Η ΕΡΤ είμαστε όλοι εσείς.

Σας καλοσωρίζουμε στο διαδικτυακό μας τόπο. Ο τόπος αυτός δημιουργήθηκε και λειτουργεί με σκοπό: - να στεγάσει διαδικτυακά τον ΠΑ.ΣΥ.ΜΗ.ΤΕ. - να προβάλλει τον ρόλο των Μηχανικών και Τεχνικών της ΕΡΤ - να αποτελέσει σημείο αναφοράς και ενημέρωσης των μελών του συλλόγου.

ertopen.com - Ελεύθερη Ενημέρωση - ERT Open

Κλείνει ο πιο "μαύρος" κύκλος της ραδιοτηλεοπτικής Ιστορίας

Κλείνει ο πιο "μαύρος" κύκλος της ραδιοτηλεοπτικής Ιστορίας

15.03.2015

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΙΟΥΚΑΚΗ

Το ζήτημα της ΕΡΤ είναι ευρύτερο και πολύ κρισιμότερο από το ότι κάποιοι θα ξαναβρούν τη δουλειά τους

Πέρυσι την άνοιξη στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε μια από τις μεγαλύτερες και δυναμικότερες προεκλογικές (για τις ευρωεκλογές του Μαΐου) συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, βαρόμετρο, είπαν πολλοί, για την πρώτη νίκη. Στον σύντομο χαιρετισμό του, προαναγγέλλοντας την έλευση του Αλέξη Τσίπρα στο βήμα, ο συντονιστής της Μεσσηνίας δεν ξέχασε να αναφέρει πως από εκείνο το πρωινό η ΕΡΑ Καλαμάτας ( η πρώτη που έκλεισε και πλιατσικολογήθηκε τη νύχτα της 11ης Ιουνίου 2013 στην πατρίδα του τότε πρωθυπουργού) ήταν και πάλι στον αέρα στους 107,2 στα FM. Η πλατεία, με την αναγγελία του γεγονότος, παραληρούσε από ενθουσιασμό γιατί κι αυτό ήταν ένα σημάδι πως ο αγώνας δυναμώνει, η νίκη και η δικαίωση έρχεται.

Κοντά ένα χρόνο μετά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε πως ένα από τα πρώτα ν/σ που έρχεται στη Βουλή αυτή την εβδομάδα και μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης γεννά δύο πρωταρχικά και απαράγραπτα αποτελέσματα: Επαναλειτουργεί η ΕΡΤ και κλείνει ο πιο «μαύρος» κύκλος της ραδιοτηλεοπτικής ιστορίας μας, αυτός της ΔΤ/ΝΕΡΙΤ. Μπορούν εκατοντάδες εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα να γίνουν οι πρώτοι που θα ξαναβρούν τη δουλειά που τους στέρησε με μια μονοκοντυλιά η μνημονιακή λαίλαπα των Σαμαρά-Βενιζέλου. Από εκεί και μετά, όλα τα υπόλοιπα μπορούν να συζητηθούν, αλλά το βασικό και πρωταρχικό δεν αναιρείται.

Γιατί και πώς επελέγη το συγκεκριμένο ν/σ και η συγκεκριμένη οδός νομοθέτησης της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ μπορεί να αφορά ένα κλειστό κύκλο νομικών, οικονομολόγων, τεχνοκρατών, συνδικαλιστών, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν αφορά την κοινωνία (η συντριπτική πλειονότητα της οποίας πάλεψε για να μην περάσει το πραξικόπημα της 11ης Ιουνίου 2013 και έκτοτε στάθηκε στο πλευρό των αγωνιζόμενων εργαζόμενων της ΕΡΤ σε όλη τη χώρα) και τη «μεγάλη εικόνα» που θα έχει μπροστά της. Κι αυτή η εικόνα θα είναι η επαναλειτουργία της ΕΡΤ και η πρώτη απόπειρα εργασιακής αποκατάστασης θυμάτων του Μνημονίου.

Ωστόσο, το ζήτημα της ΕΡΤ είναι ευρύτερο και πολύ κρισιμότερο από το ότι κάποιοι θα ξαναβρούν τη δουλειά τους. Με το ελάχιστο ανταποδοτικό τέλος των 3 ευρώ, με το οποίο από το 2014 λειτουργεί η ΝΕΡΙΤ ως κακέκτυπο δημόσιας ραδιοτηλεόρασης (μέγεθος και περιεχόμενο), θα πρέπει να επαναλειτουργήσει ένας ολοκληρωμένος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, με όλες τις τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές, εθνικής εμβέλειας και περιφερειακές δομές, διαδικτυακό και πολιτιστικό προϊόν. Ταυτόχρονα θα πρέπει να καλυφθεί ένα τερατώδες κενό αντικειμενικής κι αξιόπιστης ενημέρωσης που απαιτεί η ελληνική κοινωνία, αλλά και να δημιουργηθεί ένας πραγματικά δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας που σε τίποτα δεν θα θυμίζει τη «μαύρη παρένθεση» της ΝΕΡΙΤ ούτε και την παλιά «καταδικασμένη» ΕΡΤ της αρπαχτής, της αργομισθίας, της εκάστοτε «κυβερνητικής ντουντούκας».

