Η ΕΡΤ είμαστε όλοι εσείς.

Σας καλοσωρίζουμε στο διαδικτυακό μας τόπο. Ο τόπος αυτός δημιουργήθηκε και λειτουργεί με σκοπό: - να στεγάσει διαδικτυακά τον ΠΑ.ΣΥ.ΜΗ.ΤΕ. - να προβάλλει τον ρόλο των Μηχανικών και Τεχνικών της ΕΡΤ - να αποτελέσει σημείο αναφοράς και ενημέρωσης των μελών του συλλόγου.

ertopen.com - Ελεύθερη Ενημέρωση - ERT Open

Διενέργεια πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού ΝΕΡΙΤ Α.Ε. με αντικείμενο την επιλογή αναδόχου για το έργο της εκτίμησης των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας

ΑΔΑ: ΩΑΒΠΟΞΝΛ-ΦΡΣ - «Διενέργεια πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού της εταιρείας με την επωνυμία ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ, ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. («ΝΕΡΙΤ»), με αντικείμενο την επιλογή αναδόχου για το έργο της εκτίμησης των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας ».

 

Μόνο 21 ακίνητα θέλουν να δώσουν στη νέα ΕΡΤ!

Μόνο 21 ακίνητα θέλουν να δώσουν στη νέα ΕΡΤ!

March 15, 2015

Αν τελικά η κυβέρνηση αφήσει να περάσει ο διαγωνισμός του Πέτρου Μάη για την εκτίμηση της περιουσίας της ΝΕΡΙΤ, χωρίς να καταργήσει το άρθρο 7 του νόμου 4279 του 2014, η νέα ΕΡΤ θα διαθέτει μόλις 21 ακίνητα! Για όσους μπορεί να μη θυμούνται ο περιφημος νόμος 4279 είναι ο:

“Κύρωση της Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι» και του Ν.Π.Ι.Δ. με την επωνυμία «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ» και άλλες διατάξεις.

Στο άρθρο 7 υπήρχαν οι “ρυθμίσεις για τη ΝΕΡΙΤ Α.Ε. και την Ειδική Διαχείριση της περιουσίας της καταργηθείσας ΕΡΤ Α.Ε.” Και εκεί αναγράφοταν τα ακίνητα που περνάνε στην περιουσία του κρατικού μορφώματος. Στο μεταξύ το 2010 είχε γίνει αποτίμηση της περιουσίας της ΕΡΤ Α.Ε και στην ειδική έκθεση που έβγαλε ο Χρήστος Ιερίδης στα “Νέα” κατέληξε σε αποτίμηση ύψους 182 εκατ. ευρώ! Τα χρυσοφόρα ακίνητα της ΕΡΤ με το λουκέτο της εταιρείας πέρασαν στην Ειδική διαχείριση προς εκκαθάριση. Δεν πέρασαν στον ΤΑΙΠΕΔ! Δεν πρόλαβαν να περάσουν. Τώρα λοιπόν είναι μια κρίσιμη στιγμή. Ή θα επιστρέψουν στην περιουσία της νέας ΕΡΤ ή θα χαθούν.,

Παρακάτω θυμίζουμε τα 21 ακίνητα που έκανε τη χάρη ο Στουρνάρας και Χαρδούβελης να περάσουν στην ακίνητη περιουσία της ΝΕΡΙΤ. Δεν μιλάμε για τους πομπούς, αυτοί πέρασαν στο σύνολο τους με άλλη διάταξη…

1. Από τη δημοσίευση του παρόντος μεταβιβάζονται στη ΝΕΡΙΤ Α.Ε. αυτοδικαίως και χωρίς άλλη διατύπωση κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή μετά των συστατικών και των παραρτημάτων τους, καθώς και του συνόλου των κινητών εντός αυτών τα εξής ακίνητα της καταργηθείσας ΕΡΤ Α.Ε. που μεταβιβάστηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο δυνάμει της παρ. 1 του άρθρου 2 της υπ’ αριθμ. ΟΙΚ.02/11.6.2013 (Β’ 1414) κοινής απόφασης του Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό.

α) Το ακίνητο με ΚΑΕΚ 050021505001, στο Δήμο Αγίας Παρασκευής, επί της Λεωφόρου Μεσογείων 432. Από το εν λόγω δικαίωμα κυριότητας, νομής και κατοχής εξαιρείται το οπτικοακουστικό, έντυπο και φωτογραφικό αρχείο της καταργηθείσας ΕΡΤ Α.Ε., επί του οποίου η ΝΕΡΙΤ Α.Ε. διατηρεί το δικαίωμα χρήσης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 16 του ν. 4173/2013 (Α’ 169), όπως ισχύει.

