Σας καλοσωρίζουμε στο διαδικτυακό μας τόπο. Ο τόπος αυτός δημιουργήθηκε και λειτουργεί με σκοπό: - να στεγάσει διαδικτυακά τον ΠΑ.ΣΥ.ΜΗ.ΤΕ. - να προβάλλει τον ρόλο των Μηχανικών και Τεχνικών της ΕΡΤ - να αποτελέσει σημείο αναφοράς και ενημέρωσης των μελών του συλλόγου.

ertopen.com - Ελεύθερη Ενημέρωση - ERT Open

ΠΑΣΟΚ κατά κυβέρνησης για την ΕΡΤ

ΠΑΣΟΚ κατά κυβέρνησης για την ΕΡΤ

10/3/2015

Σκληρή κριτική για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ, το οποίο δόθηκε για διαβούλευση χθες ασκεί το ΠΑΣΟΚ. Η Χαριλάου Τρικούπη καταφέρεται κατά του νομοθετήματος κάνοντας λόγο για «νεκρανάσταση» μιας από «τις χειρότερες εποχές της παλαιάς κρατικής ραδιοτηλεόρασης».

 

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ «αντί να θωρακίσει την ανεξαρτησία που τραυμάτισε η απαράδεκτη παρέμβαση της Ν.Δ. τον Ιούνιο του 2013, (την οποία ως ΠΑΣΟΚ είχαμε έντονα καταδικάσει), την υπάγει και πάλι στον Υπουργό, καταργεί τις πρόσφατες εγγυήσεις διαφάνειας που

είχαν νομοθετηθεί και προβλέπει τον ορισμό τού Διοικητικού Συμβουλίου αποκλειστικά από την κυβερνητική πλειοψηφία και μάλιστα σε πρώτη φάση από τον ίδιο τον Υπουργό».

 

Μάλιστα, η Χαριλάου Τρικούπη κάνει λόγο για «τη Ραδιοτηλεόραση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με προφανή στόχο την ωμή κυβερνητική προπαγάνδα (και μάλιστα με το γνωστό απειλητικό ύφος κατά αυτών που ασκούν κριτική, όπως διαπιστώνεται το τελευταίο διάστημα κατά το οποίο έχουμε συνεχείς κυβερνητικές επιθέσεις κατά Μέσων Ενημέρωσης)».

 

Από την κριτική του ΠΑΣΟΚ δεν ξεφεύγει ότι στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται καμία αξιολόγηση, ότι βρίθει φωτογραφικών διατάξεων, όπως αυτή που εξαιρεί τον Πρόεδρο του Δ.Σ. από την υποχρέωση να έχει έστω πτυχίο και ότι οδηγεί σε αύξηση του ανταποδοτικού τέλους μέσω της εν λευκώ εξουσιοδότησης στον Υπουργό να το καθορίζει.

http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=399240&catID=1

 

 

Η «περίπτωση» ΕΡΤ και η διάλυση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης στην Ευρώπη

Η «περίπτωση» ΕΡΤ και η διάλυση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης στην Ευρώπη

Η «περίπτωση» ΕΡΤ συμβολίζει την κατάρρευση των Θεσμών που καλούνται να προστατεύσουν και να εγγυηθούν ελάχιστα θεμελιώδη δικαιώματα στην εξάσκηση της ιδιότητας του πολίτη | EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

09.03.2015,

Συντάκτης: Κατερίνα Σαρικάκη*

Η «περίπτωση» ΕΡΤ επιστρέφει στην κοινοβουλευτική δημόσια σφαίρα, ώστε να αποφασιστεί, δημοκρατικά, το νομικό πλαίσιο που θα διέπει την επαναλειτουργία της. Ομως το «πρόβλημα» ΕΡΤ προέκυψε από την έλλειψη δημοκρατικότητας, τόσο στην παύση της λειτουργίας της όσο και στην αντικατάστασή της από έναν φορέα χωρίς τα βασικά στοιχεία ή αξίες του ζητούμενου δημόσιου χαρακτήρα. Η «περίπτωση» ΕΡΤ συμβολίζει την κατάρρευση των Θεσμών που καλούνται να προστατεύσουν και να εγγυηθούν ελάχιστα θεμελιώδη δικαιώματα στην εξάσκηση της ιδιότητας του πολίτη.