Μπορούν να γίνουν όλα αυτά; Οι εκατοντάδες άνθρωποι που επί 22 μήνες αγωνίστηκαν σε όλη την Ελλάδα για να ξανανοίξει η ΕΡΤ δηλώνουν την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν την προσπάθεια, από νέα αφετηρία πλέον, γα να πετύχει το εγχείρημα. Βασικό όπλο και εφόδιο, η περηφάνια και η αξιοπρέπεια με την οποία θα ξαναβρεθούν στη δουλειά τους, πλάι σ΄ εκείνους που από λάθος επιλογή βρέθηκαν να υπηρετούν και να στηρίζουν την πιο «μαύρη» εποχή στα ραδιοτηλεοπτικά μας πράγματα. Κοντά δυο χρόνια αγώνα δεν ήταν μόνο αντικυβερνητική και συντεχνιακή δράση, αλλά και εργαστήρι σκέψης, ιδεών, προτάσεων για τη λειτουργία μιας νέας ΕΡΤ που τώρα ξαναγίνεται πραγματικότητα.

Ένα μόνο παράδειγμα, λόγω έλλειψης χώρου: Αυτό που σήμερα έχει ανάγκη όσο ποτέ η χώρα μας είναι η πολυσυζητημένη «παραγωγική ανασυγκρότησή» της. Σε αυτή την προσπάθεια κομβικό, δυναμικό ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν οι Περιφερειακές ΕΡΑ, ανακτώντας την αρχική αποστολή τους. Κάθε τόπος διαθέτει τεράστια αποθέματα, στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στην εκπαίδευση, συνθήκες και δεδομένα άγνωστα στο Ραδιομέγαρο, και στα ιδιωτικά αθηνοκεντρικά κανάλια που μοναδικό τους μέλημα είναι τι γίνεται στο γνωστό «τρίγωνο του Κέντρου» και εσχάτως μεταξύ Αθήνας- Βερολίνου- Βρυξελλών. Αλλά για αυτά και άλλα, σε επόμενο σημείωμα.

http://www.avgi.gr/article/5386722/kleinei-o-pio-mauros-kuklos-tis-radiotileoptikis-istorias

 

 

Η «ακτινογραφία» των οικονομικών της νέας ΕΡΤ

Η «ακτινογραφία» των οικονομικών της νέας ΕΡΤ

16/3/2015

Της Ναταλίας Ανδρικοπούλου

Με ανταποδοτικό τέλος επιπέδου ΝΕΡΙΤ και μισθολόγια μειωμένα κατά 30% σε σχέση με τη παλιά ΕΡΤ σχεδιάζεται η επαναλειτουργία.

Με μείωση του μισθολογικού κόστους σε σχέση με την παλιά ΕΡΤ κατά 30%, διατήρηση του ανταποδοτικού τέλους στα επίπεδα της ΝΕΡΙΤ, και περιορισμό των εξωτερικών παραγωγών στο 25% του ετήσιου προϋπολογισμού του προγράμματος σχεδιάζει η κυβέρνηση την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Οπως αναφέρει το σχεδίο νόμου που κατατιθεται στη Βουλή προς συζήτηση, το ανταποδοτικό τέλος παρά τις αρχικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για αύξηση στα 4,24 (όσο ήταν επί παλιάς ΕΡΤ) θα παραμείνει στα 3 ευρώ το μήνα, ενώ παράλληλα απευθύνεται πρόσκληση επαναπρόσληψης όλων όσων διατηρούσαν σύμβαση αορίστου χρόνου την μέρα του «λουκέτου».

Η εξειδίκευση των οικονομικών της νέας ΕΡΤ προκύπτει μετά τον ενδελεχή έλεγχο που πραγματοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το οποιό σύμφωνα με πληροφορίες κατέληξε στα εξής δεδομένα: το μισθολογικό κόστος ανά άτομο προσδιορίζεται κατά μέσο όρο στις 20.000 ευρώ ετησίως, αντί για 28-30.000 ευρώ που ίσχυε επί παλαιάς ΕΡΤ, καθώς θα πρέπει οι μισθοί να οριστούν με το ίδιο καθεστώς που δόθηκαν αποζημιώσεις, δηλάδη με το ενιαίο μισθολόγιο (και την ΚΥΑ για τους δημοσιογράφους).

Υπολογίζοντας κατά μέσο τον τελικό αριθμό των εργαζομένων στις 2.500 (σ.σ. παρότι αναμένεται να είναι χαμηλότερος), το συνολικό μισθολογικό κόστος θα ανέλθει στα 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ το αντίστοιχο κόστος με βάση τους μισθούς που ίσχυαν την ημέρα που έκλεισε η ΕΡΤ τον Ιούνιο του 2013, ήταν 75 εκατομμύρια ευρώ. Οπως προκύπτει, η συνολική μείωση θα είναι της τάξεως του 30%.