β) Το ακίνητο με ΚΑΕΚ 05057000108081043, στο Δήμο Ιλίου, επί της Λεωφόρου Ραδιοφωνίας 51.

γ) Το ακίνητο με ΚΑΕΚ 190444017002, στο Δήμο Θεσσαλονίκης, επί της Λεωφόρου Στρατού 51 και Καυταντζόγλου.

δ) Το ακίνητο με ΚΑΕΚ 05009000107550149, στο Δήμο Αθηναίων, επί της οδού Ρηγίλλης 4 και Μουρούζη 14-16.

ε) Το ακίνητο με ΚΑΕΚ 05009000107550151, στο Δήμο Αθηναίων, επί της Λεωφόρου Μεσογείων 136, με την επιφύλαξη των δικαιωμάτων που έχουν παραχωρηθεί επί του εν λόγω ακινήτου στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

στ) Το ακίνητο με ΚΑΕΚ 050022503013, στο Δήμο Αγίας Παρασκευής, επί της Λεωφόρου Μεσογείων 463.

ζ) Το ακίνητο με ΚΑΕΚ 061675710024, στο Δήμο Πατρέων, επί της οδού Παναχαΐδος Αθηνάς 93.

η) Το ακίνητο στο Δήμο Ρόδου, επί της οδού Ρόδου, στην περιοχή Καλλιθέα.

θ) Το ακίνητο στο Δήμο Ορεστιάδας, επί της οδού Ευριπίδου και Σαράντα Εκκλησιών.

ι) Το ακίνητο στο Δήμο Ζακύνθου, επί της οδού Μουζάκη, στην περιοχή Κερί.

ια) Το ακίνητο με ΚΑΕΚ 151772402015, στο Δήμο Πύργου, επί της οδού Ολυμπίων 70.

ιβ) Το ακίνητο με ΚΑΕΚ 201191213008, στο Δήμο Ιωαννίνων, επί της οδού Παπαδοπούλου και Βασιλίσσης Όλγας.

ιγ) Το ακίνητο με ΚΑΕΚ 210253827017, στο Δήμο Καβάλας, επί της οδού Χρυσοστόμου Σμύρνης και Ιοκάστης.

ιδ) Το ακίνητο στο Δήμο Λάρισας, επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου 1.

ιε) Το ακίνητο στο Δήμο Βόλου, επί της Πλατείας Αγίου Κωνσταντίνου.

ιστ) Το ακίνητο στο Δήμο Κομοτηνής, στην περιοχή Μαρώνεια.

ιζ) Το ακίνητο στο Δήμο Σερρών, επί της οδού Βενιζέλου και Ηρώων Πολυτεχνείου.

ιη) Το ακίνητο στο Δήμο Φλώρινας, επί της οδού Μεγαρόβου, στην Πλατεία Ομόνοιας.

ιθ) To ακίνητο με ΚΑΕΚ 501340311024, στο Δήμο Χανιών, επί της οδού Έλλης 40.

κ) Το ακίνητο με ΚΑΕΚ 240460302008, στο Δήμο Κέρκυρας, στην περιοχή Κανάλια.

Οι ανωτέρω μεταβιβάσεις, καθώς και η τυχόν υπεραξία που προκύπτει, απαλλάσσονται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά, υπέρ οποιουδήποτε. Για τα ανωτέρω ακίνητα, δεν απαιτείται η έκδοση της διαπιστωτικής πράξης του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 2 της υπ’ αριθμ. ΟΙΚ.02/11.6.2013 κοινής απόφασης του Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό.

http://mediatvnews.gr/?p=1131

 

 

Πάνος Χαρίτος: Να διασφαλίσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της ΕΡΤ

Πάνος Χαρίτος: Να διασφαλίσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της ΕΡΤ

 

Σχεδόν δύο χρόνια μετά τη βίαιη διακοπή της μετάδοσης του σήματος κρατικής ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα, το μαύρο πλησιάζει στο τέλος του.

Η στιγμή που η ΕΡΤ θα εκπέμψει και πάλι δείχνει να μην είναι μακριά κι αυτό μόνο του είναι ικανό δείγμα γραφής.

Στο μαύρο της ΕΡΤ από την προηγούμενη κυβέρνηση επιχειρήθηκε να αποδοθεί συμβολικός χαρακτηρισμός. Αυτός της καταπολέμησης της διαφθοράς και της κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος.

Η διαφθορά στην ΕΡΤ, βεβαίως, θα μπορούσε να αποδοθεί σε ονόματα και ο απογαλακτισμός από το κράτος της διαφθοράς να γίνει εν λειτουργία.