Στην Ελλάδα η κατάρρευση συντελέστηκε με βίαιο και ραγδαίο τρόπο και στην περίπτωση ΕΡΤ αντικαθρεφτίστηκαν αντιδημοκρατικές ιδεολογικές τοποθετήσεις και μίσος ενάντια στην πολυφωνία, την κριτική και ό,τι δεν είναι γερά ελεγχόμενο από ιδιωτικά και πολιτικά συμφέροντα. Σε πολλά μέρη της Ευρώπης, όμως, η εικόνα φανερώνει με ψηφιδωτό τρόπο τι ακριβώς επιφυλάσσει το μέλλον για τις δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις. Η αφορμή της οικονομικής κρίσης έχει χρωματίσει τις πολιτικές ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, αλλά τα κίνητρα δεν είναι πάντα η διάσωση του δημόσιου μέσου.

Η τηλεόραση της Βαλένθια στην Ισπανία είχε την ίδια μοίρα και, μολονότι πρόκειται για έναν περιφερειακό, αλλά σημαντικό σταθμό, το κλείσιμό της δεν είναι του ίδιου μεγέθους με την ΕΡΤ. Στην Πορτογαλία, η σταδιακή διάσπαση της δημόσιας ΡΤ πραγματοποιείται, με σκοπό να παραχωρηθούν οι παραγωγές πολιτισμικού περιεχομένου και ψυχαγωγίας στον ιδιωτικό τομέα, που ελέγχει τα καλωδιακά και ψηφιακά συστήματα μετάδοσης, συμπεριλαμβανομένων σταδιακά και των οπτικοακουστικών αρχείων.

Το «όραμα» της νέας, «μοντέρνας» λιτής δημόσιας ΡΤ θα είναι ένας σκελετός ειδησεογραφικών εκπομπών –γιατί σωστή δημοσιογραφία απαιτεί χρηματοδότηση και δεν αποφέρει άμεσα κέρδη, με τον τρόπο που αποφέρει το ψυχαγωγικό πρόγραμμα. Οι αλλαγές αυτές στην τηλεόραση της Πορτογαλίας δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά μια μακρόχρονη προσπάθεια αποδυνάμωσης και ακόμα κατάργησής της και βασίζονται στην ιδιωτικοποίηση λειτουργιών της RTP, την οικονομική διαχείριση στα χέρια του κράτους και την κατάργηση σταθερών εργασιακών συμβολαίων. Οι συζητήσεις μου με δημοσιογράφους και ανθρώπους των τεχνών συγκλίνουν στο ότι επικρατεί ένα κλίμα φόβου οικονομικής καταστροφής για όσους τολμούν να εκφράσουν κριτική στα σχέδια αυτά. Κάποιοι από όσους μου μίλησαν βιώνουν την εκδικητικότητα του συστήματος.

Η φλαμανδική τηλεόραση VRT αναγκάστηκε να ιδιωτικοποιήσει την ψηφιοποίηση των αρχείων της και με αυτόν τον τρόπο να δώσει μέρος της κυριαρχίας της σε ιδιωτική εταιρεία. Συνδυασμένη αυτή η εξέλιξη με τη δραστική μείωση προσωπικού και την πρόσθετη επιβάρυνση να καλύψει 75% της παραγωγής με λιγότερο προσωπικό, καθώς και τη χρηματοδότησή της μέσω του κρατικού μηχανισμού δημιουργούν ιδιαίτερα σημεία πίεσης. Η ολλανδική δημόσια ραδιοτηλεόραση ΝΡΟ, υπό τη δικαιολογία της λιτότητας, βίωσε το κλείσιμο 13 σταθμών μέχρι φέτος από το 2011, έχοντας φέρει πλήγμα μείωσης του προϋπολογισμού της κατά το ένα τρίτο.

