Η ΕΡΤ είμαστε όλοι εσείς.

Σας καλοσωρίζουμε στο διαδικτυακό μας τόπο. Ο τόπος αυτός δημιουργήθηκε και λειτουργεί με σκοπό: - να στεγάσει διαδικτυακά τον ΠΑ.ΣΥ.ΜΗ.ΤΕ. - να προβάλλει τον ρόλο των Μηχανικών και Τεχνικών της ΕΡΤ - να αποτελέσει σημείο αναφοράς και ενημέρωσης των μελών του συλλόγου.

ertopen.com - Ελεύθερη Ενημέρωση - ERT Open

Πλήθος αντιδράσεων για τη νέα ΕΡΤ

Πλήθος αντιδράσεων για τη νέα ΕΡΤ

Οι απολυμένοι της 11ης Ιουνίου δεν βρίσκουν ικανοποιητικό το σχέδιο νόμου για τον καινούργιο δημόσιο ραδιο- τηλεοπτικό φορέα | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΝΗΣ

16.03.2015

Δημήτρης Κανελλόπουλος

Με τους μόνους καθώς φαίνεται που δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να στήσει ξανά την ΕΡΤ είναι οι εργαζόμενοι στη ΝΕΡΙΤ. Παράδοξο, αλλά αληθινό. Με τους άλλους, εκείνους της ERTopen ιδίως, τους απολυμένους δηλαδή που δεν διορίστηκαν στη ΔΤ και τη ΝΕΡΙΤ, άνοιξε λογαριασμούς. Με το που τέθηκε στη διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την ΕΡΤ την προηγούμενη Δευτέρα άρχισαν τα όργανα. Μόνο οι ΝΕΡΙΤες νιώθουν ικανοποιημένοι, μια και πήραν το δικαίωμα να συνεχίσουν με τις συμβάσεις αορίστου χρόνου που σύναψαν με το προηγούμενο καθεστώς - είναι, υποθέτουμε, η επιβράβευση για τη στάση που κράτησαν μετά το «μαύρο» της 11ης Ιουνίου.

«Δεν επαναλειτουργεί η ΕΡΤ, αλλάζει όνομα το μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ» λέει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΣΠΕΡΤ. «Αντί να τροποποιηθεί ο ιδρυτικός νομός της ΕΡΤ, ώστε ‘‘να μην υπάρχουν παθογένειες’’ κατά την κυβέρνηση στις προγραμματικές της δηλώσεις, επιλέχθηκε να τροποποιηθεί (;) ο ιδρυτικός νόμος-έκτρωμα της ΝΕΡΙΤ». Δεν έχει και άδικο εδώ που τα λέμε η ΠΟΣΠΕΡΤ, η κατά τ’ άλλα εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζόμενων της παλιάς ΕΡΤ (λέγε με και Παναγιώτης Καλφαγιάννης). «Οι συντάκτες του σχεδίου αυτού μας εξέπληξαν με την προχειρότητα και την ασάφεια (δημιουργική η όχι) προσέγγισης στα θεσμικά και νομικά ζητήματα αλλά και τη χρησιμοποίηση του Ν.4173 και αναπαράγουν το αποτυχημένο μόρφωμα-έκτρωμα της ΝΕΡΙΤ» λένε -τις διαφωνίες της ΠΟΣΠΕΡΤ τις βλέπετε συνολικά στη διπλανή στήλη. Επισημαίνουν επιπλέον πως «δεν υπηρετεί τη δημοκρατία μας και τον δημόσιο διάλογο για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα η διαβούλευση ωρών που δυστυχώς επιλέχθηκε».

Το σχέδιο νόμου αναρτήθηκε στο διαδίκτυο τη Δευτέρα 9 Μαρτίου, στις 4 το απόγευμα, κι έμεινε ανοιχτό σε σχόλια έως την Πέμπτη 12 Μαρτίου, στις 10 το πρωί. «Ο αρμόδιος για θέματα ραδιοτηλεόρασης υπουργός Επικρατείας εκφράζει την ικανοποίησή του για τη μαζική συμμετοχή στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης. Η διαβούλευση αυτή δεν αποτελεί ούτε πρόσχημα, ούτε διεκπεραίωση και για τον λόγο αυτό εποικοδομητικές προτάσεις θα ληφθούν υπόψη στην τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου» σημειώνουν στο opengov. «Στη διαβούλευση που προηγήθηκε, με τον υπουργό και το επιτελείο του, έχουμε καταθέσει αναλυτικές προτάσεις και θα συνεχίσουμε με προτάσεις για τροποποιήσεις και βελτιώσεις επί του σχεδίου νόμου προκειμένου να γίνει πράξη αυτό που παλεύουμε από τις 11 Ιουνίου του 2013, δηλαδή να πάρουμε στα χέρια μας εργαζόμενοι και κοινωνία το δημόσιο αγαθό της Ραδιοτηλεόρασης» γράφουν με ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, Μάχη Νικολάρα και Νίκος Τσιμπίδας.

Στο ERTopen συνεχίζουν δυναμικά. Στην πρώτη γραμμή παραμένει σταθερά η ΕΡΑ Σπορ. «Παρά τις δύσκολες συνθήκες η Ελεύθερη Ελληνική Ραδιοφωνία συνεχίζει, μέσω του ertopen.com και των Περιφερειακών Σταθμών σε όλη την Ελλάδα, να προσφέρει πλήρη, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση» γράφουν σε ανακοίνωσή τους. «Η ΕΡΑ Σπορ λίγες ημέρες πριν από την επιστροφή της στη φυσική της έδρα (Ραδιομέγαρο), ετοιμάζεται για ακόμη ένα ξεχωριστό επίτευγμα».

