίνετε δεν έχουν θέση στην ΕΡΤ. Οι δεκάδες αλληλέγγυοι πανελλαδικά που κρατούν ανοιχτή την ΕΡΤ δεν υπάρχουν πουθενά, ούτε μέριμνα για τις οικογένειες (πρόσληψη ενός μέλους Α βαθμού ) των 17 νεκρών μας παρότι πιέσαμε πιεστικά και δόθηκε υπόσχεση ότι κάποια μπορεί να προβληθούν .

Όλα τα κρίσιμα θέματα ανατίθενται στον υπουργό και στο διευθύνοντα σύμβουλο αναπαράγοντας ένα μοντέλο συγκεντρωτικό, με ηγετικά δίδυμα πρόεδρου και διευθύνοντος σύμβουλου που μέχρι πρόσφατα ζήσαμε με αρνητικά αποτελέσματα για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ αγωνιζόταν (κατήγγειλε στη δικαιοσύνη και στα ΜΜΕ), αγωνίζεται και θα αγωνιστεί για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ από μηδενική βάση για τις κακοδαιμονίες και τα σκάνδαλα κομματικών εξαρτήσεων και κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος του παρελθόντος. Δεν θα μηδενίσει όμως ποτέ τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων της. Θα παλέψει να γίνουν δέκτες οι προτάσεις της γιατί είναι αξιοπρεπείς, ρεαλιστικές, δίκαιες, και άμεσα εφαρμόσιμες που αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη και είναι συνεπής με την απαίτηση της κοινωνίας. Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι του κλεισίματος της και οι πρωταίτιοι του σκανδάλου που λέγεται ΝΕΡΙΤ που εξακολουθεί να λειτουργεί. Για να βρουν δικαίωση οι αγώνες και οι δεσμεύσεις που δώσαμε και λάβαμε. Για μια ΕΡΤ ανοικτή στην κοινωνία και στο πολιτισμό, όχι στις εξαρτήσεις – τη θεσιθηρία και τα σκάνδαλα!

Η ΑΜΕΣΗ επαναλειτουργία της ΕΡΤ ΕΙΝΑΙ ΧΡΕΟΣ ΤΙΜΗΣ και ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ από την σημερινή ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ χωρίς προαπαιτούμενα –χωρίς θολές σελίδες και δημιουργικές ασάφειες γιατί το απαιτεί η κοινωνία, για τους 17 νεκρούς μας και γιατί το κερδίσαμε με τον δίκαιο αγώνα μας. .

Η ΕΡΤ ο εθνικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας να λειτουργήσει με όλες τις δομές του, να είναι ένας πραγματικός μοχλός ανάπτυξης για να συμβάλλει στον εθνικό σκοπό που η κυβέρνηση έχει προτάξει για μείωση των βαρών στην ελληνική οικονομία, το ξεπέρασμα της κρίσης και της εξαθλίωσης ,να καταργήσει τα μνημόνια και να επαναφέρει την αξιοπρέπεια του λαού .

Είναι απαραίτητο στον διάλογο και στις τελικές αποφάσεις να ληφθούν υπόψη ακόμα και τώρα, οι θέσεις των θεσμικών οργάνων που και γνωρίζουν και είναι οι πυλώνες αυτού του ασυμβιβάστου – ανυποχώρητου και απαράμιλλου αγώνα έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τέτοια ζητήματα όπως και ζητήματα εργασιακών σχέσεων και συλλογικών συμβάσεων, με βάση τις διακηρυγμένες αρχές και θέσεις των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που είναι το άνοιγμα της ΕΡΤ και η άμεση λειτουργία με όλα της τα μέσα ως να μην έκλεισε μια μέρα, με την δια νόμου κατάργηση της ΟΙΚ.02/11.6.2013 ΚΥΑ που αντισυνταγματικά την έκλεισε και επέβαλε το μαύρο, μέχρις ότου διαμορφωθεί, ψηφιστεί και υλοποιηθεί, με τα νέα θεσμικά όργανα, τους κανονισμούς και τα οργανογράμματα, ο νέος νόμος για την ΕΡΤ, την ΕΡΤ της καρδιάς μας ,την ΕΡΤ που ΟΛΟΙ ονειρευόμαστε.


Για την ΠΟΣΠΕΡΤ

 

Ο Πρόεδρος                                                                Ο Γενικός Γραμματέας

 

 

                                   Παναγιώτης Καλφαγιάννης                                                      Γαβριήλ Κασιμάτης

 

 

Το Ποτάμι για την ΕΡΤ

Το Ποτάμι για την ΕΡΤ

11 Μαρτίου 2015

Το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ δείχνει ότι η κυβέρνηση επιμένει στο ακέραιο στις συνταγές του παρελθόντος. Αντί να προχωρήσει στη δημιουργία μιας δημόσιας τηλεόρασης πραγματικά ανεξάρτητης, δημιουργεί μια ΕΡΤ απόλυτα ελεγχόμενη αφού ο Υπουργός Επικρατείας είναι αυτός που ουσιαστικά διορίζει τον Πρόεδρο, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στους αρμόδιους υπουργούς να αυξάνουν τα ανταποδοτικά τέλη προκειμένου να καλύψουν τρύπες, μετακυλίοντας το κόστος για τις δικές τους αποφάσεις στους φορολογούμενους.