Το μαύρο είναι κάτι που θα μείνει βαθιά χαραγμένο στη μνήμη μας και θα αποτυπώνει το βάθος του πολιτικού οράματος εκείνων που οδήγησαν την ΕΡΤ και τη χώρα συνολικότερα στο απόλυτο μηδέν.

Η επαναλειτουργία της ΕΡΤ έχει επίσης ιδιαίτερο συμβολισμό. Το μαύρο σβήνει. Αντικαθίσταται από άλλα, πιο φιλικά χρώματα.

Ωστόσο η επαναφορά αυτή δημιουργεί και προσδοκίες. Όχι μόνο από τους θεατές, αλλά και από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Προσδοκίες για κάτι πραγματικά ανεξάρτητο, δημιουργικό, δημόσιο και όχι κρατικό.

Το 2003, στη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα, η ισραηλινή κυβέρνηση ήταν σε δύσκολη θέση λόγω των αποκαλυπτικών ρεπορτάζ του BBC από την περιοχή. Ο τότε πρωθυπουργός Α. Σαρόν επικοινώνησε με τον Τ. Μπλερ ζητώντας του να παρέμβει στο BBC για να χαμηλώσουν λίγο τους τόνους. Η απάντηση που πήρε ήταν πως «δεν τολμάμε να τους πάρουμε γι' αυτά που λένε για εμάς... Δεν ξέρω αν το καταλαβαίνετε, αλλά δεν τους ελέγχουμε».

Δεν ξέρω αν ποτέ η ΕΡΤ θα φτάσει να λειτουργεί σε ένα τέτοιο πλαίσιο, το εύχομαι κι εκτιμώ ότι η επανέναρξη είναι μια καλή αφετηρία για να το προσπαθήσουμε...

http://www.avgi.gr/article/5387524/panos-xaritos-na-diasfalisoume-ton-dimosio-xaraktira-tis-ert

 

 

 

ΕΡΤ: Μια όχι και τόσο μικρή, αλλά πολύ πικρή ιστορία

ΕΡΤ: Μια όχι και τόσο μικρή, αλλά πολύ πικρή ιστορία

Παύλος Τσίμας Σύμβουλος Έκδοσης της HuffPost Greece

Δημοσιεύθηκε: 13/03/2015

Στις εφημερίδες που τυπώθηκαν τη νύχτα της 20ης προς 21η Απριλίου 1967(αλλά δεν έφθασαν ποτέ στα περίπτερα, αφού τις μάζεψε η χούντα) υπήρχε μια μικρή, μονόστηλη ειδησούλα. Έλεγε πως είχε πραγματοποιηθεί μια σύσκεψη στο Υπουργείο Συντονισμού με θέμα την «εγκατάστασιν τηλεοράσεως εις την Ελλάδα». Και πως είχε αποφασιστεί «η ανάθεσις εις το ΕΙΡ (την κατοπινή ΕΡΤ) της δημιουργίας δικτύου τηλεοράσεως και η προκήρυξις νέου διεθνούς διαγωνισμού».

Είχαν περάσει τρεις γεμάτες δεκαετίες από τότε που η τηλεόραση είχε μπει στην ζωή του κόσμου. Κι είχαν περάσει 15 χρόνια από την πρώτη φορά που οι ελληνικές εφημερίδες είχαν δημοσιεύσει την είδηση ότι «συντόμως η χώρα θα αποκτήση πλήρες δίκτυον τηλεοράσεως». Ήταν 13 Νοεμβρίου 1951. Η αμερικανική εταιρεία RCA είχε στείλει ομάδα τεχνικών στην Αθήνα και είχε καταλήξει σε μια κατ αρχήν συμφωνία με την κυβέρνηση να αναλάβει την δημιουργία ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου. Η είδηση είχε αναγγελθεί από τις πρώτες σελίδες όλων των εφημερίδων.

Από το 1951 κι ύστερα, κάθε χρόνο σχεδόν, η έλευση της τηλεόρασης στην Ελλάδα αναγγελόταν από τις πρώτες σελίδες των εφημερίδων και διαψευδόταν μετά από λίγo. Καμία κυβέρνηση δεν θα προχωρούσε σε δημιουργία τηλεόρασης αν δεν ήταν βεβαία ότι θα την είχε υπό τον απόλυτο έλεγχό της. Και ούτε η αντιπολίτευση, ούτε και οι εκδότες των εφημερίδων, που φοβούνταν ότι θα έχαναν δύναμη και επιρροή, ήταν διατεθιμένοι να της το επιτρέψουν. Κι έτσι η Ελλάδα έγινε η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που απέκτησε τηλεόραση, οκτώ χρόνια μετά την Αλβανία. Τέσερεις διεθνείς διαγωνισμοί προκηρύχθηκαν κι έμειναν άγονοι. Πειράματα ξεκίνησαν- με σημαντικότερο το πείραμα της ΔΕΗ στην ΔΕΘ του 1960- αλλά έμειναν στη μέση. Κάποτε υπογράφηκε και μια συμφωνία με την Ιταλία, η οποία αναλάμβανε να εξοφλήσει τις πολεμικές επανορθώσεις προς την Ελλάδα, προσφέροντάς της ένα εθνικό δίκτυο τηλεόρασης, με έξοδα και τεχνογωνσία της RAI.

