Σας καλοσωρίζουμε στο διαδικτυακό μας τόπο. Ο τόπος αυτός δημιουργήθηκε και λειτουργεί με σκοπό: - να στεγάσει διαδικτυακά τον ΠΑ.ΣΥ.ΜΗ.ΤΕ. - να προβάλλει τον ρόλο των Μηχανικών και Τεχνικών της ΕΡΤ - να αποτελέσει σημείο αναφοράς και ενημέρωσης των μελών του συλλόγου.

Η ΕΡΤ είμαστε όλοι εσείς.

ertopen.com - Ελεύθερη Ενημέρωση - ERT Open

Η νέα ΕΡΤ: Χωρίς αφανείς και άφωνους

Η νέα ΕΡΤ: Χωρίς αφανείς και άφωνους

9/4/2015

Ήταν καλύτερη και από ότι στην οθόνη. Η πρώην παρουσιάστρια της ΕΡΤ και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αγλαία Κυρίτση έκλεψε χθες την παράσταση στη Βουλή. Η εισήγησή της - εκ μέρους της κυβερνητικής πλειοψηφίας - για την επανασύσταση της εταιρίας (ένα πραγματικά ιστορικό γεγονός!), ανήκει στις μεγάλες στιγμές του ελληνικού κοινοβουλευτισμού. Κι αυτό με τριπλό τρόπο: Ιστορικά, επειδή ξεσκέπασε τα μοτίβα και τους στόχους εκείνων που κατάργησαν δια νυχτός πριν 22 μήνες έναν συνταγματικό θεσμό. Πολιτικά, επειδή παρουσίασε ένα σχέδιο επανίδρυσης, που δυσχεραίνει την αναβίωση του αμαρτωλού παρελθόντος. Και αισθητικά, επειδή μίλησε δυνατά χωρίς καλλιέπειες και άλλα περιττά παρόμοια.

Όμως - φίλη μεν Αγλαϊα, φιλτάτη δε αλήθεια. Η ίδια εισήγηση περιείχε κενά, που δεν μπορούν να μείνουν ασχολίαστα. Με πρώτο και κυριότερο εκείνο της αυτοδιαχείρισης: Η κ.Κυρίτση έπλεξε το εγκώμιό της για την περίοδο που έγινε ζωντανή πράξη από τους απολυμένους της ΕΡΤ και τους συμπαθούντες – πλήρως, τους πέντε μήνες μετά το κλείσιμο της εταιρίας, σε όλο και μικρότερη κλίμακα στη συνέχεια – απέφυγε όμως να αναφέρει ότι δεν υπάρχει ούτε ίχνος της στο νομοσχέδιο που παρουσίασε.

Το παράδοξο του νομοσχεδίου: Οι μεταρρυθμίσεις συμβιώνουν με αντιμεταρρυθμίσεις – έτσι που σε πολλά σημεία του κυριολεκτικά να «μπάζει».

Μερικά από αυτά:

1. Πολιτικά, η εταιρία υποβαθμίζεται σε παράρτημα του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Αυτή την ιδέα υποβάλλει τουλάχιστον η διατύπωση (άρθρο 2, παράγραφος 2), ότι η ΕΡΤ συμβάλλει «στην προσπάθεια εθνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης» της χώρας- φράση που κατά τα άλλα είναι αντιγραμμένη από το κυβερνητικό πρόγραμμα. Όμως τα μέσα ενημέρωσης δεν είναι εργαλείο καμιάς πολιτικής. «Καταστατικά» συνιστούν, έστω και άτυπα, μια αυτόνομη πολιτειακή οντότητα, που βρίσκεται δίπλα στη νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική και δη πάντα έξω από αυτές. Ως τέτοια δεν συμβάλλει, και δη δια νόμου, στην εφαρμογή της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά αποκλειστικά στην κριτική της αξιολόγηση – τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

2. Οργανωτικά, η ΕΡΤ παραδίδεται στα χέρια του Νίκου Παππά. Το άρθρο 7 του επιτρέπει να προτείνει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής πρόσωπα για το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας που είναι του χεριού του. Μέσω αυτού, αλλά και άλλων διατάξεων του νομοσχεδίου, γίνεται έτσι ο «τσάρος» της εταιρίας. Και αυτό ανοίγει το παράθυρο για κάθε είδους εκτροπές. Η ύπαρξη ασφαλιστικών δικλείδων, όπως η συμφωνία αρχών μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της διεύθυνσης της ΕΡΤ «για την εδραίωση της ανεξαρτησίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης» απαλύνουν, δεν απαλείφουν το πρόβλημα.