Το Ισραήλ ακολούθησε στα χνάρια της ΕΡΤ, τον Μάιο 2014, πρώτα καταργώντας τη δημόσια χρηματοδότηση μέσω του φόρου τηλεόρασης κι έπειτα ανακοινώνοντας το κλείσιμο της Ισραηλινής Ραδιοτηλεοπτικής Αρχής. Σε ανακοίνωσή του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπ. Νετανιάχου, δήλωσε ότι τα «σωματεία είχαν γίνει αφεντικά». Οι δηλώσεις αυτές απροκάλυπτης μεροληψίας ενάντια σε νόμιμα όργανα και ιδεολογίες ηχούν και στον λόγο του τέως πρωθυπουργού Σαμαρά, όταν αναφερόταν στους εργαζόμενους της ΕΡΤ ως «αριστερούς». Τα πολιτικά και οικονομικά κίνητρα πίσω από τις διάφορες μεθόδους αποδυνάμωσης των δημόσιων ραδιοτηλεοράσεων στην Ευρώπη και αλλού δείχνουν ένα ανησυχητικό φαινόμενο συστημικής καταστροφής δημοσίων χώρων επικοινωνίας.

Σημαντικές πτυχές της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ πηγάζουν από τη γνώση μας των βιωμάτων άλλων φορέων. Πρώτιστα, η παραγωγή και διεύθυνση περιεχομένου πρέπει να παραμείνει στα χέρια της ΕΡΤ ως φορέας προστασίας πολιτισμικής κληρονομιάς και πολιτισμικού γίγνεσθαι. Η αυτόνομη παραγωγή πολιτισμικού προγράμματος, η επανένταξη των οπτικοακουστικών αρχείων υπό τη διεύθυνση της ΕΡΤ, η συνέχεια σταθερών εργασιακών συμβολαίων και η χρηματοδότησή της από κοινό χαμηλό φόρο με σκοπό την αυτόνομη οικονομική διαχείριση, είναι τα βασικά μαθήματα που λαμβάνουμε από τη μοίρα άλλων δημόσιων ραδιοτηλεοράσεων.

Ολα αυτά αποτελούν τα δομικά αναγκαία χαρακτηριστικά που οφείλει να έχει η ΕΡΤ.Αλλά όχι τα μόνα. Το ελληνικό κράτος οφείλει να στηρίξει το άνοιγμα που συνετέλεσαν η τηλεόραση της Θεσσαλονίκης ΕΡΤ3 και τα ραδιόφωνα σε Αθήνα και όλη την Ελλάδα. Συμβούλια πολιτών και ειδικών έχουν μια ειδική θέση στο να καταστήσουν στην πράξη την ΕΡΤ δημοκρατικά υπόλογη στην κοινωνία –και όχι στον λαϊκισμό ή τη δημαγωγία.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, η τωρινή προσπάθεια θεσμοθέτησης μιας ανεξάρτητης,φερέγγυας και περήφανης δημόσιας ραδιοτηλεόρασης είναι ακόμα πιο σημαντική. Δεν πρόκειται απλώς πλέον για την επαναλειτουργία ενός εθνικού μέσου, αλλά για ένα παραδειγματικό μήνυμα που αφορά το μέλλον των χώρων έκφρασης και πολιτισμού που πρέπει να ανήκουν στους πολίτες.

* καθηγήτρια Διακυβέρνησης των ΜΜΕ στο Ινστιτούτο Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο της Βιέννης

http://www.efsyn.gr/arthro/i-periptosi-ert-kai-i-dialysi-tis-dimosias-radiotileorasis-stin-eyropi 

Mαύρη σελίδα για την κυβέρνηση της «Αριστεράς» η ΕΡΤ

Mαύρη σελίδα για την κυβέρνηση της «Αριστεράς» η ΕΡΤ

02/03/2015

Θα πληρώνει ο ελληνικός λαός τη δημιουργία μιας ΕΡΤ που ακόμη κι αν δεν υπήρχε δεν θα έλειπε σε κανέναν.