Οι διαφωνίες της ΠΟΣΠΕΡΤ με το σχέδιο νόμου

● Αποδέχεται ως νόμιμο το «μαύρο» και το «αντισυνταγματικό κλείσιμο της ΕΡΤ» με τον κατάπτυστο τρόπο που αυτό έγινε, την καταπάτηση του Συντάγματος και των ευρωπαϊκών θεσμών, αποδέχεται τη νομιμότητα του άνομου μορφώματος της ΝΕΡΙΤ.

● Οι εργασιακές σχέσεις αναβιώνουν, χωρίς όμως να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι το μισθολόγιο, το βαθμολόγιο, το θεσμικό πλαίσιο των μέχρι σήμερα ΣΣΕ, το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΡΤ και πότε και πώς θα αναγνωριστούν οι 22 και πλέον μήνες εργασίας των διωκόμενων εργαζομένων της ΕΡΤ.

● Δεν καθορίζονται οι δομές της ΕΡΤ της 11ης Ιουνίου 2013. Η ΕΡΤ επαναλειτουργεί χωρίς δομές και πανελλαδικό εύρος των δραστηριοτήτων της, χωρίς να καθορίζεται η λειτουργία των περιφερειακών Ρ/Σ των δικτύων εκπομπής, της δομής και της αυτοτέλειας της ΕΤ3.

● Παραπέμπει στις αποφάσεις του Δ.Σ., με τη δαμόκλειο σπάθη όμως του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, αφού αφαιρούν από το ανταποδοτικό τέλος των 3 ευρώ 100 εκατ. ευρώ, παράνομα και καταχρηστικά, που έχουν υπολογιστεί στο... πλεόνασμα του προϋπολογισμού 2015.

● Δεν υπάρχει πρόβλεψη διαφημίσεων –ούτε καν στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα!

● Δεν υπάρχει οργανόγραμμα, κανονισμός προσωπικού, υπηρεσιακά συμβούλια κ.ά. και, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι με μεταβατική διάταξη θα προβλεπόταν προσωρινή επαναφορά των ισχυόντων στην ΕΡΤ. Αντίθετα «καταρτίζονται από τον διευθύνοντα σύμβουλο» χωρίς συζήτηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις μας.

● Δεν αναφέρεται η ασφάλιση στο επικουρικό μας ταμείο.

● Δεν αναφέρει τίποτα για τους συναδέλφους συμβασιούχους που δούλευαν στην ΕΡΤ πριν το «μαύρο» και έκαναν την επιλογή να παραμείνουν στον αγώνα, αυτοί όπως φαίνεται δεν έχουν θέση στην ΕΡΤ. Οι δεκάδες αλληλέγγυοι πανελλαδικά, που κρατούν ανοιχτή την ΕΡΤ, δεν υπάρχουν πουθενά, ούτε μέριμνα για τις οικογένειες (πρόσληψη ενός μέλους Α’ βαθμού) των 17 νεκρών μας.

● Ολα τα κρίσιμα θέματα ανατίθενται στον υπουργό και στον διευθύνοντα σύμβουλο αναπαράγοντας ένα μοντέλο συγκεντρωτικό, με ηγετικά δίδυμα προέδρου και διευθύνοντος σύμβουλου που μέχρι πρόσφατα ζήσαμε με αρνητικά αποτελέσματα για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

 

Κατάργηση του Εποπτικού Συμβουλίου

Μοιάζει απίστευτο αλλά είναι αληθινό: το πρώτο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση (για την ανθρωπιστική κρίση) συνοδεύεται από άσχετες, με το θέμα, τροπολογίες. Αυτοί δεν ήταν που μας έλεγαν πως δεν θα έκαναν ποτέ κάτι τέτοιο γιατί αποτελεί προσβολή του Κοινοβουλίου; Τέλος πάντων... Μία λοιπόν από τις τροπολογίες έχει να κάνει με την υπάρχουσα (για όσο καιρό ακόμα) ΝΕΡΙΤ. Την υπογράφουν οι συναρμόδιοι υπουργοί Επικρατείας και με αυτήν καταργείται το Εποπτικό Συμβούλιο. Οι αρμοδιότητές του εκχωρούνται στο διοικητικό συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ, το οποίο διορίζεται από τον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Το νέο Δ.Σ. θα είναι πενταμελές με έναν διευθύνοντα σύμβουλο και τέσσερα μέλη και κατά πάσα πιθανότητα θα οριστεί τις επόμενες ημέρες με διάρκεια ζωής έως την έναρξη λειτουργίας της ΕΡΤ. Με τη συγκεκριμένη τροπολογία η κυβέρνηση θέλει να ξεπεράσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες ενόψει της μετάβασης στον νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Αν το χρονοδιάγραμμα ισχύσει, η ΕΡΤ ως... ΕΡΤ αναμένεται να βγει ξανά στους δέκτες μας λίγο μετά το Πάσχα. Το σχέδιο νόμου απεστάλη ήδη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αυτή την εβδομάδα θα εισαχθεί στην αρμόδια Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης για να φτάσει στην Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση αρχές Απριλίου. Στόχος είναι να ψηφιστεί το πρώτο δεκαήμερο και γύρω στις 20 Απριλίου να εκπέμψει και πάλι ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας με το λογότυπο ΕΡΤ. Το επόμενο «Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ θα διορίζεται από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, θα είναι επταμελές και τα 2 μέλη του θα εκλέγονται με άμεση, μυστική και καθολική ψηφοφορία των εργαζομένων της ΕΡΤ».