3. Αναφορικά με τον κοινωνικό έλεγχο: Το άρθρο 10, που προβλέπει τη συγκρότηση συμβουλίων ελέγχου από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ, αποτελεί σκέτο σκάνδαλο. Κι αυτό επειδή δεν μπορεί να υπάρχει όργανο ελέγχου που συγκροτείται από τον ελεγχόμενο. Σε άλλες χώρες, η συγκρότησή τους καθορίζεται από το νόμο χωρίς καμιά συμμετοχή του διοικητικού συμβουλίου. Ο νόμος καθορίζει επίσης το είδος και τον αριθμό των οργανώσεων που εκπροσωπούνται στο εκάστοτε συμβούλιο, καθώς και τις αρμοδιότητές τους – κάτι που διαφέρει από χώρα σε χώρα. Ο ρόλος τους είναι όμως γενικά μικρός. Στην Ελλάδα θα μπορούσε να αναβαθμιστεί – αυτό όμως στο πλαίσιο μιας νέας δομής της ΕΡΤ.

4. Από άποψη γενικών αρχών, οι εκπομπές της ΕΡΤ δεν θα πρέπει απλώς να εμπνέονται «από τα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της αξίας του ανθρώπου, της προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου» και τα λοιπά συναφή, όπως αναφέρεται στο άρθρο 3, αλλά από πολύ περισσότερα. Μόνη της η έμπνευση, όσο καλή και να είναι, δεν φτάνει. Σε αυτήν πρέπει να προστεθεί και η πρακτική αξιοποίηση των ιδανικών με συνδυασμένο τρόπο. Τα τελευταία 15-20 χρόνια, o συνδυασμός αυτός (με αφετηρία το BBC) συμπυκνώνεται στην Ευρώπη στον όρο «δημόσιες αξίες» (public values), ο οποίος αποτελεί και τον κύριο επιχειρησιακό μοχλό της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Με τη χρήση του επιχειρείται η παραγωγή υπεραξίας αξιών στην κοινωνική ζωή. Το μέγεθος της υπεραξίας ελέγχεται διαρκώς - συνολικά τουλάχιστον μια φορά το χρόνο στη βάση ειδικά θεσπισμένων κριτηρίων, που μπορεί να διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Το BBC, για παράδειγμα, εφαρμόζει το «Public values test», οι γερμανικοί δημόσιοι σταθμοί ARD και ZDF το λεγόμενο «τεστ των τριών βαθμίδων» (Drei-Stufen-Test). Έτσι μπορεί, μεταξύ άλλων, να διαπιστωθεί, αν και κατά πόσο το κέρδος σε δημοκρατική συνείδηση από μια ποιοτική εκπομπή μπορεί να ισοσταθμίσει τυχόν μείωση της ακροαματικότητας, ή της τηλεθέασής της.

Οι «δημόσιες αξίες» και η συνδυαστική εφαρμογή τους συνιστούν πλέον, σε συνδυασμό και με το μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα της, την ειδοποιό διαφορά της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης έναντι της ιδιωτικής και εν τέλει το βασικό λόγο της νομιμοποίησής της.

5. Από άποψη κοινού, η νέα ΕΡΤ προχωρεί πέρα από την παλιά προσθέτοντας στη θεματολογία της την προβολή «…της κοινωνίας των πολιτών, των πρωτοβουλιών κοινωνικής αλληλεγγύης και των παραγωγικών τάξεων…». Όμως και εδώ μένει πίσω από εκείνο που έκανε η «πειρατική» ΕΡΤ: την υπαγωγή στο πρόγραμμά της και της λεγόμενης «αντιδημοσιότητας», εκείνου δηλαδή του τύπου δημοσιότητας που προβάλει «περιθωριακά», αιρετικά, ή απλώς μη εμπορικά θέματα, τα οποία μένουν έξω από τα συμβατικά μέσα ενημέρωσης.