Το έτερο μεγάλο κόστος που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τα οικονομικά της δημόσιας τηλεόρασης, και αποτελεί σημείο-κλειδί για την οικονομική «ακτινογραφία» της νέας ΕΡΤ είναι το ακριβές ποσό που θα παρακρατηθεί και θα δοθεί στα κρατικά ταμεία για το δημόσιο χρέος, κάτι που δεν προσδιορίζεται στα άρθρα του υπό συζήτηση σχεδίου νόμου.

Εχουμε και λέμε λοιπόν: Με το ανταποδοτικό στα 3 ευρώ, τα έσοδα της νέας ΕΡΤ θα παραμείνουν στα επίπεδα της ΝΕΡΙΤ, δηλαδή στα 190 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, το ποσό της παρακράτησης για το χρέος ανερχόταν στα 90 εκατομμύρια ευρώ ετησιώς, αφήνοντας δηλάδη στη δημόσια τηλεόραση 100 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ΕΡΤ δεσμεύεται αντίστοιχα να συνεισφέρει στην αποπληρωμή του χρέους, το ακριβές ποσό όμως που θα παρακρατηθεί θα εξαρτηθεί από τη γενική διαπραγμάτευση της χώρας και από το ποσοστό του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Οπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, για παράδειγμα με πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 1- 1.5%,που αποτελεί το στόχο της κυβέρνησης, το ποσό που θα κληθεί να καταβάλλει η νέα ΕΡΤ στα κρατικά ταμεία θα κυμανθεί περίπου στα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την ταχύτερη δυνατή επαναλειτουργία της ΕΡΤ, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο διορισμός της νεάς διοίκησης αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 23 Μαρτίου.

Την ημέρα εκείνη θα εκδοθεί το ΦΕΚ για το νομοσχέδιο περί ανθρωπιστικής κρίσης στο οποίο περιλαμβάνεται διάταξη για την κατάργηση του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ, και άρα ανοίγει και τυπικά το δρόμο για την εναλλαγή των διοικήσεων.

Το ερωτηματικό που προκύπτει είναι αν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για να τηρηθεί η διαδικασία που αναφέρεται στο νομοσχέδιο βάσει της οποίας μετά τη δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος και την υποβολή αιτήσεων για την κάλυψη των θέσεων του προέδρου, του Διευθύνοντος Συμβούλου και υπολοίπων πέντε μελων του ΔΣ, ο αρμόδιος Υπουργός Νίκος Παππάς υποβάλει εισήγηση στιν Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η οποία εγκρίνει τα μέλη και στη συνέχεια ο υπουργός τα διορίζει.

Η εν λόγω διάταξη όπως και αρκετές ακόμα που έχουν προκαλέσει κριτική από την αντιπολίτευση, ενδέχεται να παραλλαχθεί κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή.

http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=400836&catID=108&utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter&utm_campaign=real_gr

 

 

Πλήθος αντιδράσεων για τη νέα ΕΡΤ

Πλήθος αντιδράσεων για τη νέα ΕΡΤ

Οι απολυμένοι της 11ης Ιουνίου δεν βρίσκουν ικανοποιητικό το σχέδιο νόμου για τον καινούργιο δημόσιο ραδιο- τηλεοπτικό φορέα | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΝΗΣ

16.03.2015

Δημήτρης Κανελλόπουλος

Με τους μόνους καθώς φαίνεται που δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να στήσει ξανά την ΕΡΤ είναι οι εργαζόμενοι στη ΝΕΡΙΤ. Παράδοξο, αλλά αληθινό. Με τους άλλους, εκείνους της ERTopen ιδίως, τους απολυμένους δηλαδή που δεν διορίστηκαν στη ΔΤ και τη ΝΕΡΙΤ, άνοιξε λογαριασμούς. Με το που τέθηκε στη διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την ΕΡΤ την προηγούμενη Δευτέρα άρχισαν τα όργανα. Μόνο οι ΝΕΡΙΤες νιώθουν ικανοποιημένοι, μια και πήραν το δικαίωμα να συνεχίσουν με τις συμβάσεις αορίστου χρόνου που σύναψαν με το προηγούμενο καθεστώς - είναι, υποθέτουμε, η επιβράβευση για τη στάση που κράτησαν μετά το «μαύρο» της 11ης Ιουνίου.