 

 

Κουτσαίνει το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ;

Κουτσαίνει το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ;

Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης

Θα το δούμε άμεσα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την νέα ΕΡΤ ή μήπως θα γίνει αντικείμενο αριστερού και δεξιού μπρα ντε φερ; Καλώς εχόντων των πραγμάτων, το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ θα συναντηθεί με το κοινοβούλιο εντός των προσεχών ημερών. Και λέω «καλώς εχόντων των πραγμάτων» και «εντός των προσεχών ημερών», διότι άλλαι αι βουλαί του νομοθέτου και άλλη η πολιτική αναγκαιότητα. Βάλτε μέσα και τις διάφορες γκρίνιες που έχουν σκάσει μύτη τόσο από δεξιά όσο και από αριστερά και αρχίζει το τοπίο να μοιάζει ολοένα και πιο νεφελώδες. Ιδίως από τη στιγμή που εμφανίσθηκαν οι πρώτες διαρροές (σταγόνα-σταγόνα για την ώρα…) από το γενικό λογιστήριο του κράτους.

Να τα δούμε τα πράγματα από την αρχή. Πρώτον το νομοσχέδιο είναι ακόμη ζωντανό και έχει πάρει σειρά για ψήφιση. Το είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην σημερινή συνέντευξή του στο «Εθνος», διαλύοντας μια σειρά από φόβους που ανέκυψαν μετά από την κατάθεση της περίφημης τροπολογίας για τη ΝΕΡΙΤ. Αν θυμάστε η τροπολογία καταργούσε το Εποπτικό Συμβούλιο και ανέθετε το διορισμό του Διοικητικού Συμβουλίου στον εκάστοτε Υπουργό Επικρατείας. Λογικό ήταν λοιπόν να ανακύψουν ερωτήματα για το ήταν κίνηση του τύπου «φύλαγε τα ρούχα σου» ή προανήγγειλε μετάθεση του νομοσχεδίου για το απώτατο μέλλον. Αυτά τα ερωτήματα, δείχνει να τα απάντησε ο πρωθυπουργός.

Και για να δούμε ποιος θα απαντήσει τώρα στους ψιθύρους ότι το γενικό λογιστήριο του κράτους γκρινιάζει ήδη εμπρός στην προοπτική πρόσληψης 2.500 εργαζομένων από τη μία μέρα στην άλλη. Εντάξει, δεν θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, το ξέρουμε όλοι αυτό. Από την άλλη ωστόσο, εκείνο το περίφημο το «μεσοπρόθεσμο» πρόγραμμα προέβλεπε πλεονασματικά δημόσια media. Κι ως την ώρα που θα οδεύσει οριστικά προς τον χρονοντούλαπο, οι προβλέψεις του είναι νόμος. Αρα ο «ισοσκελισμένος» προϋπολογισμός του νέου νομοσχεδίου περί ΕΡΤ, έχει κάποια θεματάκια στην καμπούρα του.

Μην λησμονούμε ότι όπου να ‘ναι μπαίνουν στο παιχνίδι και οι «θεσμοί», που θα λάβουν την κατάλληλη πληροφόρηση από τους κατάλληλους ανθρώπους. Κι αυτοί εννοείται ότι θα ακούσουν την ίδια δικαιολογία περί «μη επιβάρυνσης» του προϋπολογισμού, αλλά στο κάτω κάτω της γραφής το θέμα δεν είναι τα λεφτά είναι η ψυχολογία. Διότι άμα ακούσει ο Γερμανός ότι μπαίνουν μισθολόγιο 2.500 άτομα από τη μια μέρα στην άλλη, κάπως θα δυσκολευτεί να το καταπιεί.  Και πάλι να μην ξεχνάμε, ότι η ΕΡΤ έκλεισε «τυφλά» απλά και μόνο γιατί η τρόϊκα ζήταγε 12.000 «κεφάλια» εκεί και τότε…

Με δυο λόγια ή το περνάει άμεσα το νομοσχέδιο η κυβέρνηση ή πάμε για καινούριο μπρα ντε φερ. Κι αν υπολογίσει κανείς ότι σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι της ΔΤ (και νυν «δανεικοί» στη ΝΕΡΙΤ) είναι και πρώην της ΕΡΤ, μην απορήσετε αν ελληνικά και ξένα «κέντρα» ζητήσουν επιτακτικά μια όχι και τόσο μικρή αναβολή. Να πάει, ας πούμε, η ψήφιση για Ιούνιο οπότε και λήγουν οι συμβάσεις των ΔουΤούδων. Στην περίπτωση αυτή, η τροπολογία για διορισμό ΔΣ στη ΝΕΡΙΤ έρχεται μάλλον ταμάμ στην κυβέρνηση.