Εκείνο που λείπει όμως ακόμα περισσότερο είναι το συστηματικό άνοιγμα προς τους αφανείς και άφανους, την αμέτοχη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, με ανάλογα κίνητρα και προσφορές, που θα επιτρέψουν βαθμιαία μια όλο και πιο ενεργή συμμετοχή της στο δημόσιο γίγνεσθαι.

Αυτό προϋποθέτει βέβαια μια «στροφή προς τη βάση», ένα άλλο είδος ραδιοτηλεόρασης, η οποία δεν θα περιορίζεται στην παραγωγή πληροφοριών και κουλτούρας για τους ήδη καλά πληροφορημένους και «κουλτουριάρηδες». Πρακτικά, αυτό σημαίνει τη διάθεση μεγάλου μέρους του προσωπικού, των δαπανών, κλπ. για την επίτευξη ενός τέτοιου νέου είδους προγράμματος.

6. Εργασιακά, η νέα ΕΡΤ δεν προσφέρει νεωτερισμούς – με άλλα λόγια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θάβει με το παρόν νομοσχέδιο την ιδέα της αυτοδιαχείρισης.

Μια γενική παρατήρηση: Η αυτοδιαχείριση στον τομέα της ραδιοτηλεόρασης μπορεί να συνδυάζει την ιδιοκτησία με τη διοίκηση (όπως στην Ελβετία), αλλά μπορεί να περιορίζεται και μόνο στη διοίκηση (όπως στη Γερμανία και σε άλλες χώρες). Από την ανάγνωση του νομοσχεδίου συνάγεται πάντως, ότι οι συντάκτες του δεν πήραν υπόψη ούτε τις εμπειρίες για την αυτοδιαχείριση στο εξωτερικό, ούτε εκείνες των τελευταίων 22 μηνών στην Ελλάδα.

Οι εμπειρίες αυτές δείχνουν, ότι η αυτοδιαχείριση είναι ένα ρεαλιστικό και επιτυχημένο εγχείρημα – το καλύτερο παράδειγμα εδώ είναι και πάλι η Ελβετία.

Η ελβετική ραδιοτηλεόραση SRG SSR, που προήλθε από τη συνένωση ιδιωτικών εταιριών, είναι οργάνωση ιδιωτικού δικαίου, στην οποία το κράτος έχει εκχωρήσει το δικαίωμα της κάλυψης των δημόσιων επικοινωνιακών αναγκών. Η οργάνωση έχει τη μορφή σωματείου (χωρίς κερδοσκοπικό χαρακτήρα), στο οποίο μπορεί να συμμετέχει κάθε πολίτης της Ελβετίας, που πληρώνει ετήσια συνδρομή (έως και 100 ευρώ). Τα μέλη αυτά εκλέγουν αντιπροσώπους για τη Γενική Συνέλευση της εταιρίας, από την οποία εκλέγονται πάλι τα διάφορα όργανά της – μ.α., το εποπτικό και το διοικητικό συμβούλιο. Αυτά κανονίζουν στη συνέχεια τον τρόπο λειτουργίας της εταιρίας.

Πούρα (σωματειακή) αυτοδιοίκηση λοιπόν, που αποκλείει (σε περίπτωση που πάρουν το πάνω χέρι Αντιδημοκράτες) δημοκρατικές εκτροπές δεδομένου ότι ισχύει η αρχή της «αυτορυθμιζόμενης ρύθμισης»: Η αποστολή, το περιεχόμενο, κλπ. της εταιρίας κανονίζονται σε δημοκρατικό πνεύμα δια νόμου, η αυτορύθμιση κινείται αυστηρά εντός αυτού του κανονιστικού πλαισίου.

Το αποτέλεσμα: Παρά τον συντηρητισμό των μελών και της ηγεσίας της, η ελβετική τηλεόραση βγάζει ποιοτικά πολύ καλό πρόγραμμα, χωρίς (με μια σοβαρή εξαίρεση στο παρελθόν) να είναι ελλειμματική. Ο αριθμός των εργαζόμενων της είναι 6000 (!) σε μια χώρα 7 περίπου εκατομμυρίων κατοίκων – κάτι που δείχνει, ότι ο μεγάλος αριθμός μπορεί να είναι όχι κατάρα, αλλά ευλογία, αν οι εργαζόμενοι είναι ενταγμένοι σε ένα αποδοτικό σύστημα παραγωγής.