«Δεν επαναλειτουργεί η ΕΡΤ, αλλάζει όνομα το μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ» λέει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΣΠΕΡΤ. «Αντί να τροποποιηθεί ο ιδρυτικός νομός της ΕΡΤ, ώστε ‘‘να μην υπάρχουν παθογένειες’’ κατά την κυβέρνηση στις προγραμματικές της δηλώσεις, επιλέχθηκε να τροποποιηθεί (;) ο ιδρυτικός νόμος-έκτρωμα της ΝΕΡΙΤ». Δεν έχει και άδικο εδώ που τα λέμε η ΠΟΣΠΕΡΤ, η κατά τ’ άλλα εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζόμενων της παλιάς ΕΡΤ (λέγε με και Παναγιώτης Καλφαγιάννης). «Οι συντάκτες του σχεδίου αυτού μας εξέπληξαν με την προχειρότητα και την ασάφεια (δημιουργική η όχι) προσέγγισης στα θεσμικά και νομικά ζητήματα αλλά και τη χρησιμοποίηση του Ν.4173 και αναπαράγουν το αποτυχημένο μόρφωμα-έκτρωμα της ΝΕΡΙΤ» λένε -τις διαφωνίες της ΠΟΣΠΕΡΤ τις βλέπετε συνολικά στη διπλανή στήλη. Επισημαίνουν επιπλέον πως «δεν υπηρετεί τη δημοκρατία μας και τον δημόσιο διάλογο για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα η διαβούλευση ωρών που δυστυχώς επιλέχθηκε».

Το σχέδιο νόμου αναρτήθηκε στο διαδίκτυο τη Δευτέρα 9 Μαρτίου, στις 4 το απόγευμα, κι έμεινε ανοιχτό σε σχόλια έως την Πέμπτη 12 Μαρτίου, στις 10 το πρωί. «Ο αρμόδιος για θέματα ραδιοτηλεόρασης υπουργός Επικρατείας εκφράζει την ικανοποίησή του για τη μαζική συμμετοχή στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης. Η διαβούλευση αυτή δεν αποτελεί ούτε πρόσχημα, ούτε διεκπεραίωση και για τον λόγο αυτό εποικοδομητικές προτάσεις θα ληφθούν υπόψη στην τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου» σημειώνουν στο opengov. «Στη διαβούλευση που προηγήθηκε, με τον υπουργό και το επιτελείο του, έχουμε καταθέσει αναλυτικές προτάσεις και θα συνεχίσουμε με προτάσεις για τροποποιήσεις και βελτιώσεις επί του σχεδίου νόμου προκειμένου να γίνει πράξη αυτό που παλεύουμε από τις 11 Ιουνίου του 2013, δηλαδή να πάρουμε στα χέρια μας εργαζόμενοι και κοινωνία το δημόσιο αγαθό της Ραδιοτηλεόρασης» γράφουν με ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, Μάχη Νικολάρα και Νίκος Τσιμπίδας.

Στο ERTopen συνεχίζουν δυναμικά. Στην πρώτη γραμμή παραμένει σταθερά η ΕΡΑ Σπορ. «Παρά τις δύσκολες συνθήκες η Ελεύθερη Ελληνική Ραδιοφωνία συνεχίζει, μέσω του ertopen.com και των Περιφερειακών Σταθμών σε όλη την Ελλάδα, να προσφέρει πλήρη, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση» γράφουν σε ανακοίνωσή τους. «Η ΕΡΑ Σπορ λίγες ημέρες πριν από την επιστροφή της στη φυσική της έδρα (Ραδιομέγαρο), ετοιμάζεται για ακόμη ένα ξεχωριστό επίτευγμα».

Οι διαφωνίες της ΠΟΣΠΕΡΤ με το σχέδιο νόμου

● Αποδέχεται ως νόμιμο το «μαύρο» και το «αντισυνταγματικό κλείσιμο της ΕΡΤ» με τον κατάπτυστο τρόπο που αυτό έγινε, την καταπάτηση του Συντάγματος και των ευρωπαϊκών θεσμών, αποδέχεται τη νομιμότητα του άνομου μορφώματος της ΝΕΡΙΤ.

● Οι εργασιακές σχέσεις αναβιώνουν, χωρίς όμως να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι το μισθολόγιο, το βαθμολόγιο, το θεσμικό πλαίσιο των μέχρι σήμερα ΣΣΕ, το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΡΤ και πότε και πώς θα αναγνωριστούν οι 22 και πλέον μήνες εργασίας των διωκόμενων εργαζομένων της ΕΡΤ.

● Δεν καθορίζονται οι δομές της ΕΡΤ της 11ης Ιουνίου 2013. Η ΕΡΤ επαναλειτουργεί χωρίς δομές και πανελλαδικό εύρος των δραστηριοτήτων της, χωρίς να καθορίζεται η λειτουργία των περιφερειακών Ρ/Σ των δικτύων εκπομπής, της δομής και της αυτοτέλειας της ΕΤ3.

● Παραπέμπει στις αποφάσεις του Δ.Σ., με τη δαμόκλειο σπάθη όμως του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, αφού αφαιρούν από το ανταποδοτικό τέλος των 3 ευρώ 100 εκατ. ευρώ, παράνομα και καταχρηστικά, που έχουν υπολογιστεί στο... πλεόνασμα του προϋπολογισμού 2015.

● Δεν υπάρχει πρόβλεψη διαφημίσεων –ούτε καν στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα!