Υ.Γ.: Μετά από την ΠΟΣΠΕΡΤ ήρθε και η γενική συνέλευση εργαζομένων της ΕΡΤ3 να ασκήσει έντονη κριτική στο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ. Έχει τα δίκια της σε κάποια σημεία, αλλά όταν κάνει λόγο για «ανακλητούς συντονιστές» χάνεται κάπως η μπάλα.

http://newpost.gr/post/450839/koytsainei-to-nomosxedio-gia-th-nerit 

ΕΡΤ Δημόσια-Δημοκρατική - Λουκάς Πανουργιάς

ΕΡΤ Δημόσια-Δημοκρατική

Λουκάς Πανουργιάς* | 15.03.2015

Με αφορμή το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ και τη λανθασμένη,κατά τη γνώμη μου, αφετηρία του, εκ του νόμου 4173/2013 (Νεριτ),αντί του ιδρυτικού νόμου της ΕΡΤ 1730/1987.Συνοψίζω σε επικεφαλίδες, σημαντικές λειτουργίες που διαχωρίζουν μία Δημόσια Ραδιοτηλεόραση από μία Κρατικά ελεγχόμενη.Κάποιες εκ των προτάσεων που ακολουθούν απαιτούν εξειδίκευση και ανάλυση, που σκόπιμα παραλείπω, χάριν συντομίας.

1. Κατάργηση της Κ.Υ.Α.(Κοινή Υπουργική Απόφαση) 2/11.6.13 στην ολομέλεια της Βουλής

2. Επαναπρόσληψη των Σ.Ο.Χ.(Συμβασιούχοι Ορισμένου Χρόνου) των οποίων, το 2013 έληξαν ή καταγγέλθηκαν οι συμβάσεις τους

3. Ρητή αναφορά στα ΑμεΑ, κατ’επιταγή του Συντάγματος, των σχετικών νόμων και των Διεθνών Συμβάσεων για τα δικαιώματά τους

4. Σύσταση της Α.Σ.Κ.Ε.(Αντιπροσωπευτική Συνέλευση Κοινωνικού Ελέγχου) Τηλεθεατών-Ακροατών.Απαρτίζεται από 50 μέλη με ετήσια θητεία.Με ευθύνη των οργάνων τους,οι αντιπρόσωποι στην ΑΣΚΕ εκλέγονται,(εκτός της περίπτωσης α’ που ακολουθεί) με καθολική ψηφοφορία των μελών του κάθε οργάνου.

5. )-14 μέλη από τα κόμματα εντός και εκτός Βουλής

2 Αξιωματική Αντιπολίτευση

1 από κάθε κόμμα εντός-εκτός Βουλής ως τη συμπλήρωση των 14

β)-6 εργαζόμενοι ΕΡΤ

4 κάθε ειδικότητας, κατόπιν καθολικής, μυστικής ψηφοφορίας

2 δημοσιογράφοι , κατόπιν καθολικής, μυστικής ψηφοφορίας

γ)-2 αλληλέγγυοι συλλειτουργοί της ΕΡΤ από τις 11.6.13

δ)-3 Τοπική Αυτοδιοίκηση

ε)-11 εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων

στ)-14 εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων και προσωπικότητες Γραμμάτων και Τεχνών

Η ΑΣΚΕ προτείνει Πρόεδρο,Διευθύνοντα Σύμβουλο και τα μέλη του Δ.Σ. , εκτός των εκπροσώπων των εργαζόμενων, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για να τους διορίσει.Σε συνεργασία με τα 13 Συμβούλια Κοινωνικού Ελέγχου των Περιφερειών, μεταφέρει στο Δ.Σ. και στους εργαζόμενους,μέσω των ενώσεών τους,τη γνώμη,τις κρίσεις και τον παλμό της κοινωνίας.Τα Σ.Κ.Ε. των Περιφερειών είναι 5μελή με ετήσια θητεία και τα μέλη δεν έχουν τις ιδιότητες των περιπ. α και β της παρούσας παραγράφου.

5. Η ΕΤ-3 έχει διοικητική και λειτουργική αυτοτέλεια και οικονομική επάρκεια όσον αφορά σε παραγωγές,δράσεις και λειτουργίες, στα πλαίσια και τους κανόνες της Εταιρείας.

6. Ειδικα για τη ﷽﷽και τα μή μνεία για την πλήρη στελέχωση και τον άρτιο τεχνολογικό εξοπλισμό των Περιφερειακών Σταθμών,ειδικά των ακριτικών (π.χ. Εν καιρώ λειτουργίας της ΕΡΤ ο σταθμός της Ρόδου “σκεπαζόταν”απ’ τον δεκαπλάσιο σε ισχύ πομπό του Τούρκικου σταθμού, ελλείψει δε ανταλλακτικών υλικών,η λειτουργία εξασφαλιζόταν χάριν ευρεσιτεχνιών των εργαζόμενων τεχνικών).

7. Οι εργαζόμενοι κάθε τμήματος,διεύθυνσης, κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας,επιλέγουν τους προϊστάμενους,συντονιστές,διευθυντές τους.Σε περίπτωση που διαπιστωθεί δυσλειτουργία τμήματος ή διεύθυνσης, το Δ.Σ. μπορεί να παύσει τον υπάλληλο από τη θέση ευθύνης κατόπιν διαβούλευσης με τους εργαζόμενους και να ζητήσει από το τμήμα,διεύθυνση, ορισμό νέου.Γενικοί Διευθυντές ορίζονται εργαζόμενοι της ΕΡΤ, από το Δ.Σ. και τους υφιστάμενους κάθε Γενικής Διεύθυνσης.Ελλείψει επιλογής ,προτείνονται πρόσωπα εκτός ΕΡΤ και από τα δύο μέρη, που επιλέγουν κατόπιν μεταξύ τους συμφωνίας

8. Η ΕΡΤ μεταδίδει μόνο κοινωνικά μυνήματα και όχι διαφημίσεις, εκτός εξαιρέσεων (π.χ.συμβόλαια μεγάλων γεγονότων με τρίτους)