 

Να μας το θυμηθείτε. Η υπόθεση της ΕΡΤ που θα επαναλειτουργήσει σύντομα, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνει η μεγαλύτερη ξεφτίλα της παρούσας κυβέρνησης.

Μέσα στην εβδομάδα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την ανασύσταση της ραδιοτηλεόρασης και την επαναπρόσληψη όλων όσοι είχαν απολυθεί όταν μπήκε το μαύρο και ιδρύθηκε η ΝΕΡΙΤ. Εκείνο το λάθος της προηγούμενης κυβέρνησης, λάθος κυρίως επικοινωνιακό κι όχι ουσίας, έρχεται τώρα ο Παππάς να το «διορθώσει» αλλά πράγματι θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς θα το κάνει.

Είναι τόσο σίγουρο το μπάχαλο που θα δημιουργηθεί που να είστε σίγουροι ότι η ΕΡΤ θα είναι μια μαύρη σελίδα στην κυβέρνηση της Αριστεράς.

Κατ’ αρχάς, εκτιμάται ότι περί τους 1.500 εργαζόμενους της παλιάς ΕΡΤ θα ξαναπροσληφθούν. Όμως, με τι λεφτά θα γίνει αυτό; Ποιος θα αναλάβει το κόστος; Όπως λέει η κυβέρνηση μπορεί να γίνει μια μικρή αύξηση στο ανταποδοτικό τέλος. Δηλαδή όλοι οι Έλληνες θα πληρώσουν για να ξαναλειτουργήσει η ΕΡΤ όπως γουστάρει ο Τσίπρας και ο Παππάς.

Υπάρχουν και χειρότερα: Όπως π.χ. όσοι επαναπροσληφθούν πόσο μισθό θα παίρνουν; Αυτόν που έπαιρναν πριν απολυθούν ή τις μειωμένες αποδοχές που παίρνουν οι σημερινοί εργαζόμενοι στη ραδιοτηλεόραση; Χθες ο Αλέξης Μητρόπουλος έλεγε ότι θα παίρνουν τους προηγούμενους μισθούς, δηλαδή από 1.500 – 2.000 ευρώ και πάνω, ποσά που δεν τα βρίσκουμε αλλού. Όταν ρωτήθηκε τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις που πήραν οι απολυμένοι, είπε ότι κάποιοι θα τα επιστρέψουν, άλλοι θα κάνουν συμψηφισμούς κ.λπ. Χάος δηλαδή αν σκεφτεί κανείς ότι οι περισσότεροι από τους σημερινούς εργαζόμενους ήταν και παλιά στην ΕΡΤ και δέχθηκαν να πάρουν σχεδόν μισό μισθό, αφού πρώτα πήραν την αποζημίωση. Θα δεχθούν να παίρνουν αυτοί μικρότερο μισθό από τους επαναπροσλαμβανόμενους;

Από την άλλη, που θα μπουν όλοι αυτοί οι παλιοί που θα επιστρέψουν; Υπάρχουν θέσεις για να καλύψουν; Θα δημιουργηθεί ξανά η ΕΡΤ – κολοσσός που απασχολούσε μέχρι και 6.000 εργαζόμενους;

Παράλληλα, θα επιστρέψουν και τα προνόμια των Καλφαγιάννηδων της ΠΟΣΠΕΡΤ; Επίσης, θα εμφανιστούν φαινόμενα ρεβανσισμού; Διότι μαθαίνουμε ότι οι παλιοί λένε τους καινούργιους προδότες και μνημονιακούς και όταν επιστρέψουν θα τους… τσακίσουν.

Κι όλα αυτά για ένα ακόμη επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης. Για να κάνει η Ζωή, η Ραχήλ, η Αγλαΐα Κυρίτση και ο Καλφαγιάννης το κομμάτι τους. Θα πληρώνει ο ελληνικός λαός τη δημιουργία μιας ΕΡΤ που ακόμη κι αν δεν υπήρχε δεν θα έλειπε σε κανέναν.