Στην Ελλάδα, η δημόσια ραδιοτηλεόραση είχε καταρχάς κρατικό, αργότερα δημόσιο χαρακτήρα με ανάλογο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Η αυτοδιαχείριση μπορεί λοιπόν να κινηθεί μόνο σε διοικητικό επίπεδο. Αυτή είχε, μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, περισσότερο τον χαρακτήρα αυτόματου πιλότου: Οι εργαζόμενοι δούλευαν απλώς ελεύθερα και ωραία και χωρίς αφεντικά – για νέους θεσμούς δεν υπήρχε τότε δύναμη και χρόνος.

Αυτούς θα έπρεπε να τους φτιάξει η σημερινή κυβέρνηση– δίνοντας στην αυτοδιαχείριση θεσμική μορφή. Αυτό θα σήμαινε εκλογή των οργάνων της ΕΡΤ από γενικές συνελεύσεις, στις οποίες θα συμμετέχουν με αυστηρά προκαθορισμένα κριτήρια εκπρόσωποι των εργαζομένων, καθώς και όλων των σημαντικών φορέων της ελληνικής κοινωνίας.

Τα όργανα αυτά θα καταστρώνουν στη συνέχεια (με κατοχυρωμένο δικαίωμα συμμετοχής και συναπόφασης των εργαζομένων) τον κανονισμό λειτουργίας της εταιρίας και όλα τα σχετικά παρόμοια - πάντα στο πλαίσιο της «αυτορυθμιζόμενης ρύθμισης», της απόλυτης διαφάνειας (που εφόσον κατοχυρωθεί θεσμικά θα υποκαταστήσει εν πολλοίς την ανάγκη της λογοδοσίας) και της εμπειρίας της πρότερης επιτυχημένης διαχείρισης.

Αντί αυτού, το παρόν νομοσχέδιο επαναφέρει τις κλασικές δημοσιοϋπαλληλικές ιεραρχίες με το συνακόλουθο δημοσιοϋπαλληλικό πνεύμα.

Αυτό δεν το θέλει φυσικά κανείς από εκείνους που οραματίζονται μια νέα ΕΡΤ, ούτε, πιστεύω, και η Αγλαϊα. Το νομοσχέδιο, ωστόσο, βάζει καταρχάς τέλος στο όραμα. Άδηλο, για πόσο καιρό ακόμα.

https://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=693441

 

 

 

ΠΕΡΙ "ΜΑΥΡΟΥ" ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΑΠΟ ΣΑΜΑΡΑ και ΝΕΑΣ ΕΡΤ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΒΑΔΙΣΕΙ ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΟΥ "ΝΕΟΥ ΚΑΝΑΛΙΟΥ - ΥΠΕΡΠΑΡΑΓΩΓΗ" ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΠΕΡΙ "ΜΑΥΡΟΥ" ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΑΠΟ ΣΑΜΑΡΑ και ΝΕΑΣ ΕΡΤ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΒΑΔΙΣΕΙ ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΟΥ "ΝΕΟΥ ΚΑΝΑΛΙΟΥ - ΥΠΕΡΠΑΡΑΓΩΓΗ" ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Γ. Πεταλωτής

Τετάρτη, 8 Απριλίου 2015

Το χωρίς σχέδιο "ΜΑΥΡΟ" στην ΕΡΤ της κυβέρνησης Σαμαρά και η παντελής μετέπειτα αδυναμία διαχείρισης , είχε σημαντικές συνέπειες .