9. Το ανταποδοτικό τέλος υπέρ της ΕΡΤ,ανήκει στην ΕΡΤ.Τυχόν πλεόνασμα και σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 70% αυτού,μπορεί να επιστραφεί στους καταναλωτές κατόπιν εισήγησης της ΑΣΚΕ ή να καλύψει ανάγκες κοινωνικά ευπαθών ομάδων

10. Δ.Σ. και ΑΣΚΕ συστήνουν διαδικτυακό σύλλογο “Ενεργός εν ΕΡΤ” ή “Πολίτες-ΕΡΤ”.Τα μέλη κρίνουν,προτείνουν,ψηφίζουν σε ερωτηματολόγια της ΕΡΤ.

*Τενόρος – Χορωδία ΕΡΤ

Πηγές : Αλληλέγγυοι ΕΡΤ ,ΕΤ-3 ,ΠΟΣΠΕΡΤ ,Ομοσπονδία ΑμεΑ, συμμετέχοντες στη διαβούλευση, προσωπικές σκέψεις.

http://rproject.gr/article/ert-dimosia-dimokratiki?utm_source=feedburner&utm_medium=twitter&utm_campaign=Feed%3A+RprojectRss+%28Rproject+rss+-+%CE%86%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1%29

 

 

Συντονισμένες κινήσεις για την σύντομη επαναφορά της νέας ΕΡΤ

Συντονισμένες κινήσεις για την σύντομη επαναφορά της νέας ΕΡΤ

Άρθρο της Αγγελας Νταρζάνου για τις κινήσεις του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά για τη σύσταση της νέας ΕΡΤ Φιλοξενεί η Αυγή της Κυριακής.

Ολόκληρο το άρθρο:

Ενώ ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο της νέας ΕΡΤ που κατέθεσε η κυβέρνηση, ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς συνεχίζει τις επαφές του με εκπροσώπους φορέων, εργαζόμενων και άλλους ενδιαφέρομενους προκειμένου να ακούσει τις απόψεις και τις παρατηρήσεις τους για τυχόν συμπληρώσεις ή βελτιώσεις.

Παράλληλα, ενώ το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη Τρίτη, η τροπολογία που κατέθεση την Παρασκευή η κυβέρνηση για την κατάργηση του εποπτικού συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ, δίνει τη δυνατότητα ακόμη και σε δύο εβδομάδες από σήμερα να τοποθετηθεί νέο ΔΣ στη ΝΕΡΙΤ το οποίο θα φροντίσει με ομάδα συνεργατών για την ομαλή μετάβαση στη νέα ΕΡΤ αλλά και θα ξεκινήσει τον έλεγχο των δαπανών της ΝΕΡΙΤ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό από την πλευρά του υπουργείου Επικρατείας ο νόμος θα έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ αμέσως μετά το Πάσχα οπότε και οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στο Ραδιομέγαρο περί τα μέσα Απριλίου.

Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου με το νομοσχέδιο αντιμετωπίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι παθογένειες της ΕΡΤ του παρελθόντος.

1) κατάργηση προνομίων, περικοπή της σπατάλης των μεικτών και εξωτερικών παραγωγών καθώς και των κρυφών αμοιβών,

2) πρόσληψη προσωπικού μετά από δημοσίευση προκήρυξης και εφαρμογή των διαδικασιών του ΑΣΕΠ,

3) οι όροι του βαθμολογικού και μισθολογικού καθεστώτος του προσωπικού που θα προσλαμβάνεται θα καθορίζονται με επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας,

4) η ανάθεση έργου ή παροχή ανεξαρτήτων υπηρεσιών σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα πραγματοποιείται μετά από δημόσια προκήρυξη στον ιστότοπο της ΕΡΤ,

5) το Διοικητικο Συμβούλιο της ΕΡΤ διορίζεται από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής,

6) τα δύο μέλη του ΔΣ εκ των εργαζομένων εκλέγονται με άμεση, μυστική και καθολική ψηφοφορία των εργαζόμενων της ΕΡΤ,

7) η ιδιότητα του μέλους του ΔΣ της ΕΡΤ είναι ασυμβίβαστη με άλλο δημόσιο αξίωμα, θέση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ή διοίκηση συνδικαλιστικών ενώσεων,

8) Θεσμοθετείται κοινωνικός έλεγχος της ΕΡΤ με την για πρώτη φορά υποχρεωτική συγκρότηση των συμβουλίων κοινωνικού ελέγχου ανά περιφέρεια.

http://www.toxwni.gr/ellada/item/44258-syntonismenes-kiniseis-gia-tin-syntomi-epanafora-tis-neas-ert

 

 

ΕΡΤ: Πέρα από τη συγκίνηση και τη χαρά

ΕΡΤ: Πέρα από τη συγκίνηση και τη χαρά

15 Μαρτίου 2015

της Μαριλένας Κατσίμη

Όταν, πριν σχεδόν δύο χρόνια, η (τότε) κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ, οι εργαζόμενοι, μέσα στην αγανάκτηση και την οδύνη μας, ξεκινήσαμε έναν δημιουργικό αγώνα, με τη βοήθεια του κόσμου, για τη δημιουργία μιας νέας ΕΡΤ. Ένας αγώνας που συνεχίζεται από μια ομάδα πρώην εργαζόμενων και αλληλέγγυων μέχρι τώρα.