Γι’ αυτό λέμε ότι η υπόθεση αυτή θα αποτελέσει μείζον πρόβλημα για την κυβέρνηση και τους εμπνευστές του νομοσχεδίου.

http://www.antinews.gr/ANTIMEDIA/mauri-selida-gia-tin-kubernisi-tis-aristeras-i-ert/#.VPQ88e-yXYY.twitter

 

 

Νέο «μπλόκο» της ΝΕΡΙΤ στην επαναλειτουργία της πραγματικής ΕΡΤ – Παρέμβαση… υπουργού στον Ν. Παππά!

Νέο «μπλόκο» της ΝΕΡΙΤ στην επαναλειτουργία της πραγματικής ΕΡΤ – Παρέμβαση… υπουργού στον Ν. Παππά!

Ημ/νια Δημοσίευσης: Κυ 8 Μαρ 2015

 

Στον συμψηφισμό οφειλομένων και καταβληθέντων έχει «κολλήσει» το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ με τη ΝΕΡΙΤ να βάζει νέο «μπλόκο».

Οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι είχαν ζητήσει να συμψηφιστούν για τους 22 μήνες του «μαύρου» όλα τα ποσά που έχουν λάβει ως αποζημιώσεις ή ωςέσοδα προσπορισμού, με τους μισθούς υπερημερίας και τις υπόλοιπες δόσεις της αποζημίωσης που δεν τους καταβλήθηκαν ποτέ. Με αυτό τον τρόπο, όσοι επέλεξαν να συνεχίσουν να αγωνίζονται, με τεράστιο προσωπικό κόστος, θα μπορούσαν να έχουν τη δυνατότητα, επιτέλους, να πάρουν μια βαθιά οικονομική ανάσα, που θα τους βγάλει από την ανέχεια στην οποία έχουν περιέλθει.

 

Ζουν από συσσίτια και χωρίς ρεύμα

Να μην ξεχνάμε ότι είναι άνθρωποι οι οποίοι προκειμένου να σταθούν με αξιοπρέπεια, υπερασπιζόμενοι την ίδια την Δημοκρατία, αποστερήθηκαν βασικών αγαθών, με δεκάδες από αυτούς να σιτίζονται εδώ και μήνες από τα συσσίτια ή να ζουν με κομμένο ρεύμα (!) εργαζόμενοι παράλληλα στην Ελεύθερη ΕΡΤ.

Από την άλλη πλευρά, θα καλούνταν να επιστρέψουν κάποιο μέρος από τα μεγάλα ποσά που έχουν λάβει ως αποζημίωση, όσοι προσέτρεξαν να στελεχώσουν τα μορφώματα του «μαύρου» (ΔΤ – ΝΕΡΙΤ).

Ο συμψηφισμός λοιπόν, αφορά στους πάντες. Δεν υπάρχουν μόνο κάποιοι που θα λάβουν αλλά και κάποιοι που θα κληθούν να επιστρέψουν χρήματα, αν τελικά επιλέξουν να ξαναεργαστούν στην νέα ΕΡΤ. Δεν είναι μόνο ηθικό, είναι και δίκαιο, για αυτό είναι και σωστό, αναφέρουν κύκλοι της ertopen.

 

Το μπλόκο των «νεριτάδων»

Μαθαίνουμε λοιπόν, πως την προηγούμενη Τρίτη, η νέα πολιτική ηγεσία και οι εργαζόμενοι είχαν συμφωνήσει σε όλα, συμπεριλαμβανομένου και του συμψηφισμού. Την Πέμπτη, όμως, παρουσιάστηκε απόσταση στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ρόλο έπαιξε, η έντονη αντίδραση από τουςυπαλλήλους της ΔΤ – ΝΕΡΙΤ οι οποίοι χρησιμοποίησαν κάθε οδό προκειμένου να διατυπώσουν τις σφοδρές τους αντιρρήσεις στην κυβέρνηση. Οι αντιδράσεις τους έφτασαν σε τέτοιο σημείο που μέχρι και ένας υπουργός φέρεται να ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά να «ξανασκεφτεί το θέμα»!