1.Αποδείχθηκε εμφανέστατα η ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ να διαχειριστούν με τον στοιχειώδη προγραμματισμένο τρόπο ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα. Το "μαύρο" στην ΕΡΤ, όσο και να διαφωνούσε κανείς με τον τρόπο λειτουργίας της , ήταν πραγματικά ΝΤΡΟΠΗ. Μια εξώφθαλμη ντροπή. Γιατί απλούστατα δεν συνοδευόταν με το παραμικρό σχέδιο επαναλειτουργίας μιας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης , όπως και να ήταν αυτή . ΓΚΡΕΜΙΣΑΝ ΜΟΝΟ και μετά θα καθόταν να σκεφθούν πώς θα ξαναχτίσουν. Και φυσικά δεν το κατάφεραν ποτέ, με αποτέλεσμα να έχουμε το σημερινό μόρφωμα , το οποίο φυσικά δεν είναι τίποτε. Και αν δεν υπήρχε και δικαστική απόφαση που διέτασσε την λειτουργία δημόσιου φορέα ενημέρωσης , ακόμη θα υπήρχε μαύρο.

2. Έδωσε τη δυνατότητα να έλθουν πιο κοντά , ΤΣΙΡΚΟΠΟΙΩΝΤΑΣ την κατάσταση, διάφορα μέχρι τότε ετερόκλητα στοιχεία όπως η Ραχήλ ΜΑΚΡΗ και η Ζωή ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, οι οποίες σκαρφαλωμένες στα φώναζαν "ΒΟΗΘΕΙΑ", δίχως να τις αγγίζει κανείς και παρανομώντας φυσικά οι ίδιες. ΄Ηταν η πρώτη δημόσια πρόβα σύγκλισης με κοινό συνδετικό στοιχείο την παράνοια. Σήμερα, είναι ήδη φορείς παράνοιας μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον πιο επίσημο τρόπο και μάλιστα η Κωνσταντοπούλου κυβερνά και μάλιστα πολυέξοδα στην κυριολεξία (αντί να προεδρεύει στη Βουλή), αναταγωνιζόμενες και αλληλοσυμπληρώνοντας τον Καμμένο.

3. Έδωσε δίκιο και κάλυψε όλες τις παθογένειες της πρώην ΕΡΤ. ΗΡΩΟΠΟΙΗΣΕ και ανέδειξε ως θύματα, αυτούς που πρωταγωνιστούσαν στην κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, προσφέροντας υπηρεσίες στους εαυτούς τους και σε διάφορους άλλους, άσχετους πάντως με τον σκοπό λειτουργίας της ΕΡΤ.

4. Τη νύφη την πλήρωσαν οι ΑΠΛΟΙ και μη προνομιούχοι εργαζόμενοι, που προσέφεραν εν πολλοίς έργο, γιατί τα μεγάλα ονόματα αλλά και οι συνδικαλιστές βολεύτηκαν με διάφορους τρόπους. Είτε σε άλλα κανάλια και ΜΜΕ, είτε σε πολιτικές θέσεις στα "αγωνιζόμενα και συμπαραστεκόμενα" κόμματα. Ένα τραπεζάκι έξω απο την κλειστή ΕΡΤ έγινε διαβατήριο για Τοπική Αυτοδιοίκηση και Βουλή.

5. Χάθηκε η ευκαιρία, έστω και με αργούς ρυθμούς, να γίνουν ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, που θα συμπαρέσυραν και τα ιδιωτικά Μέσα. Τώρα η κυβέρνηση φέρνει μια νέα ΕΡΤ που περισσότερο προσομοιάζει με το σημερινό τίποτε, πολύ πιο κοστοβόρο, από μια σωστή και ορθολογιστικά διαρθρωμένη ραδιοτηλέοραση. Γιατί η ΙΔΕΟΛΗΨΙΑ της φθάνει μέχρι την ξανατακτοποίηση των απολυμένων, που ανεξάρτητα απο την ποιότητα πολλών απο αυτούς, η συντριπτική πλειοψηφία είχε μπεί από παράθυρα και κεραμμίδια , αξιοποιώντας τη σχέση τους με τα γνωστά "καταρραμένα" κόμματα. Όπως ετοιμάζεται να ξανακάνει δυστυχώς και η συγκυβέρνηση ΑΝΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ.

6. Εξανεμίστηκε η μεγάλη αξία της ΕΡΤ σε ποιοτικό στελεχιακό δυναμικό, σε αρχειακό υλικό (για το οποίο υπάρχουν καταγγελίες ότι μεταφέρθηκε σε νέους τόπους ...) και σε προστιθέμενη αξία λόγω εμπειρίας.