Τις παραμονές της δικτατορίας η Ελλάδα είχε ήδη τρεις μικρούς τηλεοπτικούς σταθμούς- έναν πειραματικό του ΕΙΡ που εξέπεμπε δύο ώρες την ημέρα από την ταράτσα του ΟΤΕ στην Πατησίων, έναν αθαίρετο των Ενόπλων Δυναμεων που εξέπεμπε από τα Τουρκοβούνια κι έναν ερασιτεχνικό, ιδιωτικό στην Θεσσαλονίκη, ο οποίος είχε λάβει προσωρινή άδεια να εκπέμπει λίγες ώρες την ημέρα, για να μην βλέπουν οι Θεσσαλονικείς την τηλεόραση των Σκοπίων, που λειτουργούσε από το 1959 κι έπιανε καμπάνα στην βόρειο Ελλάδα. Κάποτε, μάλιστα, για να εμποδίσει την ΛΗΨΗ του «αντεθνικού» σήματος των Σκοπίων, η κυβέρνηση είχε απαγορεύσει την εισαγωγή δεκτών στη χώρα και έκανε κατάσχεση στα τελωνεία των τηλεοράσεων που έφερναν μαζί τους εργάτες που γύριζαν από την Γερμανία στα χωριά τους...

Κι έτσι φθάσαμε στις 20 Απριλίου του 1967. Αλλεπάλληλες ελληνικές κυβερνήσεις ταλαντεύονταν ανάμεσα στην ανάθεση της τηλεόρασης στο ΕΙΡ, ώστε να είναι κρατική, και την παραχώρησή της σε κάποιο από τα δώδεκα γκρουπ ενδιαφερομένων ιδιωτών (Αμερικανών, Γάλων και Ιαπώνων, σε κοινοπραξία με ελληνικές τράπεζες συνήθως) που είχαν υποβάλει, το 1965, προτάσεις να δημιουργήσουν ιδωτικά δίκτυα, τα οποία όμως- όπως ρητά ανέφεραν όλοι οι φάκελοι που υποβλήθηκαν- θα παραχωρούσαν στην ελληνική κυβέρνηση τον έλεγχο και την εποπτεία των ειδήσεων και της ενημέρωσης.

Η ειρωνεία είναι πως η τελική απόφαση ελήφθη στις 20 Απριλίου, την ίδια ώρα που στο γραφείο του στρατηγού Ζωιτάκη άναβε το πράσινο φως για το πραξικόπημα. Η τηλεόραση στην Ελλάδα γεννήθηκε στα χέρια μιας δικτατορίας. Κατ εικόνα και ομοίωσή της. Όπως ακριβώς είχε γεννηθεί και το ραδιόφωνο, στα χέρια της δικτατορία του Μεταξά.

Ο Μεταξάς είχε κι αυτός μπει στον πειρασμό να ξεκινήσει η ραδιοφωνία στην Ελλάδα ως ημι-ιδιωτική. Είχε υπογράψει συμφωνία με την Siemens (ω ναι, είναι παλιά ιστορία!) ώστε η γερμανική εταιρεία να αναλάβει την δημιουργία ραδιοφωνικού πρώτα και τηλεοπτικού σταθμού αργότερα, με δικαίωμα να εισποράτει συνδρομή 520 δραχμών το χρόνο από τους ιδιοκτήτες ραδιοφωνικών δεκτών. Η συμφωνία ματαιώθηκε μετά από βρετανικές πιέσεις και τον Μάρτιο του 1938 ξεκίνησε εκπομπές η Υπηρεσία Ραδιοφωνικών Εκπομπών- ο πρόγονος της ΕΡΤ.

Στον ιδρυτικό νόμο (541/1937) προβλεπόταν ο πλήρης πολιτικός έλεγχος των ραδιοφωνικών εκπομπών με ειδική πρόβλεψη μάλιστα να διοριστεί υπάλληλος της αστυνομίας με ρόλο λογοκριτή και με δικαίωμα «να διενεργεί εξέτασιν επί πάσης πράξεως αποβλεπούσης προς αντεθνικήν προπαγάνδαν εκ μέρους του προσωπικού»! Έτσι δημιουργήθηκε μια παράδοση που, με μικρά φωτεινά διαλείμματα, συνεχίστηκε δεκαετίες ολόκληρες.