Η δικαιολογία είναι πως αν γίνει αυτό για την περίπτωση της ΕΡΤ, τότε μπορεί να χρειαστεί να εφαρμοστεί και σε άλλες περιπτώσεις επαναπροσλήψεων. Οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι, όμως, έχουν εξηγήσει στην ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου πως η όποια επιβάρυνση από τον συμψηφισμό θα αφορά αποκλειστικά στον προϋπολογισμό της ΕΡΤ και όχι στον κρατικό προϋπολογισμό.

Επίσης, πρότειναν ο συμψηφισμός να γίνει σε βάθος τριετίας ώστε να μην «φορτωθούν» άμεσα τα σχεδόν άδεια ταμεία που καλείται να παραλάβει από την ΝΕΡΙΤ η νέα διοίκηση της ΕΡΤ. Συνδικαλιστικές πηγές ανέφεραν στο nez.gr την προηγούμενη εβδομάδα ότι το θέμα του συμψηφισμού είναι μια από τιςκόκκινες γραμμές των αγωνιζόμενων εργαζόμενων. Μάλιστα, υποστήριζαν πως δεν είναι θέμα οικονομικό (για αυτό και είναι έτοιμοι να συζητήσουν κάθε παράμετρο σχετική με τις οικονομικές πτυχές του ζητήματος) αλλά είναι ζήτημα αρχής! Δεν γίνεται, ισχυρίζονται, εκείνοι που και έλαβαν όλο το ποσό των αποζημιώσεων (δεκάδες χιλιάδες ευρώ), και πήραν μισθούς 22 μηνών αλλά και με την στάση τους στέρησαν το μεροκάματο σε 2.000 ανθρώπους, να βρεθούν σχεδόν 2 χρόνια μετά να συνεχίζουν απρόσκοπτα την εργασία τους, σαν να μην πέρασε μια μέρα από το «μαύρο», με καλύτερους όρους μάλιστα, και να κρατήσουν και όλες τις απολαβές, έχοντας την ίδια στιγμή απέναντι τους εξαθλιωμένους συναδέλφους τους, που αρνήθηκαν, πέρα και πάνω από κάθε κόστος, να υπηρετήσουν την ακροδεξιά κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

 

http://www.nez.gr

 

Oμαλή μετάβαση στην ΕΡΤ, τη νέα Δημόσια Ραδιοτηλεόραση

Oμαλή μετάβαση στην ΕΡΤ, τη νέα Δημόσια Ραδιοτηλεόραση

Της Αγγέλας ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

• Αύριο αναμένεται η κατάθεση του νομοσχεδίου

Την εξασφάλιση της ομαλής επανεκκίνησης της ΕΡΤ, αλλά και την επανίδρυσή της σε υγιείς βάσεις, σε μεταβατικό διάστημα ενός έτους, επιδιώκει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που, σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου, πρόκειται να κατατεθεί αύριο, Δευτέρα. Στον πυρήνα του νομοσχεδίου -αλλά και λόγος της καθυστέρησης κατάθεσής του κατά τρεις μέρες- είναι η αναζήτηση λύσης, η οποία θα περιλαμβάνει:

1. Επιστροφή των απολυμένων της 11/6/2013, οπότε και έπεσε το «μαύρο».

2. Ομαλή μετάβαση από τη ΝΕΡΙΤ στην ΕΡΤ, επιλύοντας τα νομικά και τεχνικά προβλήματα που επινόησε η προηγούμενη συγκυβέρνηση δημιουργώντας το εκτρωματικό ουσιαστικό και κανονιστικό πλαίσιο του κλεισίματος της ΕΡΤ, της μετάβασης προς το μόρφωμα ΝΕΡΙΤ διά της ΔΤ.

3. Οικονομικό έλεγχο της ΝΕΡΙΤ, προκειμένου να διαπιστωθεί πώς αξιοποιήθηκαν τα κονδύλια από το υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια από το ανταποδοτικό τέλος.