Συγκεκριμένα:

1) To άρθρο 10 προβλέπει:

«…ο Υπουργός Επικρατείας που είναι αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης απευθύνει δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία δημοσιοποιείται με κάθε πρόσφορο μέσο, και μετά την κατάθεση των δηλώσεων ενδιαφέροντος υποβάλλει εισήγηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η οποία εγκρίνει τα μέλη των ανωτέρω περιπτώσεων με απλή πλειοψηφία των παρόντων κατά τη συνεδρίασή της μελών». Ο υπουργός προτείνει λοιπόν τη διοίκηση της ΕΡΤ και η κυβερνητική πλειοψηφία εγκρίνει. Δεν υπάρχουν ούτε επιτροπές, ούτε κριτήρια, ούτε διαδικασίες. Προκηρύξτε, διορίστε, τελειώσατε.

2) Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι ενώ για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου απαιτείται τουλάχιστον πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης αυτό το τυπικό προσόν δεν ισχύει για τον πρόεδρο της ΕΡΤ. Μήπως λοιπόν «φωτογραφίζουν» τον επόμενο πρόεδρο;

3) Μετά την κατακραυγή που ξεσήκωσαν σχετικές δηλώσεις δεν προβλέπεται αύξηση του ανταποδοτικού τέλους στην παρούσα χρονική στιγμή. Αυτό όμως μπορεί να το αποφασίσει ανά πάσα στιγμή ο Υπουργός Επικρατείας σε συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομικών, αν δουν ότι «ο λογαριασμός δεν βγαίνει» ή ότι υπάρχουν τρύπες στον προϋπολογισμό.

Στο άρθρο 8 προβλέπεται:

«Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, ύστερα από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε., το ποσό του ανταποδοτικού τέλους μπορεί να αναπροσαρμόζεται, λαμβάνοντας υπόψη το καθαρό κόστος και την προϋπολογιζόμενη δαπάνη για την παροχή της δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας».

4) Στα θέματα των εργαζομένων της παλιάς ΕΡΤ, υπάρχουν αρκετές ασάφειες οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν τους μισθούς υπερημερίας, τον συμψηφισμό αποζημιώσεων και παραπέμπονται σε κοινές υπουργικές αποφάσεις. Συγκεκριμένα αναφέρεται:

«…Οι κάθε είδους συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του προσωπικού, το οποίο την 11η Ιουνίου 2013 απασχολείτο στην Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. οι οποίες λύθηκαν, καθοιονδήποτε τρόπο, αναβιώνουν από την ημέρα δημοσίευσης του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και θεωρούνται εφ’ εξής συμβάσεις που έχουν συναφθεί με την εταιρεία του άρθρου 1 του παρόντος νόμου.

2. Με κοινή απόφαση του αρμόδιου για θέματα Ραδιοτηλεόρασης Υπουργού και του Υπουργού Οικονομικών ρυθμίζονται τα κάθε είδους θέματα που προκύπτουν από την κατά την προηγούμενη παράγραφο αναβίωση συμβάσεων και ιδίως τα θέματα που αφορούν, ενδεχομένως:

α) μισθούς υπερημερίας του Προσωπικού της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε που καταργήθηκε με την αναφερόμενη στην παράγραφο 1 Κοινή Υπουργική Απόφαση,

β) συμψηφισμούς αυτών με τους κάθε είδους μισθούς, αποδοχές, επιδόματα και κάθε είδους αποζημιώσεις που ελήφθησαν, καθώς και συμψηφισμούς με τις ασφαλιστικές εισφορές του προσωπικού για την περίοδο μέχρι την αναβίωση των συμβάσεων σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου».

5) Σχετικά με την αναβίωση των παλαιών συμβάσεων, έχει υπολογιστεί ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων που θα επιστρέψουν; Ποιος θα είναι ο τελικός αριθμός των εργαζομένων στη νέα ΕΡΤ; Θα υπάρχει κάποια διαδικασία αξιολόγησης του υπάρχοντος προσωπικού και όσων επαναπροσληφθούν.

6) Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι περίπου το 1/4 των παραγωγών μπορεί να είναι εξωτερικές, ύστερα από αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο κυβερνητικός έλεγχος όμως στη διοίκηση παραπέμπει στις αναθέσεις που έχουμε ζήσει στο παρελθόν.