Για λίγους μήνες, μετά την απελευθέρωση, η μεταξική κληρονομιά έμοιαζε νεκρή. Τον Ιούνιο του 45 ιδρύθηκε το ΕΙΡ, το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας. Ο Γιώργος Σεφέρης ήταν μέλος του πρώτου ΔΣ, ο Νίκος Καζαντζάκης μέλος του πρώτου γνωμοδοτικού συμβουλίου. Και στην πρώτη του δημόσια ανακοίνωση το ΕΙΡ παρουσιαζόταν ως μια «αποκεντρωμένη αυτοτελής δημόσια υπηρεσία...υπεράνω και ανεαρτήτως πάσης κομματικής επιρροής». Ένα χρόνο αργότερα, το 1946, με τον εμφύλιο επί θύραις, ο νόμος άλλαξε, το ΔΣ άλλαξε και ένα ειδικό άρθρο έδινε στον Υπουργό Τύπου δικαίωμα προληπτικής λογοκρισίας. Κι έτσι συνεχίστηκαν τα πράγματα.

Το 1948, όταν άρχιζαν οι συζητήσεις για το νέο Σύνταγμα, ο εισηγητής της πλειοψηφίας Β. Στεφανόπουλος, έλεγε: «Θα ήτο ηλίθιον το κράτος το οποίον θα παρείχε, προς τον σκοπόν της ανατροπής του, το δικαίωμα της ελευθερίας του Τύπου». Και το 1957, ο νέος νόμος περί ΕΙΡ προέβλεπε πως «ο Υπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως δυναται να ζητήση όπως τα προγράμματα εκπομπών και τα σχετικά κείμενα πάντων των σταθμών υποβάλλωνται αυτώ προς έγκρισιν»! Κι ήταν τόσο καταθλιπτικός ο κυβερνητικός έλεγχος ώστε ακόμη και μια φιλική προς την τότε κυβέρνηση Καραμανλή εφημερίδα, η Καθημερινή, να γράψει, με την υπογραφή της Ελένης Βλάχου μάλιστα: «Είναι περίεργο να σκεφθή κανείς ότι όταν ο τόπος ευρίσκετο υπό κατοχή, το μόνο ελεύθερο μηχάνημα ήταν το ραδιόφωνο, ενώ αντιθέτως τώρα που ο τόπος είναι ελεύθερος, αυτό ζη σχεδόν υπο δικτατορίαν».

Έτσι το παρέλαβε η κανονική δικταροία το 1967, καθώς και την εμβρυακή τηλεόραση, και τα έφερε με ευκολία στα μέτρα της. Κι όταν η δικτατορία κατέρρευσε, μετά το έγκλημά της στην Κύπρο, το φωτεινό διάλειμμα ήταν αντίστοιχης διάρκειας με εκείνο του 1945. Ο Οδυσσέας Ελύτης ανέλαβε Πρόεδρος του ΔΣ, ο Δημήτρης Χορν Γενικός Διευθυντής και ο Παύλος Μπακογιάννης αναπληρωτής του. Παραιτήθηκαν όλοι, μετά από λίγους μήνες. Όπως και ο Μάνος Χατζιδάκις, που ανέλαβε το 1975 υπεύθυνος εκπομπών στην ραδιοφωνία.

Η «κομματική χειραγώγηση του ΕΙΡΤ» ήταν μία από τις αιχμές της κριτικής του Ανδρέα Παπανδρέου προς τις κυβερνήσεις Καραμανλή. «Αυτό που γίνεται με την τηλεόραση είναι καθαρός ολοκληρωτισμός» είχε πει τον Μάιο του 1977. Μα όταν ο ίδιος, ως πρωθυπουργός πια βρεθηκε για πρώτη φορά με μια ελαφρώς «ανυπάκουη» ηγεσία στην ΕΡΤ, σε συνθήκες πολιτικής αναταραχής, το 1985, την καρατόμησε και δικαιολόγησε την παρέμβασή του με την αξιομνημόνευτη δήλωση: «Όσοι διορίζονται στις διοικήσεις της τηλεόρασης θα πρέπει να εφαρμόζουν την πολιτική της κυβέρνησης και όχι κάποια δική τους. Κι αυτό γιατί οι ίδιοι δεν εκπροσωπούν τίποτα, αφού αντλούν την εξουσία τους από την επιλογή και την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης που τους διορίζει».