Σήμερα, που η (τωρινή) κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει την ΕΡΤ, μέσα στη συγκίνηση και τη χαρά, δεν μπορούμε να μη σκεφτόμαστε το «μετά», καθώς από αυτό θα κριθούνε (και θα κριθούμε) όλοι.

Ας μην ξεχνάμε ότι αν, παρά το πραξικοπηματικό κλείσιμο, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου κατάφερνε να φτιάξει μια κανονική δημόσια τηλεόραση, τα πράγματα θα ήταν τώρα πιο σύνθετα. Αντίθετα, η βαθιά απαξίωση στην οποία βυθίστηκε εξαρχής η διάδοχος κατάσταση καθιστά σήμερα ακόμα πιο επιτακτική την απόφαση να ανοίξει η ΕΡΤ, ως εμβληματικό μέτρο αποκατάστασης — όχι τόσο για εμάς τους εργαζόμενους, αλλά για τη δημοκρατία.

Γιατί η ΕΡΤ; Σίγουρα η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερους γιατρούς και δασκάλους από ό,τι δημοσιογράφους. Όμως χρειάζεται και δημοσιογράφους που να μπορούν ανεπηρέαστοι, χωρίς τον φόβο της απόλυσης, να λένε αυτό που πιστεύουν, τηρώντας βασικούς κανόνες δεοντολογίας. Η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει την ΕΡΤ — και το κάνει με συνέπεια. Είναι μια απόφαση διόλου εύκολη, που τιμάει την κυβέρνηση — δεν ξέρω ποια άλλη κυβέρνηση θα το έκανε… Νιώθω λοιπόν μεγάλη χαρά και αισθάνομαι δικαιωμένη, και ως απολυμένη εργαζόμενη, αλλά πάνω απ’ όλα ως πολίτης. Όχι στο όνομα μιας συντεχνιακής αντίληψης, αλλά για να γιατρέψουμε μια από τις μεγαλύτερες πληγές που άνοιξε στην ελληνική δημοκρατία, τα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει την ΕΡΤ από μηδενική βάση, αυτή όμως η πρόθεση δεν φαίνεται καθαρά στο νομοσχέδιο που δόθηκε για διαβούλευση. Αντιλαμβάνομαι τον ανηλεή αγώνα με τον χρόνο, που δεν επέτρεψε να μελετηθεί επαρκώς η δυνατότητα δημιουργίας ενός πραγματικά πρωτοποριακού φορέα. Ωστόσο, υπήρχε χρόνος πριν για προπαρασκευή. Ένα μελετημένο νομοσχέδιο θα έπρεπε να είναι έτοιμο από καιρό. Σε αυτό, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα αρμόδια όργανά του (ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ), φταίνε και πολλοί άλλοι. Θυμάμαι όταν εισηγήθηκα στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ να αναθέσουμε σε μια ομάδα ειδικών να επεξεργαστεί ένα σχέδιο νόμου, οι πιο παλιοί συνδικαλιστές, με λίγες εξαιρέσεις, απαξίωσαν την πρότασή μου. Δεν είναι δουλειά του σωματείου, έλεγαν. Κι εγώ, πολύ κακώς βέβαια, δεν επανέφερα το θέμα.

Και η ΕΡΤOPEN, από την πλευρά της, θα έπρεπε να είχε προνοήσει να ετοιμαστεί τεκμηριωμένο σχέδιο. Διότι υπάρχει το πρωτόγνωρο εγχείρημα της αυτοδιαχείρισης που πιστώνεται η ΕΡΤΟPEN ως θεμελιακό κεκτημένο. Και αυτό δεν το ΒΛΕΠΩ στο νέο νομοσχέδιο, έστω και ως επικουρικό τρόπο λήψης αποφάσεων στη νέα ΕΡΤ. Έτσι, χάσαμε πολύτιμο χρόνο.

Θα συνεχίσω κάνοντας κάποιες παρατηρήσεις, με βάση τη γνώση που απέκτησα δουλεύοντας πολλά χρόνια ως δημοσιογράφος στην ΕΡΤ. Πιστεύω ότι η ανεξαρτησία της δημόσιας τηλεόρασης δεν κατοχυρώνεται αποτελεσματικά. Πάλι η εκάστοτε κυβέρνηση ορίζει ουσιαστικά τη διοίκηση. Για τον πρώτο χρόνο ο αρμόδιος υπουργός και μετά η διακομματική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με απλή πλειοψηφία, θα εγκρίνουν ή θα απορρίπτουν τα πρόσωπα που θα εισηγείται ο υπουργός.

Επίσης, αδυνατώ να καταλάβω την ύπαρξη ενός ολίγον τι διακοσμητικού πρόεδρου που δεν χρειάζεται καν να έχει πτυχίο και θα συνυπάρχει με έναν διευθύνοντα σύμβουλο με υπερεξουσίες. Αντιθέτως, είναι σημαντικό ότι, επιτέλους, απαλλασόμαστε από το Προσωπικό Ειδικών Θέσεων και τους ειδικούς συμβούλους, καθώς και ότι θα ασκείται οικονομικός και κοινωνικός έλεγχος από Επιτροπή Ελέγχου αλλά και Περιφερειακές Επιτροπές Προγράμματος. Για τους μισθούς, τους συμψηφισμούς και τις συμβάσεις νομίζω ότι υπάρχει βούληση από όλες τις πλευρές για ορθολογικές και δίκαιες λύσεις.