● Δεν υπάρχει οργανόγραμμα, κανονισμός προσωπικού, υπηρεσιακά συμβούλια κ.ά. και, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι με μεταβατική διάταξη θα προβλεπόταν προσωρινή επαναφορά των ισχυόντων στην ΕΡΤ. Αντίθετα «καταρτίζονται από τον διευθύνοντα σύμβουλο» χωρίς συζήτηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις μας.

● Δεν αναφέρεται η ασφάλιση στο επικουρικό μας ταμείο.

● Δεν αναφέρει τίποτα για τους συναδέλφους συμβασιούχους που δούλευαν στην ΕΡΤ πριν το «μαύρο» και έκαναν την επιλογή να παραμείνουν στον αγώνα, αυτοί όπως φαίνεται δεν έχουν θέση στην ΕΡΤ. Οι δεκάδες αλληλέγγυοι πανελλαδικά, που κρατούν ανοιχτή την ΕΡΤ, δεν υπάρχουν πουθενά, ούτε μέριμνα για τις οικογένειες (πρόσληψη ενός μέλους Α’ βαθμού) των 17 νεκρών μας.

● Ολα τα κρίσιμα θέματα ανατίθενται στον υπουργό και στον διευθύνοντα σύμβουλο αναπαράγοντας ένα μοντέλο συγκεντρωτικό, με ηγετικά δίδυμα προέδρου και διευθύνοντος σύμβουλου που μέχρι πρόσφατα ζήσαμε με αρνητικά αποτελέσματα για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

 

Κατάργηση του Εποπτικού Συμβουλίου

Μοιάζει απίστευτο αλλά είναι αληθινό: το πρώτο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση (για την ανθρωπιστική κρίση) συνοδεύεται από άσχετες, με το θέμα, τροπολογίες. Αυτοί δεν ήταν που μας έλεγαν πως δεν θα έκαναν ποτέ κάτι τέτοιο γιατί αποτελεί προσβολή του Κοινοβουλίου; Τέλος πάντων... Μία λοιπόν από τις τροπολογίες έχει να κάνει με την υπάρχουσα (για όσο καιρό ακόμα) ΝΕΡΙΤ. Την υπογράφουν οι συναρμόδιοι υπουργοί Επικρατείας και με αυτήν καταργείται το Εποπτικό Συμβούλιο. Οι αρμοδιότητές του εκχωρούνται στο διοικητικό συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ, το οποίο διορίζεται από τον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Το νέο Δ.Σ. θα είναι πενταμελές με έναν διευθύνοντα σύμβουλο και τέσσερα μέλη και κατά πάσα πιθανότητα θα οριστεί τις επόμενες ημέρες με διάρκεια ζωής έως την έναρξη λειτουργίας της ΕΡΤ. Με τη συγκεκριμένη τροπολογία η κυβέρνηση θέλει να ξεπεράσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες ενόψει της μετάβασης στον νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Αν το χρονοδιάγραμμα ισχύσει, η ΕΡΤ ως... ΕΡΤ αναμένεται να βγει ξανά στους δέκτες μας λίγο μετά το Πάσχα. Το σχέδιο νόμου απεστάλη ήδη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αυτή την εβδομάδα θα εισαχθεί στην αρμόδια Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης για να φτάσει στην Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση αρχές Απριλίου. Στόχος είναι να ψηφιστεί το πρώτο δεκαήμερο και γύρω στις 20 Απριλίου να εκπέμψει και πάλι ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας με το λογότυπο ΕΡΤ. Το επόμενο «Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ θα διορίζεται από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, θα είναι επταμελές και τα 2 μέλη του θα εκλέγονται με άμεση, μυστική και καθολική ψηφοφορία των εργαζομένων της ΕΡΤ».

 

 

Κουτσαίνει το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ;

Κουτσαίνει το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ;

Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης

Θα το δούμε άμεσα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την νέα ΕΡΤ ή μήπως θα γίνει αντικείμενο αριστερού και δεξιού μπρα ντε φερ; Καλώς εχόντων των πραγμάτων, το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ θα συναντηθεί με το κοινοβούλιο εντός των προσεχών ημερών. Και λέω «καλώς εχόντων των πραγμάτων» και «εντός των προσεχών ημερών», διότι άλλαι αι βουλαί του νομοθέτου και άλλη η πολιτική αναγκαιότητα. Βάλτε μέσα και τις διάφορες γκρίνιες που έχουν σκάσει μύτη τόσο από δεξιά όσο και από αριστερά και αρχίζει το τοπίο να μοιάζει ολοένα και πιο νεφελώδες. Ιδίως από τη στιγμή που εμφανίσθηκαν οι πρώτες διαρροές (σταγόνα-σταγόνα για την ώρα…) από το γενικό λογιστήριο του κράτους.