Και κάπως έτσι, με τον έλεγχο κάποτε ασφυκτικότερο και κάποτε χαλαρότερο συνεχίστηκαν τα πράγματα. Ακόμη και μετά την εμφάνιση της ιδιωτικής τηλεόρασης, το 1989. Ακόμη κι όταν η Ελλάδα αποδείχθηκε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα στην οποία η κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στην τηλεόραση, οδήγησε στον σχεδόν αφανισμό του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Οι κυβερνήσεις θεωρούσαν δικαίωμά τους να εχουν μια περισσότερο η λιγότερα διακριτικά πειθαρχημένη ΕΡΤ. Μέχρι τον Ιούνιο του 2013, όταν μια κυβέρνηση αποφάσισε ότι από μια μη πειθαρχημένη ΕΡΤ είναι καλύτερη μια κλειστή ΕΡΤ

.

Η διακοπή της λειτουργίας της ΕΡΤ, τον Ιούνιο του 2013 έκανε την συζήτηση περί δημόσιας τηλεόρασης να επικεντρωθεί σε θέματα κόστους, δαπάνης, αμοιβών, σπατάλης, σκανδάλων. Αλλά εκείνο που διαφοροποιεί την ελληνική δημόσια ραδιοτηλεόραση, διαχρονικά, από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, δεν είναι το ύψος του κόστους της, αλλά ο ανυπόφορος βαθμός της πολιτικής της εξάρτησης. Το μέγα θέμα της ελληνικής δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης είναι, από το 1938 κι ύστερα, η ανεξαρτησία τους, η πραγματική και κατοχυρωμένη αυτοτέλειά τους έναντι της εκάστοτε κυβερνητικής εξουσίας. Κοντά δύο χρόνια αργότερα κι ενώ ένα νομοσχέδιο περί ΕΡΤ είναι ξανά στον αέρα, το πρωτεύον αντιμετωπίζεται ξανά ως δευτερεύον. Και προσπερνιέται δι ολίγων...

(Τα στοιχεία προέρχονται από το βιβλίο «Ο Φερετζές και το πηλήκιο- το πολιτικό μυθιστόρημα της ελληνικής τηλεόρασης», εκδόσεις Μεταίχμιο)

http://www.huffingtonpost.gr/

 

 

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το νέο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ - Οι κερδισμένοι, οι χαμένοι και αυτοί που δεν κατάλαβαν....

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το νέο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ

Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης

13/3/2015

Οι κερδισμένοι, οι χαμένοι και αυτοί που δεν κατάλαβαν....

Ο Διευθύνων Σύμβουλος παραμένει πανίσχυρος. Το ανταποδοτικό τέλος παραμένει στα 3 ευρώ, αλλά δεν θα το πληρώνουν οι ναοί, οι τάφοι και οι ευπαθείς ομάδες. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα το ελέγχει η κυβέρνηση. Το Εποπτικό Συμβούλιο πάει περίπατο. Μαζί του παίρνουν την άγουσα τόσο ο Μεσολαβητής όσο και η Επιτροπή Δεοντολογίας. Παραμένουν οι εξωτερικοί συνεργάτες και οι εξωτερικές παραγωγές. Οι εργαζόμενοι της ΝΕΡΙΤ (όχι οι «δανεικοί» από τη ΔΤ) θα διατηρήσουν τις θέσεις τους. Επιστρέφουν οι εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου της παλαιάς ΕΡΤ. Η ΠΟΣΠΕΡΤ δεν θα κάνει τα κουμάντα.

Αυτά είναι σε γενικές γραμμές τα συμπεράσματα από το σχέδιο νόμου για την νέα ΕΡΤ, που δόθηκε προ ολίγων ημερών στη δημοσιότητα για διαβούλευση. Ένα νομοσχέδιο που έγινε δεκτό με ανάμικτα συναισθήματα (πρώην δημοσιογράφοι της ΕΡΤ), με οργή (ΠΟΣΠΕΡΤ), με φλύαρες απορίες (το Πoτάμι, φυσικά) και καταπληκτικές κωλοτούμπες. Οι τελευταίες ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ το οποίο ανέφερε στην ανακοίνωσή του: «Αντί να θωρακίσει την ανεξαρτησία που τραυμάτισε η απαράδεκτη παρέμβαση της Ν.Δ. τον Ιούνιο του 2013, (την οποία ως ΠΑΣΟΚ είχαμε έντονα καταδικάσει), την υπάγει και πάλι στον Υπουργό, καταργεί τις πρόσφατες εγγυήσεις διαφάνειας που είχαν νομοθετηθεί και προβλέπει τον ορισμό τού Διοικητικού Συμβουλίου  αποκλειστικά από την κυβερνητική πλειοψηφία και μάλιστα σε πρώτη φάση από τον ίδιο τον Υπουργό». Η απαράδεκτη παρέμβαση της ΝΔ την οποία το ΠΑΣΟΚ είχε έντονα καταδικάσει, αλλά δεν έκανε τίποτα απολύτως για να την στείλει πίσω στη μαμά της! Τουλάχιστον η ΔΗΜΑΡ έχει να υπερηφανεύεται ότι έφυγε απ’ την κυβέρνηση. Μην λησμονούμε επίσης ότι τον Αύγουστο του 2014 το ΠΑΣΟΚ ψήφισε την τροπολογία βάση της οποίας ο έλεγχος του ΔΣ της ΝΕΡΙΤ επέστρεφε στα χέρια της κυβέρνησης. Για να μην ξεχνιόμαστε…