Πολύ σημαντικό βήμα αποτελεί ότι στη νέα ΕΡΤ οι σχέσεις εργασίας ρυθμίζονται με συλλογικές συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης — και εύχομαι ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων να επεκταθεί σε όλους τους εργασιακούς χώρους.

Μείζον θέμα είναι το πώς θα σταματήσει η κακοδιαχείριση. Εξορθολογισμός ναι, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι για να υπάρξει σοβαρή δημόσια τηλεόραση στην Ελλάδα χρειάζονται χρήματα. Για τον λόγο αυτό, είναι λάθος ότι το ανταποδοτικό τέλος παραμένει στα τρία ευρώ. Οι Έλληνες πληρώνουν ένα από τα μικρότερα τέλη στην Ευρώπη. Ένα ευρώ παραπάνω δεν κάνει σχεδόν καμία διαφορά στην τσέπη του τηλεθεατή-ακροατή, αλλά κάνει τεράστια διαφορά σ’ αυτό που βλέπει και ακούει στους δέκτες του. Το επιχείρημα, πάντως, της προηγούμενης κυβέρνησης, ότι έκλεισε την ΕΡΤ και για λόγους οικονομίας (μείωσε το τέλος κατά 1 ευρώ, και τις παροχές κατά 70%) είναι αρκούντως γελοίο, και δεν χρειάζεται σχολιασμό.

Με ρωτάνε διαρκώς: «Μα δεν είναι πολλοί οι 2.000 υπάλληλοι;». Μια δημόσια τηλεόραση με πλούσιο και σοβαρό πρόγραμμα δεν μπορεί να λειτουργήσει με 800 ανθρώπους, όπως η ΝΕΡΙΤ. Οι 2.000 της νέας ΕΡΤ –δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί– είναι ένα ορθολογικό νούμερο για όσα υπόσχεται ότι θα προσφέρει.

Το πιο κρίσιμο ερώτημα δεν είναι ο αριθμός. Είναι η ουσιαστική αξιοποίηση αυτών των 2.000 ανθρώπων, η τοποθέτησή τους με τρόπο που θα λαμβάνει υπόψη και θα αναδεικνύει τις γνώσεις, τις δεξιότητες, τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες τους — όχι με μια τυπική επαναφορά στις προγενέστερες θέσεις. Κάποιοι, ωστόσο, μένουν απέξω: αυτοί που πάντα ήταν εργαζόμενοι β΄ κατηγορίας, οι συμβασιούχοι. Ήταν κοινό μυστικό ότι οι συμβασιούχοι (όλων των ειδικοτήτων) έβγαζαν την ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ και μια μέρα απλώς έφευγαν χωρίς να μπορούν να πάρουν ούτε ταμείο ανεργίας, ενώ κάποιοι μόνιμοι δεν πατούσαν στην ΕΡΤ και απλώς πληρώνονταν. Αυτά θα σταματήσουν; Και αν ναι –διότι πιστεύω ότι υπάρχει η βούληση– πώς;

Αναβίωση και συμβίωση. Το πιο δύσκολο κομμάτι, μετά την αναβίωση, θα είναι η συμβίωση με τους μέχρι σήμερα «απέναντι». Όλοι κάναμε τις επιλογές μας και κρινόμαστε γι’ αυτό, κυρίως από τον κόσμο που μας βλέπει και μας ακούσει. Πιστοποιητικά νέας νομιμοφροσύνης δεν χρειάζονται από κανέναν για κανέναν. Όσοι, λ.χ., πήγαν στη Δημόσια Τηλεόραση ελέγχονται, και ελέγχονται αυστηρά, διότι χωρίς τη συμμετοχή τους το έγκλημα δεν θα μπορούσε να γίνει• αλλά αυτό δεν καθιστά κανέναν αποσυνάγωγο. Έτσι νομίζω, τουλάχιστον.

Σε όλους όσοι δούλεψαν για την ΕΡΤOPEN αξίζει ο σεβασμός μας. Έχουμε να μάθουμε πολλά από αυτό το σχήμα αυτοδιαχείρισης, όμως στη νέα δημόσια τηλεόραση πρέπει να ακούγονται όλες οι φωνές. Τώρα μένει σε μας, τους εργαζόμενους, να αποδείξουμε ότι μια νέα εποχή για την ΕΡΤ ξεκίνησε. Όλοι κρινόμαστε. Το ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει την ΕΡΤ είναι μόνο το πρώτο κομμάτι ενός δύσκολου δρόμου, για να κερδίσουμε πολλά από αυτά που η ΕΡΤ ανέκτησε στις συνειδήσεις των Ελλήνων μόλις ο κ. Σαμαράς την έκλεισε. Ας μην το ξεχνάμε, οι συμπολίτες μας μάς συμπαραστάθηκαν όχι τόσο από αγάπη στην παλιά ΕΡΤ, αλλά από πίστη στη δημοκρατία.

https://enthemata.wordpress.com/2015/03/15/ert-2/

 

 

Αννέτα Καββαδία: Η ΕΡΤ ξανανοίγει

Αννέτα Καββαδία: Η ΕΡΤ ξανανοίγει

Αρθρο της Αννέτας Καββαδία με θέμα την επαναλειτουργία της ΕΡΤ δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της Αυγής.