Να τα δούμε τα πράγματα από την αρχή. Πρώτον το νομοσχέδιο είναι ακόμη ζωντανό και έχει πάρει σειρά για ψήφιση. Το είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην σημερινή συνέντευξή του στο «Εθνος», διαλύοντας μια σειρά από φόβους που ανέκυψαν μετά από την κατάθεση της περίφημης τροπολογίας για τη ΝΕΡΙΤ. Αν θυμάστε η τροπολογία καταργούσε το Εποπτικό Συμβούλιο και ανέθετε το διορισμό του Διοικητικού Συμβουλίου στον εκάστοτε Υπουργό Επικρατείας. Λογικό ήταν λοιπόν να ανακύψουν ερωτήματα για το ήταν κίνηση του τύπου «φύλαγε τα ρούχα σου» ή προανήγγειλε μετάθεση του νομοσχεδίου για το απώτατο μέλλον. Αυτά τα ερωτήματα, δείχνει να τα απάντησε ο πρωθυπουργός.

Και για να δούμε ποιος θα απαντήσει τώρα στους ψιθύρους ότι το γενικό λογιστήριο του κράτους γκρινιάζει ήδη εμπρός στην προοπτική πρόσληψης 2.500 εργαζομένων από τη μία μέρα στην άλλη. Εντάξει, δεν θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, το ξέρουμε όλοι αυτό. Από την άλλη ωστόσο, εκείνο το περίφημο το «μεσοπρόθεσμο» πρόγραμμα προέβλεπε πλεονασματικά δημόσια media. Κι ως την ώρα που θα οδεύσει οριστικά προς τον χρονοντούλαπο, οι προβλέψεις του είναι νόμος. Αρα ο «ισοσκελισμένος» προϋπολογισμός του νέου νομοσχεδίου περί ΕΡΤ, έχει κάποια θεματάκια στην καμπούρα του.

Μην λησμονούμε ότι όπου να ‘ναι μπαίνουν στο παιχνίδι και οι «θεσμοί», που θα λάβουν την κατάλληλη πληροφόρηση από τους κατάλληλους ανθρώπους. Κι αυτοί εννοείται ότι θα ακούσουν την ίδια δικαιολογία περί «μη επιβάρυνσης» του προϋπολογισμού, αλλά στο κάτω κάτω της γραφής το θέμα δεν είναι τα λεφτά είναι η ψυχολογία. Διότι άμα ακούσει ο Γερμανός ότι μπαίνουν μισθολόγιο 2.500 άτομα από τη μια μέρα στην άλλη, κάπως θα δυσκολευτεί να το καταπιεί.  Και πάλι να μην ξεχνάμε, ότι η ΕΡΤ έκλεισε «τυφλά» απλά και μόνο γιατί η τρόϊκα ζήταγε 12.000 «κεφάλια» εκεί και τότε…

Με δυο λόγια ή το περνάει άμεσα το νομοσχέδιο η κυβέρνηση ή πάμε για καινούριο μπρα ντε φερ. Κι αν υπολογίσει κανείς ότι σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι της ΔΤ (και νυν «δανεικοί» στη ΝΕΡΙΤ) είναι και πρώην της ΕΡΤ, μην απορήσετε αν ελληνικά και ξένα «κέντρα» ζητήσουν επιτακτικά μια όχι και τόσο μικρή αναβολή. Να πάει, ας πούμε, η ψήφιση για Ιούνιο οπότε και λήγουν οι συμβάσεις των ΔουΤούδων. Στην περίπτωση αυτή, η τροπολογία για διορισμό ΔΣ στη ΝΕΡΙΤ έρχεται μάλλον ταμάμ στην κυβέρνηση.

Υ.Γ.: Μετά από την ΠΟΣΠΕΡΤ ήρθε και η γενική συνέλευση εργαζομένων της ΕΡΤ3 να ασκήσει έντονη κριτική στο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ. Έχει τα δίκια της σε κάποια σημεία, αλλά όταν κάνει λόγο για «ανακλητούς συντονιστές» χάνεται κάπως η μπάλα.

http://newpost.gr/post/450839/koytsainei-to-nomosxedio-gia-th-nerit 

ΕΡΤ Δημόσια-Δημοκρατική - Λουκάς Πανουργιάς

ΕΡΤ Δημόσια-Δημοκρατική

Λουκάς Πανουργιάς* | 15.03.2015

Με αφορμή το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ και τη λανθασμένη,κατά τη γνώμη μου, αφετηρία του, εκ του νόμου 4173/2013 (Νεριτ),αντί του ιδρυτικού νόμου της ΕΡΤ 1730/1987.Συνοψίζω σε επικεφαλίδες, σημαντικές λειτουργίες που διαχωρίζουν μία Δημόσια Ραδιοτηλεόραση από μία Κρατικά ελεγχόμενη.Κάποιες εκ των προτάσεων που ακολουθούν απαιτούν εξειδίκευση και ανάλυση, που σκόπιμα παραλείπω, χάριν συντομίας.