Ας αφήσουμε όμως τις χιουμοριστικές παρεμβάσεις της Χαριλάου Τρικούπη κι ας πάμε στο ψητό. Στο γεγονός δηλαδή ότι όλα θα εξακολουθήσουν να περνάνε από το χέρι του  Διευθύνοντος Σύμβουλου. Ένα γεγονός το οποίο εξόργισε την ΠΟΣΠΕΡΤ, που μάλλον ονειρευόταν άμεση συμμετοχή στη διεύθυνση ή ακόμη και συνδιαχείριση. Εξ ου και οι κατά καιρούς επισημάνσεις για το πόσο καλά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τα εργατικά συμβούλια στην νέα ΕΡΤ και πόσο επωφελής θα ήταν για την εταιρεία η συμβολή τους. Φαίνεται ωστόσο ότι το Μαξίμου δεν πείσθηκε για τις αγαθές προθέσεις του συνδικαλιστικού οργάνου και αποφάσισε να μην παραδώσει τα κλειδιά και τον έλεγχο της Αγίας Παρασκευής. Δια ταύτα; Τα περισσότερα μέλη του πρώτου ΔΣ (διάρκεια ζωής ένας χρόνος) τα ορίζει ο Υπουργός Επικρατείας και τα επόμενα περνάνε με απλή πλειοψηφία από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής –άρα και πάλι η κυβέρνηση την κουμαντάρει τη δουλειά. Και κάπως έτσι, θα αναγνωρίσουν οι μυημένοι στα μυστήρια του Ραδιομεγάρου, λύνεται και ο γόρδιος δεσμός του νόμου 1730/87 με όλα τα συμπαρομαρτούντα του.

Υπάρχουν πάντως και δύο μίνι παραχωρήσεις εξουσίας στο νέο νομοσχέδιο. Η πρώτη αφορά σε δύο μέλη του επταμελούς ΔΣ, που θα εκλέγονται από τους εργαζόμενους. Αν θυμάστε καλά στα παλαιότερα επταμελή Διοικητικά Συμβούλια η εκπροσώπηση των εργαζομένων ήταν μονομελής, οπότε είναι κι αυτή μια χειρονομία, ένα κλείσιμο ματιού. Θεσμοθετούνται επίσης τα Συμβούλια Κοινωνικού Ελέγχου σε κάθε διοικητική περιφέρεια. Σε αυτά συμμετέχουν εθελοντικά ακροατές, τηλεθεατές, θεσμοί και κοινωνικές συλλογικότητες που αποτελούν το αντιπροσωπευτικό κοινό της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.. Αποστολή των συμβουλίων είναι να μεταφέρουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας τις απόψεις επί του περιεχόμενου του προγράμματος, προτάσεις για την εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας κλπ. κλπ. Παιδική χαρά εν ολίγοις και μην ξεχνάμε ότι και το προηγούμενο νομοσχέδιο της ΝΕΡΙΤ προέβλεπε «συμβουλευτικές επιτροπές προγράμματος»…

Από εκεί και πέρα, έχει σημασία ότι οι εξωτερικές παραγωγές περιορίζονται στο 25 % του συνολικού κύκλου εργασιών (υπάρχει δηλαδή ένα όριο, που δεν μπορεί να το υπερβεί η εταιρεία χωρίς να κινήσει την περιέργεια), έχει σημασία ότι το έργο της ΕΡΤ θα το εποπτεύει το ΕΣΡ (το Εποπτικό ήταν μια πολύ καλή ιδέα, αλλά ατύχησε στην εφαρμογή της), έχει σημασία ότι προβλέπεται να ολοκληρωθεί το έργο εκκαθάρισης της παλαιάς ΕΡΤ εντός μηνός από τη δημοσίευση του νέου νόμου (good luck), έχει σημασία που θα μπορούν να προλαμβάνονται κάποιοι εξωτερικοί συνεργάτες (είτε το πιστεύετε είτε όχι υπήρχαν ουκ ολίγα κενά στην ΕΡΤ), έχει σημασία που δεν προβλέπεται τσούρνεμα του ανταποδοτικού τέλους από τον κρατικό προϋπολογισμό ή τους παρόχους ενέργειας.