Το πλήρες κείμενο του άρθρου έχει ως εξής:

ΤΡΙΤΗ 11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013. Ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ανακοινώνει οτι «η ΕΡΤ από σήμερα το βράδυ παύει να εκπέμπει». Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2015. Κατατίθεται προς δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για επανασύσταση και λειτουργία της ΕΡΤ. Λένε ότι τα γεγονότα είναι «ξεροκέφαλα» και, με βάση αυτή την παραδοχή, η Ιστορία έχει, ήδη, καταγράψει τοποθετώντας τον καθέναν στη θέση που του αρμόζει.

Εικοσιέναν μήνες μετά το κουρέλιασμα της Δημοκρατίας και τον ευτελισμό της ενημέρωσης, εικοσιέναν μήνες διαρκούς, άοκνου, μεγαλειώδους αγώνα εκατοντάδων εργαζομένων σε όλη την Ελλάδα, που κράτησαν ψηλά την τιμή και την αξιοπρέπεια του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, εικοσιέναν μήνες με την εμφανέστατη απουσία της ΕΡΤ από τον ραδιοτηλεοπτικό χάρτη της χώρας και ό,τι αυτο συνεπάγεται σε σχέση με την πλήρη επικράτηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, η κυβέρνηση –απολύτως συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις- επιλέγει να φέρει ως ένα από τα πρώτα νομοσχέδια της στη Βουλή την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος της πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας να επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ.

Η πόρτα, λοιπόν, του Ραδιομεγάρου στην Αγία Παρασκευή ξανανοίγει και οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στις θέσεις τους. Δεν είναι, όμως, μόνοι. Μαζί τους, σ' αυτό το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της κατάφωρης αδικίας που ξεκίνησε από το «μαύρο» στις οθόνες μας, παίρνουν την πολύτιμη εμπειρία τους από τους εικοσιέναν μήνες που πρέπει να μπολιάσει τη λειτουργία της νέας ραδιοτηλεόρασης σε πιο υγιή και στέρεη βάση απ' ό,τι στο παρελθόν. Γιατί είναι κοινό μυστικό οι παθογένειες του παρελθόντος, οι προχειρότητες και οι σπατάλες, οι σκανδαλώδεις συμβάσεις, οι κάστες προνομίων, οι προκλητικές αμοιβές, οι υπερβάσεις των ρόλων.

 

Προβλήματα γνωστά, καταγγελθέντα πολλάκις από τους ίδιους τους εργαζόμενους οι οποίοι, ωστόσο, ποτέ δεν εισακούστηκαν, με δεδομένο τον ρόλο που επιφύλλασσαν στον κρατικό –και όχι δημόσιο- ραδιοτηλεοπτικό φορέα, τα κόμματα που τα τελευταία χρόνια εναλλάσσονταν στην εξουσία.

Γι' αυτό και είναι, αν μη τι άλλο, προκλητικό οι άνθρωποι που έχουν παραδοθεί στον θανατηφόρο εναγκαλισμό με τα κάθε λογής ιδιωτικά συμφέροντα, οι άνθρωποι που έκαναν τα πάντα προκειμένου να «στραγγαλίσουν» την οποιαδήποτε υποψία ανεξαρτησίας στη δημόσια ραδιοτηλεόραση φθάνοντας μέχρι το αίσχος του «μαύρου», οι άνθρωποι που ανερυθρίαστα παρέδωσαν το αγαθό της ενημέρωσης στους ολιγάρχες των ΜΜΕ με αντάλλαγμα την απροκάλυπτη στήριξη των τελευταίων στην ανάλγητη πολιτική τους που διέλυσε τον κοινωνικό ιστό της χώρας και οδήγησε στην εξαθλίωση εκατομμύρια συμπατριώτες μας, οι άνθρωποι που χωρίς αιδώ βύθισαν μια ολόκληρη χώρα στο σκοτάδι δημιουργώντας συνθήκες οικονομικής ασφυξίας να έρχονται τώρα και να κουνάνε το δάχτυλομ την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τη για απόπειρα αναβίωσης του αμαρτωλού παρελθόντος της ΕΡΤ.

Οχι κύριοι! Μην κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια. Η νέα ΕΡΤ θα είναι η φωνή των εργαζομένων, η φωνή της αλληλέγγυας κοινωνίας, μια πραγματικά ανεξάρτητη δημόσια ραδιοτηλεόραση που θα αγκαλιάζει το σύνολο της κοινωνίας, μια ΕΡΤ ανοιχτή πάντα σε βελτιωτικές προτάσεις που θα σέβεται και θα υπηρετεί το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης.

• Η Αννέτα Καββαδία είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ της Β' Αθήνας.

http://www.toxwni.gr/ellada/item/44250-anneta-kavvadia-i-ert-ksananoigei

 

 

Σελίδα 253 από 264

Δεκέμβριος 2018
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Κανένα γεγονός

Η σελίδα μας στο Facebook

Facebook Image

Athens - Electronics 2018

Δεν μπορείς να ζητάς από τους άλλους αξιοπρέπεια χωρίς πρώτα απ'όλους εσύ να είσαι αξιοπρεπής.... Κρίμα.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΡΤ HD

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η ημερίδα "Σύστημα Υψηλής Ευκρίνειας HD & ΕΡΤ" την οποία οργάνωσε ο σύλλογός μας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.Το πληροφοριακό υλικό που χρησιμοποιήθηκε στις παρουσιάσεις των ομιλητών μπορείται να το δείτε εδώ5. Α-Δ ΚΑΨΑΛΗ ΚΥΘΗΡΩΝ.JPG
Image Detail
Κέντρο Εκπομπής AM Τρίπολης_2....
Image Detail
GO_TO_TOP