Η ρύθμιση για τα παραπάνω αποτελεί δυσεπίλυτο παζλ, καθώς μία ρύθμιση που επιλύει ένα πρόβλημα μπορεί να δημιουργεί νέο.

4. Η δημιουργία ανταγωνιστικής δημόσιας τηλεόρασης, με ελκυστικό πρόγραμμα, το οποίο θα αξίζει την επιβάρυνση των νοικοκυριών με το ανταποδοτικό τέλος.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι ερευνάται η εκκαθάριση της παλιάς ΕΡΤ και της ΔΤ. Επίσης γίνεται έλεγχος στους προϋπολογισμούς και τους ισολογισμούς που έχουν κατατεθεί, αλλά και έλεγχος στις συμβάσεις που έχουν συναφθεί κατά τη διάρκεια των 20 μηνών που η ΕΡΤ μένει κλειστή. Επιχειρείται επίσης να κοστολογηθεί η επιστροφή των εργαζομένων της ΕΡΤ μαζί με αυτούς της ΝΕΡΙΤ και να γίνει ο συμψηφισμός από τη μία πλευρά αποζημιώσεων και επιδομάτων ανεργίας και από την άλλη των μισθών του 20μήνου.

Πληροφορίες, πάντως, κάνουν λόγο για έλλειμμα της ΝΕΡΙΤ, αυτή την ώρα, κατά 30 εκατ. ευρώ, καθώς στο ταμείο δεν έχουν μείνει παρά μόνο 70 εκατ. (από τα 100) για το πρωτογενές πλεόνασμα. Αναζητείται έτσι λύση, η οποία δεν θα δημιουργεί δημοσιονομική επιβάρυνση.

Κατά τη μεταβατική περίοδο του ενός έτους η νέα ΕΡΤ θα πρέπει να είναι σε θέση να προσδιορίσει τι ακριβώς παραλαμβάνει: ακίνητη περιουσία, μηχανήματα και εποπτικό υλικό, συμβάσεις και συμβόλαια, έτσι ώστε να γίνει και τελική αποτίμηση.

Όλα δείχνουν ότι η νέα ρύθμιση θα περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο διατάξεις μεταβατικού χαρακτήρα, που σχετίζονται με την επιστροφή των εργαζομένων, την ανασυγκρότηση της εταιρείας και των δομών της, την εξασφάλιση της χρηματοδότησής της. Ταυτόχρονα, θα περιλαμβάνει και σαφές περίγραμμα για τη νέα ΕΡΤ, που θα συγκροτηθεί μετά την πάροδο ενός έτους. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν κύκλοι του Μαξίμου:

* Η ΕΡΤ ανοίγει, οι εργαζόμενοι επιστρέφουν. Ο δημόσιος φορέας θα λειτουργήσει προς την πραγματική εκπλήρωση των σκοπών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης για ενημέρωση, μόρφωση και ψυχαγωγία του ελληνικού λαού.

* Η ΕΡΤ θα είναι πράγματι ανεξάρτητη από κάθε φορέα δημόσιας ή ιδιωτικής εξουσίας διασφαλίζοντας την πολυφωνία, την ανεξάρτητη ενημέρωση, την υψηλή ποιότητα του περιεχομένου, δίνοντας τη δυνατότητα σε νέους πνευματικούς δημιουργούς και καλλιτέχνες να προβάλουν το έργο και τις ιδέες τους.

* Η ΕΡΤ θα έχει για την εκπομπή της όλα τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα (αναλογικά, ψηφιακά, δορυφορικά, διαδικτυακά κ.ά.) σε όλη την ελληνική επικράτεια, αλλά και προς τον απόδημο ελληνισμό ανά την υφήλιο. Η ΕΡΤ επίσης θα κατέχει, τηρεί, και παρέχει με ψηφιακό τρόπο στο κοινό το οπτικοακουστικό αρχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

* Οι πόροι της ΕΡΤ θα προέρχονται από το ανταποδοτικό τέλος, από το οποίο απαλλάσσονται μεταξύ άλλων όσοι έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

* Οι πρωτοβουλίες ανάπτυξης της εταιρείας θα στηρίζονται στο ανταποδοτικό τέλος και δεν θα δημιουργούν καμία δημοσιονομική επιβάρυνση. Οι εξωφρενικές δαπάνες των εξωτερικών/ μεικτών παραγωγών περιορίζονται δραστικά με ρητή πρόβλεψη στον νόμο.