Όσο για τις απορίες του Ποταμιού, η αλήθεια είναι πως έχουν την πλάκα τους. Αναρωτιέται για παράδειγμα γιατί δεν υπάρχει πρόβλεψη για πτυχίο στον άνευ αρμοδιοτήτων Πρόεδρο (κι αν προτείνουν τον Σαββόπουλο;), γιατί μπορούν να συναποφασίζουν αύξηση του ανταποδοτικού οι υπουργοί Οικονομικών και Επικρατείας (το αντίθετο θα ήταν μάλλον παράλογο), γιατί προβλέπεται να μην έχει κέρδη η ΕΡΤ ενώ είναι Ανώνυμος Εταιρεία και «πώς γίνεται δηλαδή να μην επιδιώκει την απόκτηση κέρδους»; Ακόμη και το φάντασμα της Θάτσερ θα στραβομουτσούνιαζε με το τελευταίο ερώτημα. Μην ξεχνάμε ότι η εκλιπούσα είχε σαρώσει θεσμούς και παραδόσεις στην Βρετανία, αλλά το BBC το είχε αφήσει στην ησυχία του. Και στο κοινωφελές έργο του…

Υ.Γ. 1: Λογικό είναι να υπάρχει μια σχετική αοριστία σχετικά με τα οικονομικά και μισθολογικά ζητήματα της νέας ΕΡΤ. Σε αντίθετη περίπτωση, η κυβέρνηση θα έπρεπε να ρίξει «μαύρο» στη ΝΕΡΙΤ. Ενέργεια το λιγότερο άκομψη, που θα την ταύτιζε με την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Υ.Γ. 2: Πάλι διατήρησε την αυτονομία της η τηλεόραση της Βουλής. Για να μην νομίσει κανείς ότι μπορεί να κάνει κουνήματα στους πατέρες του έθνους.

http://newpost.gr/post/450351/ta-apotelesmata-ths-pshfoforias-gia-ton-edoeap

 

 

ΠΑΣΟΚ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΤΗ ΝΕΡΙΤ ΣΕ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ

ΠΑΣΟΚ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΤΗ ΝΕΡΙΤ ΣΕ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ

Για αυταρχισμό και στυγνό κομματισμό κατηγορεί την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την κατάθεση κυβερνητικής τροπολογίας για το διορισμό νέου Διοικητικού Συμβουλίου στη ΝΕΡΙΤ.

«Η κατάθεση κυβερνητικής τροπολογίας για το διορισμό νέου Διοικητικού Συμβουλίου στη ΝΕΡΙΤ, αποτελεί ένα ακόμη βήμα αυταρχισμού και στυγνού κομματισμού», τονίζει το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ και συμπληρώνει:

«Την ώρα που βρίσκεται στη διαβούλευση νομοσχέδιο για τη Δημόσια ΡαδιοΤηλεόραση, η κυβέρνηση καταργεί με την τροπολογία της και την ελάχιστη εγγύηση διαφάνειας και ανεξαρτησίας, μετατρέποντας τη ΝΕΡΙΤ σε Ραδιοτηλεόραση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ».

Καταλήγοντας δε, απευθυνόμενο προς την Ζωή Κωνσταντοπούλου, το ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζει:

«Με την ευκαιρία ας μας πει η κα Πρόεδρος της Βουλής εάν ισχύουν οι δεσμεύσεις της για τη μη κατάθεση άσχετων προς το συζητούμενο νομοσχέδιο τροπολογιών».

 

 

Σελίδα 254 από 264

Δεκέμβριος 2018
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Κανένα γεγονός

Η σελίδα μας στο Facebook

Facebook Image

Athens - Electronics 2018

Δεν μπορείς να ζητάς από τους άλλους αξιοπρέπεια χωρίς πρώτα απ'όλους εσύ να είσαι αξιοπρεπής.... Κρίμα.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΡΤ HD

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η ημερίδα "Σύστημα Υψηλής Ευκρίνειας HD & ΕΡΤ" την οποία οργάνωσε ο σύλλογός μας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.Το πληροφοριακό υλικό που χρησιμοποιήθηκε στις παρουσιάσεις των ομιλητών μπορείται να το δείτε εδώΚέντρο Εκπομπής Δολιανά_5.jpg
Image Detail
Κέντρο Εκπομπής Δοβρούτσι_2.JP...
Image Detail
GO_TO_TOP