7. Το "μαύρο" στην ΕΡΤ κατά την άποψή μου, πέρα απο πολιτικό λάθος, ήταν και παράνομο. Έχει λοιπόν σημασία να γίνει ένας απολογισμός, πόσο κόστισε και θα κοστίσει το μαύρο, με τις αποζημιώσεις, τις επαναπροσλήψεις, την απώλεια εσόδων απο διαφημίσεις , τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις και την οριστική ροή τους στα ιδιωτικά ΜΜΕ και τυχόν περαιτέρω αξιώσεις απο εργαζόμενους οι οποίοι δεν θα επαναπροσληφθούν στη νέα ΕΡΤ.

8. Και επειδή θα ακουστεί και πάλι "ΤΙ ΚΑΝΑΤΕ ΕΣΕΙΣ", να ενημερώσω ότι μόλις αναλάβαμε ΠΕΡΙΚΟΨΑΜΕ ΑΜΕΣΩΣ το 2009 ΠΡΙΝ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ τους ΥΠΕΡΟΓΚΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 40.000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ (αρκετοί γνωστοί έπαιρναν 25, 30 χιλιάδες το μήνα) και βάλαμε ΠΛΑΦΟΝ τις 3.000 ευρώ.

ΜΕΙΩΣΑΜΕ δραστικά το προσωπικό, όσο γινόταν, ΕΚΜΗΔΕΝΙΣΑΜΕ τις ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ στην ενημέρωση (ο καθημερινά στημένος στα πάνελ Βαρουφάκης έβλεπε βέβαια τότε "Υπουργούς Προπαγάνδας") και σταδιακά προχωρούσαμε σε βελτιώσεις και μεταρρυθμίσεις.

Κάναμε την ΕΡΤ και πολύ πιο αξιόπιστη και πολύ πιο αντικειμενική και πολύ πιο οικονομική. ΟΥΤΕ ΣΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ...

Και φυσικά θα μπορούσαμε να κάνουμε και πολύ περισσότερα ...

Εν αναμονή λοιπόν και στον τομέα αυτό... και

ΕΛΠΙΖΩ ΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΠΟΥ ΜΕΤΡΑΤΡΑΠΗΚΕ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΥΠΕΡΠΡΟΒΟΛΕΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ να ΜΗΝ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ, αν και απο όσα παρακολουθήσαμε εχθές απο την Εισηγήτρια κ Αγλαία Κυρίτση, πιο πολύ τον πόνο των εργαζομένων θεραπεύουν, παρά μια σύγχρονη και προοδευτική ΕΡΤ ετοιμάζουν.

https://gatosstakeramidia.blogspot.gr/

 

 

95.462 ευρώ το εξάμηνο στην ΕΡΤ

08/04/2015

95.462 ευρώ το εξάμηνο στην ΕΡΤ

Το Ποτάμι ζητάει τη δημοσιοποίηση όλων των συμβάσεων των πολιτικών προσώπων

Επεισοδιακή ήταν η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο που καθορίζει την επανίδρυση της ΕΡΤ. Την ώρα που οι βουλευτές από το Ποτάμι μιλούσαν για τα φαινόμενα σπατάλης δημόσιου χρήματος που πολλές φορές είχαν παρατηρηθεί στο παρελθόν, βουλευτές του Σύριζα όπως η Αγλαία Κυρίτση και η Αννέτα Καββαδία επανέλαβαν τις γνωστές κατηγορίες κατά του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη για την παλιά συνεργασία του με την ΕΡΤ.