1. Κατάργηση της Κ.Υ.Α.(Κοινή Υπουργική Απόφαση) 2/11.6.13 στην ολομέλεια της Βουλής

2. Επαναπρόσληψη των Σ.Ο.Χ.(Συμβασιούχοι Ορισμένου Χρόνου) των οποίων, το 2013 έληξαν ή καταγγέλθηκαν οι συμβάσεις τους

3. Ρητή αναφορά στα ΑμεΑ, κατ’επιταγή του Συντάγματος, των σχετικών νόμων και των Διεθνών Συμβάσεων για τα δικαιώματά τους

4. Σύσταση της Α.Σ.Κ.Ε.(Αντιπροσωπευτική Συνέλευση Κοινωνικού Ελέγχου) Τηλεθεατών-Ακροατών.Απαρτίζεται από 50 μέλη με ετήσια θητεία.Με ευθύνη των οργάνων τους,οι αντιπρόσωποι στην ΑΣΚΕ εκλέγονται,(εκτός της περίπτωσης α’ που ακολουθεί) με καθολική ψηφοφορία των μελών του κάθε οργάνου.

5. )-14 μέλη από τα κόμματα εντός και εκτός Βουλής

2 Αξιωματική Αντιπολίτευση

1 από κάθε κόμμα εντός-εκτός Βουλής ως τη συμπλήρωση των 14

β)-6 εργαζόμενοι ΕΡΤ

4 κάθε ειδικότητας, κατόπιν καθολικής, μυστικής ψηφοφορίας

2 δημοσιογράφοι , κατόπιν καθολικής, μυστικής ψηφοφορίας

γ)-2 αλληλέγγυοι συλλειτουργοί της ΕΡΤ από τις 11.6.13

δ)-3 Τοπική Αυτοδιοίκηση

ε)-11 εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων

στ)-14 εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων και προσωπικότητες Γραμμάτων και Τεχνών

Η ΑΣΚΕ προτείνει Πρόεδρο,Διευθύνοντα Σύμβουλο και τα μέλη του Δ.Σ. , εκτός των εκπροσώπων των εργαζόμενων, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για να τους διορίσει.Σε συνεργασία με τα 13 Συμβούλια Κοινωνικού Ελέγχου των Περιφερειών, μεταφέρει στο Δ.Σ. και στους εργαζόμενους,μέσω των ενώσεών τους,τη γνώμη,τις κρίσεις και τον παλμό της κοινωνίας.Τα Σ.Κ.Ε. των Περιφερειών είναι 5μελή με ετήσια θητεία και τα μέλη δεν έχουν τις ιδιότητες των περιπ. α και β της παρούσας παραγράφου.

5. Η ΕΤ-3 έχει διοικητική και λειτουργική αυτοτέλεια και οικονομική επάρκεια όσον αφορά σε παραγωγές,δράσεις και λειτουργίες, στα πλαίσια και τους κανόνες της Εταιρείας.

6. Ειδικα για τη ﷽﷽και τα μή μνεία για την πλήρη στελέχωση και τον άρτιο τεχνολογικό εξοπλισμό των Περιφερειακών Σταθμών,ειδικά των ακριτικών (π.χ. Εν καιρώ λειτουργίας της ΕΡΤ ο σταθμός της Ρόδου “σκεπαζόταν”απ’ τον δεκαπλάσιο σε ισχύ πομπό του Τούρκικου σταθμού, ελλείψει δε ανταλλακτικών υλικών,η λειτουργία εξασφαλιζόταν χάριν ευρεσιτεχνιών των εργαζόμενων τεχνικών).

7. Οι εργαζόμενοι κάθε τμήματος,διεύθυνσης, κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας,επιλέγουν τους προϊστάμενους,συντονιστές,διευθυντές τους.Σε περίπτωση που διαπιστωθεί δυσλειτουργία τμήματος ή διεύθυνσης, το Δ.Σ. μπορεί να παύσει τον υπάλληλο από τη θέση ευθύνης κατόπιν διαβούλευσης με τους εργαζόμενους και να ζητήσει από το τμήμα,διεύθυνση, ορισμό νέου.Γενικοί Διευθυντές ορίζονται εργαζόμενοι της ΕΡΤ, από το Δ.Σ. και τους υφιστάμενους κάθε Γενικής Διεύθυνσης.Ελλείψει επιλογής ,προτείνονται πρόσωπα εκτός ΕΡΤ και από τα δύο μέρη, που επιλέγουν κατόπιν μεταξύ τους συμφωνίας

8. Η ΕΡΤ μεταδίδει μόνο κοινωνικά μυνήματα και όχι διαφημίσεις, εκτός εξαιρέσεων (π.χ.συμβόλαια μεγάλων γεγονότων με τρίτους)

9. Το ανταποδοτικό τέλος υπέρ της ΕΡΤ,ανήκει στην ΕΡΤ.Τυχόν πλεόνασμα και σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 70% αυτού,μπορεί να επιστραφεί στους καταναλωτές κατόπιν εισήγησης της ΑΣΚΕ ή να καλύψει ανάγκες κοινωνικά ευπαθών ομάδων

10. Δ.Σ. και ΑΣΚΕ συστήνουν διαδικτυακό σύλλογο “Ενεργός εν ΕΡΤ” ή “Πολίτες-ΕΡΤ”.Τα μέλη κρίνουν,προτείνουν,ψηφίζουν σε ερωτηματολόγια της ΕΡΤ.