* Η ΕΡΤ θα διοικείται από 7μελές Δ.Σ., δύο μέλη του οποίου θα είναι εκπρόσωποι των εργαζομένων. Σύμφωνα με τα σχεδιαζόμενα, ένας εκπρόσωπος θα προέρχεται από την ΠΟΣΠΕΡΤ και ένας από την τάξη των δημοσιογράφων. Υπάρχει πρόβλεψη σε σχέση με την κατάργηση παροχών, απολαβών και προνομίων.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το προσωρινό Δ.Σ. θα προσλάβει τεχνικό εμπειρογνώμονα, ο οποίος θα προτείνει το νέο πρόγραμμα, αλλά και νέο οργανόγραμμα, το οποίο θα βελτιστοποιηθεί στη συνέχεια. Με τον τρόπο αυτό, η ΕΡΤ προγραμματίζεται να εκπέμψει με το νέο σχήμα σε ενάμιση μήνα.

http://www.avgi.gr/article/5369349/omali-metabasi-stin-ert-ti-nea-dimosia-radiotileorasi 

Αρ. αποφ. 627/2015 για μουσικά σύνολα ΕΡΤ

Δικαιώθηκαν οι εργαζόμενοι στα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ, σύμφωνα με την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.


Οι εργαζόμενοι είχαν καταθέσει αγωγή, μετά την κατάργηση του κρατικού φορέα τηλεόρασης και ραδιοφωνίας.


Πατήστε εδώ για να δείτε όλη την απόφαση σε μορφή PDFhttp://www.enikos.gr/society/302332,Oloklhrh-h-dikastikh-apofash-gia-ta-moysika-synola-ths-ERT.html

 

Σελίδα 264 από 267

Φεβρουάριος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
Κανένα γεγονός

Η σελίδα μας στο Facebook

Facebook Image

Athens - Electronix 2018

ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΣΙΜΑΤΗ ΓΑΒΡΙΛΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ  ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ ΓΙΑΝΝΗ

ΟΜΙΛΙΑ ΜΙΧΑΛΙΤΣΗ ΝΙΚΟΥ


Δεν μπορείς να ζητάς από τους άλλους αξιοπρέπεια χωρίς πρώτα απ'όλους εσύ να είσαι αξιοπρεπής.... Κρίμα.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΡΤ HD

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η ημερίδα "Σύστημα Υψηλής Ευκρίνειας HD & ΕΡΤ" την οποία οργάνωσε ο σύλλογός μας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.Το πληροφοριακό υλικό που χρησιμοποιήθηκε στις παρουσιάσεις των ομιλητών μπορείται να το δείτε εδώ

Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής το νέο ΔΣ της ΕΡΤ

Ενημέρωση δικηγόρων ΠΑ.ΣΥ.ΜΗ.ΤΕ για ΚΥΑ 2019

Συζήτηση ΠΑ ΣΥ ΜΗ ΤΕ για το ασφαλιστικό Μέρος 1

Συζήτηση ΠΑ ΣΥ ΜΗ ΤΕ για το ασφαλιστικό Μέρος 2

Συζήτηση ΠΑ ΣΥ ΜΗ ΤΕ για το ασφαλιστικό Μέρος 3

Συζήτηση ΠΑ ΣΥ ΜΗ ΤΕ για το ασφαλιστικό Μέρος 4

Ραδιοφωνικό μουσείο - πάρκο ΕΡΤ

a-b-roll-1.jpg
Image Detail
DSC02948.JPG
Image Detail
GO_TO_TOP