Αννέτα Καββαδία (Σύριζα): «Επειδή άκουσα τον κ. Δανέλλη να μιλάει για σπατάλες και διαφάνεια θα ήθελα απλώς να του πω, ότι δεν έχει παρά να ρωτήσει τον επικεφαλής του κόμματός του ώστε να πάρει μια ιδέα του τι σημαίνει προκλητικά συμβόλαια». Στην απάντησή του ο Σπύρος Δανέλλης είπε ότι «δεν περιποιεί τιμή σ’ ένα κόμμα της Αριστεράς να αφήνει συκοφαντικές αιχμές για τον κ. Θεοδωράκη γι’ αυτό πρέπει να έρθουν στο φως όλες οι επαγγελματικές συμβάσεις που εκείνος είχε ως δημοσιογράφος με την ΕΡΤ και να δούμε και τις επαγγελματικές σχέσεις και συμβάσεις που είχαν όλοι οι βουλευτές, υπουργοί, ευρωβουλευτές τα τελευταία χρόνια».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ποτάμι ζητάει τη δημοσιοποίηση των συμβάσεων με τη δημόσια τηλεόραση, των στελεχών των κυβερνητικών κομμάτων που είχαν σχέση με την ΕΡΤ, όπως του υφ. Επικρατείας Τέρενς Κουικ, του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου, του διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη, του Θοδωρή Μιχόπουλου, διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Μαξίμου, αλλά και των δημοσιογράφων Κ. Αρβανίτη και Βαξεβάνη. Κι αυτό γιατί, οι πρώτες αποκαλύψεις μιλούν για μισθούς της τάξης των 136.000 ευρώ, των 95.462 το εξάμηνο, των 94.000 και των 126.000 το χρόνο.

https://www.athensvoice.gr/article/%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/95462-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%BE%CE%AC%CE%BC%CE%B7%CE%BD%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%81%CF%84

 

 

Βουλή: Πρώτο "ναι" για να λειτουργήσει η ΕΡΤ

Βουλή: Πρώτο "ναι" για να λειτουργήσει η ΕΡΤ

08.04.2015

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ

 

Ν. Παππάς: Αποκαθιστούμε το δικαίωμα της κοινωνίας στη δημόσια τηλεόραση

Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία "μιας αξιόπιστης, δημόσιας τηλεόρασης" έγινε χθες στη Βουλή, με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά να ξεκαθαρίζει ότι "στόχος μας δεν είναι να αποκαταστήσουμε απλώς ένα εργασιακό δικαίωμα. Ο κεντρικός στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε το δικαίωμα της κοινωνίας στη δημόσια τηλεόραση".

Η Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης ενέκρινε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ: ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες υπερψήφισαν, η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και η Χρυσή Αυγή καταψήφισαν, ενώ επιφυλάξεις διατύπωσαν το Ποτάμι και το ΚΚΕ.

Ο Ν. Παππάς τόνισε ότι δικαίωμα επαναπρόσληψης έχουν συνολικά 1.559 άτομα. Ειδικότερα, την 11η Ιουνίου η ΕΡΤ είχε 2.911 απασχολουμένους. Οι 2.655 ήταν τακτικό προσωπικό και οι 202 ήταν με συμβάσεις έργου και 55 Προσωπικό Ειδικών Θέσεων. Από τους 2.911 εργαζόμενους οι 350 έχουν συνταξιοδοτηθεί ή έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης και 652 εργάζονται από την περίοδο της ΔΤ και 94 από τη ΝΕΡΙΤ. Άρα το σύνολο των εργαζομένων που μπορεί να φτάσει η ΕΡΤ είναι 2.305 και πρακτικά μόνο 1.559 άτομα έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης.

Το μισθολογικό κόστος της ΕΡΤ θα είναι 50-60 εκατ. ετησίως (με υπολογιζόμενο ατομικό κόστος 24.000 για τους νυν εργαζόμενους και 20.000 για τους νεοπροσλαμβανόμενους), ενώ τα έσοδα θα είναι 190 εκατ. ευρώ ετησίως, με δεδομένο ότι το τέλος θα παραμείνει στα 3 ευρώ για τα 5,5 εκατ. λογαριασμούς της ΔΕΗ. Ο υπουργός Επικρατείας συνέκρινε την κατάσταση στην Ελλάδα με εκείνη στην Ε.Ε.

* Το ετήσιο τέλος για τη νέα ΕΡΤ είναι 36 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος του τέλους στις χώρες της Ε.Ε. είναι 129 ευρώ.

* Το τέλος ως κατά κεφαλή ποσοστό του ΑΕΠ είναι 0,16% στην ΕΡΤ, ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 0,30%.

* Στις δημόσιες τηλεοράσεις οι υπάλληλοι ανά 1 εκατ. κατοίκους κατά μέσα όρο είναι 281 στην Ε.Ε., ενώ στην Ελλάδα είναι 214.