*Τενόρος – Χορωδία ΕΡΤ

Πηγές : Αλληλέγγυοι ΕΡΤ ,ΕΤ-3 ,ΠΟΣΠΕΡΤ ,Ομοσπονδία ΑμεΑ, συμμετέχοντες στη διαβούλευση, προσωπικές σκέψεις.

http://rproject.gr/article/ert-dimosia-dimokratiki?utm_source=feedburner&utm_medium=twitter&utm_campaign=Feed%3A+RprojectRss+%28Rproject+rss+-+%CE%86%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1%29

 

 

Συντονισμένες κινήσεις για την σύντομη επαναφορά της νέας ΕΡΤ

Συντονισμένες κινήσεις για την σύντομη επαναφορά της νέας ΕΡΤ

Άρθρο της Αγγελας Νταρζάνου για τις κινήσεις του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά για τη σύσταση της νέας ΕΡΤ Φιλοξενεί η Αυγή της Κυριακής.

Ολόκληρο το άρθρο:

Ενώ ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο της νέας ΕΡΤ που κατέθεσε η κυβέρνηση, ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς συνεχίζει τις επαφές του με εκπροσώπους φορέων, εργαζόμενων και άλλους ενδιαφέρομενους προκειμένου να ακούσει τις απόψεις και τις παρατηρήσεις τους για τυχόν συμπληρώσεις ή βελτιώσεις.

Παράλληλα, ενώ το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη Τρίτη, η τροπολογία που κατέθεση την Παρασκευή η κυβέρνηση για την κατάργηση του εποπτικού συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ, δίνει τη δυνατότητα ακόμη και σε δύο εβδομάδες από σήμερα να τοποθετηθεί νέο ΔΣ στη ΝΕΡΙΤ το οποίο θα φροντίσει με ομάδα συνεργατών για την ομαλή μετάβαση στη νέα ΕΡΤ αλλά και θα ξεκινήσει τον έλεγχο των δαπανών της ΝΕΡΙΤ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό από την πλευρά του υπουργείου Επικρατείας ο νόμος θα έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ αμέσως μετά το Πάσχα οπότε και οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στο Ραδιομέγαρο περί τα μέσα Απριλίου.

Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου με το νομοσχέδιο αντιμετωπίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι παθογένειες της ΕΡΤ του παρελθόντος.

1) κατάργηση προνομίων, περικοπή της σπατάλης των μεικτών και εξωτερικών παραγωγών καθώς και των κρυφών αμοιβών,

2) πρόσληψη προσωπικού μετά από δημοσίευση προκήρυξης και εφαρμογή των διαδικασιών του ΑΣΕΠ,

3) οι όροι του βαθμολογικού και μισθολογικού καθεστώτος του προσωπικού που θα προσλαμβάνεται θα καθορίζονται με επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας,

4) η ανάθεση έργου ή παροχή ανεξαρτήτων υπηρεσιών σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα πραγματοποιείται μετά από δημόσια προκήρυξη στον ιστότοπο της ΕΡΤ,

5) το Διοικητικο Συμβούλιο της ΕΡΤ διορίζεται από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής,

6) τα δύο μέλη του ΔΣ εκ των εργαζομένων εκλέγονται με άμεση, μυστική και καθολική ψηφοφορία των εργαζόμενων της ΕΡΤ,

7) η ιδιότητα του μέλους του ΔΣ της ΕΡΤ είναι ασυμβίβαστη με άλλο δημόσιο αξίωμα, θέση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ή διοίκηση συνδικαλιστικών ενώσεων,

8) Θεσμοθετείται κοινωνικός έλεγχος της ΕΡΤ με την για πρώτη φορά υποχρεωτική συγκρότηση των συμβουλίων κοινωνικού ελέγχου ανά περιφέρεια.

http://www.toxwni.gr/ellada/item/44258-syntonismenes-kiniseis-gia-tin-syntomi-epanafora-tis-neas-ert

 

 

Σελίδα 252 από 263

Σεπτέμβριος 2018
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Κανένα γεγονός

Η σελίδα μας στο Facebook

Facebook Image

Athens - Electronics 2018

Δεν μπορείς να ζητάς από τους άλλους αξιοπρέπεια χωρίς πρώτα απ'όλους εσύ να είσαι αξιοπρεπής.... Κρίμα.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΡΤ HD

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η ημερίδα "Σύστημα Υψηλής Ευκρίνειας HD & ΕΡΤ" την οποία οργάνωσε ο σύλλογός μας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.Το πληροφοριακό υλικό που χρησιμοποιήθηκε στις παρουσιάσεις των ομιλητών μπορείται να το δείτε εδώΚέντρο Εκπομπής AM Λιοσίων.JPG
Image Detail
Κέντρο Εκπομπής Τσεμπερού BRO...
Image Detail
GO_TO_TOP