Το νομοσχέδιο ακόμη αναφέρει:

«Επιτρέπεται, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ύστερα από εισήγηση Διευθύνοντος Συμβούλου, και αφού έχει προηγηθεί σχετική δημόσια προκήρυξη στον ιστότοπο της εταιρείας, η ανάθεση έργου ή παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, για την παραγωγή ή την επεξεργασία ή την παρουσίαση συγκεκριμένου ραδιοφωνικού, τηλεοπτικού ή διαδικτυακού προϊόντος για την εκπλήρωση των σκοπών και της αποστολής της εταιρείας σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου και του Καταστατικού της. Το κόστος των έργων και υπηρεσιών που ανατίθενται και παρέχονται σύμφωνα με την παρούσα παράγραφο δεν μπορεί να υπερβαίνει συνολικά ποσοστό της τάξεως του είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του ετήσιου προϋπολογισμού των παρεχόμενων από την εταιρεία ραδιοτηλεοπτικών και διαδικτυακών προϊόντων στο πλαίσιο τήρησης ισοσκελισμένων εταιρικών προϋπολογισμών.»

Η κυβέρνηση μέσω των παραπάνω φαίνεται ότι σκοπεύει να προχωρήσει στο βόλεμα των «δικών της παιδιών», που παρείχαν κατά καιρούς διαφόρων ειδών «υπηρεσίες» και περιμένουν τώρα επιβράβευση.

7) Στο άρθρο 5 αναφέρεται ότι «Η Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. δεν επιδιώκει την απόκτηση κέρδους». Ασφαλώς και δεν πρέπει η ΕΡΤ να λειτουργεί με τα εμπορικά κριτήρια των ιδιωτικών καναλιών, αλλά για τι ανταγωνισμό μιλάμε και ποιους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς θέλουμε εάν δια νόμου…απαγορεύεται στην ΕΡΤ να είναι κερδοφόρα; Είναι δυνατόν μια Α.Ε. να μην επιδιώκει την απόκτηση κέρδους;

8) Περιμένουμε την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για να δούμε το δημοσιονομικό κόστος.

Ήρθε καιρός επιτέλους να τελειώνουμε με την λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης ως μαγαζί της εκάστοτε κυβέρνησης. Το Ποτάμι επιμένει στην ανάγκη για μια δημόσια τηλεόραση πραγματικά ανεξάρτητη, πολυφωνική, πρότυπο δημοκρατίας και προβολής πολιτισμού.

11 Μαρτίου 2015

 

 

ΠΑΣΟΚ κατά κυβέρνησης για την ΕΡΤ

ΠΑΣΟΚ κατά κυβέρνησης για την ΕΡΤ

10/3/2015

Σκληρή κριτική για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ, το οποίο δόθηκε για διαβούλευση χθες ασκεί το ΠΑΣΟΚ. Η Χαριλάου Τρικούπη καταφέρεται κατά του νομοθετήματος κάνοντας λόγο για «νεκρανάσταση» μιας από «τις χειρότερες εποχές της παλαιάς κρατικής ραδιοτηλεόρασης».

 

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ «αντί να θωρακίσει την ανεξαρτησία που τραυμάτισε η απαράδεκτη παρέμβαση της Ν.Δ. τον Ιούνιο του 2013, (την οποία ως ΠΑΣΟΚ είχαμε έντονα καταδικάσει), την υπάγει και πάλι στον Υπουργό, καταργεί τις πρόσφατες εγγυήσεις διαφάνειας που

είχαν νομοθετηθεί και προβλέπει τον ορισμό τού Διοικητικού Συμβουλίου αποκλειστικά από την κυβερνητική πλειοψηφία και μάλιστα σε πρώτη φάση από τον ίδιο τον Υπουργό».

 

Μάλιστα, η Χαριλάου Τρικούπη κάνει λόγο για «τη Ραδιοτηλεόραση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με προφανή στόχο την ωμή κυβερνητική προπαγάνδα (και μάλιστα με το γνωστό απειλητικό ύφος κατά αυτών που ασκούν κριτική, όπως διαπιστώνεται το τελευταίο διάστημα κατά το οποίο έχουμε συνεχείς κυβερνητικές επιθέσεις κατά Μέσων Ενημέρωσης)».

 

Από την κριτική του ΠΑΣΟΚ δεν ξεφεύγει ότι στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται καμία αξιολόγηση, ότι βρίθει φωτογραφικών διατάξεων, όπως αυτή που εξαιρεί τον Πρόεδρο του Δ.Σ. από την υποχρέωση να έχει έστω πτυχίο και ότι οδηγεί σε αύξηση του ανταποδοτικού τέλους μέσω της εν λευκώ εξουσιοδότησης στον Υπουργό να το καθορίζει.

http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=399240&catID=1

 

 

Σελίδα 311 από 316

Οκτώμβριος 2018
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Κανένα γεγονός

Η σελίδα μας στο Facebook

Facebook Image
GO_TO_TOP