Ο Ν. Παππάς είπε ότι θα γίνει τροποποίηση του κανονισμού ώστε το Δ.Σ. να εκλέγεται με διευρυμένη κοινοβουλευτική διαδικασία και ότι για το νομοσχέδιο "ελήφθησαν υπόψη οι καλές πρακτικές σε άλλες δημόσιες τηλεοράσεις και οι συστάσεις της EBU".

Συναισθηματικά φορτισμένη η (εργαζόμενη στην ΕΡΤ) εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αγλαΐα Κυρίτση υπενθύμισε τους 18 εργαζόμενους της ΕΡΤ που "δεν άντεξαν και έφυγαν από τη ζωή άκαιρα". Τόνισε ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν "πραξικοπηματικό" και έγινε "με βίαιο και φασιστικό τρόπο", ενώ έκανε λόγο για "φασιστικό λουκέτο".

"Η χούντα μόνο το Κοινοβούλιο έκλεισε! Ούτε την ΕΡΤ έκλεισε ούτε τη Δικαιοσύνη", απάντησε η εισηγητής της Ν.Δ. Σοφία Βούλτεψη, η οποία επικαλέστηκε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η νέα ΕΡΤ δεν θα μπορεί να κάνει "ούτε μία παραγωγή".

Ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι ζήτησε "την διευθέτηση του σκανδαλωδώς ανεξέλεγκτου καθεστώτος νομής του δημοσίου αγαθού των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων" και ο υπουργός Επικρατείας εξήγησε ότι δεν θα έρθει στο νομοσχέδιο της ΕΡΤ, αλλά αμέσως μετά.

Την κατάργηση της υπουργικής απόφασης που έκλεισε την ΕΡΤ πρότεινε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας.

Την πραγματοποίηση ελέγχου του κόστους λειτουργίας της ΔΤ και της ΝΕΡΙΤ ζήτησε από τον υπουργό Επικρατείας ο υφυπουργός Επικρατείας για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Τέρενς Κουίκ λέγοντας χαρακτηριστικά: "Ψάχνουμε να βρούμε τα 300 εκατ. για το ΔΝΤ και αυτά πήγαν στη ΝΕΡΙΤ".

Υπέρ του κλεισίματος της ΕΡΤ παραμένει το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τον εισηγητή του Γ. Αρβανιτίδη, που θεωρεί ότι η ΕΡΤ επιστρέφει στις παλιές «αρχές» της κομματοκρατίας.

https://www.avgi.gr/article/5451530/bouli-proto-nai-gia-na-leitourgisei-i-ert

 

 

Σελίδα 377 από 488


Δεν μπορείς να ζητάς από τους άλλους αξιοπρέπεια χωρίς πρώτα απ'όλους εσύ να είσαι αξιοπρεπής.... Κρίμα.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΡΤ HD

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η ημερίδα "Σύστημα Υψηλής Ευκρίνειας HD & ΕΡΤ" την οποία οργάνωσε ο σύλλογός μας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.Το πληροφοριακό υλικό που χρησιμοποιήθηκε στις παρουσιάσεις των ομιλητών μπορείται να το δείτε εδώ

Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής το νέο ΔΣ της ΕΡΤ

Ενημέρωση δικηγόρων ΠΑ.ΣΥ.ΜΗ.ΤΕ για ΚΥΑ 2019

Συζήτηση ΠΑ ΣΥ ΜΗ ΤΕ για το ασφαλιστικό Μέρος 1

Συζήτηση ΠΑ ΣΥ ΜΗ ΤΕ για το ασφαλιστικό Μέρος 2

Συζήτηση ΠΑ ΣΥ ΜΗ ΤΕ για το ασφαλιστικό Μέρος 3

Συζήτηση ΠΑ ΣΥ ΜΗ ΤΕ για το ασφαλιστικό Μέρος 4

Ραδιοφωνικό μουσείο - πάρκο ΕΡΤ

Α-Δ Καινούργια Χώρα 2.JPG
Image Detail
Α-Δ ΖΑΤΟΥΝΑΣ_8.JPG
Image Detail
GO_TO_TOP