Η ΕΡΤ είμαστε όλοι εσείς.

Σας καλοσωρίζουμε στο διαδικτυακό μας τόπο. Ο τόπος αυτός δημιουργήθηκε και λειτουργεί με σκοπό: - να στεγάσει διαδικτυακά τον ΠΑ.ΣΥ.ΜΗ.ΤΕ. - να προβάλλει τον ρόλο των Μηχανικών και Τεχνικών της ΕΡΤ - να αποτελέσει σημείο αναφοράς και ενημέρωσης των μελών του συλλόγου.

ertopen.com - Ελεύθερη Ενημέρωση - ERT Open

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ! Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΕΡΤ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ! Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΕΡΤ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ

Τετάρτη, 18 Μαρτίου, 2015

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ !

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΕΡΤ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ

 

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Γενάρη, που έδωσε ένα ηχηρό χτύπημα στο μνημονιακό καθεστώς, είναι μια νίκη των εργαζομένων, των άνεργων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας, όλων μας που τα προηγούμενα χρόνια αγωνιστήκαμε με Γενικές Απεργίες, διαδηλώσεις, απεργίες σε εργασιακούς χώρους καταλήψεις σε πλατείες, σχολές και σχολεία. Για να ολοκληρωθεί αυτή η νίκη, απαιτείται η δικαίωση αυτών των αγώνων που ξήλωσαν τη χουντική συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Ο αγώνας των αγωνιζόμενων εργαζομένων της ΕΡΤ είναι ένας τέτοιος παραδειγματικός αγώνας, που συνέβαλε τα μέγιστα στην πτώση της χούντας Σάμαρά-Βενιζέλου, έβαλε πρακτικά το ζήτημα της άμεσης οργάνωσης του αγώνα ενάντια στο κύμα των απολύσεων και των «ξαφνικών θανάτων», οδήγησε στον ακρωτηριασμό (με την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ) της τρικομματικής τότε κυβέρνησης. Η κατάληψη και η συνέχιση εκπομπής προγράμματος 21 μήνες τώρα, αποτελούν παράδειγμα για όλους τους εργαζόμενους, ότι μπορούν να πάρουν οι ίδιοι στα χέρια τους τις υπηρεσίες, την παραγωγή και την οικονομία, λειτουργώντας τα κάτω από τη δική τους διαχείριση και για τους δικούς τους σκοπούς.

Δυστυχώς, το σχέδιο νόμου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις 9/3, αγνοεί επιδεικτικά και ακυρώνει στην πράξη τις περισσότερες από τις κατακτήσεις και τα αιτήματα των αγωνιζόμενων εργαζομένων της ΕΡΤ. Όχι μόνο δεν πρόκειται για «νέα αρχή, με νέο νόμο από μηδενική βάση», όχι μόνο δεν έχει σχέση με τις εξαγγελίες ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά προκαλεί (δυσάρεστη) έκπληξη ότι το νομοσχέδιο αποτελείται από τροποποιήσεις του Ν.4173, του νόμου δηλαδή με τον οποίο δημιουργήθηκε το έκτρωμα της ΝΕΡΙΤ. Έτσι αντί να χρησιμοποιηθεί και να αξιοποιηθεί η πολύτιμη πείρα της πολύμηνης αυτοδιαχείρισης με την ανάδειξη εκλεγμένων και άμεσα ανακλητών συντονιστών (στα παλιά διευθυντικά πόστα) από την γενική συνέλευση των εργαζομένων, με την οποία ξεπερνιούνται στην πράξη οι παθογένειες της παλιάς ΕΡΤ, αναπαράγεται και νομιμοποιείται το εκτρωματικό μοντέλο διοίκησης της ΝΕΡΙΤ. Επανέρχεται ένα αυταρχικό και μακριά από κάθε κοινωνικό και εργατικό έλεγχο μοντέλο διοίκησης, με ένα επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο ο Διευθύνων Σύμβουλος έχει απόλυτη εξουσία. Όλα τα κρίσιμα θέματα ανατίθενται στο δίδυμο υπουργού-διευθύνοντα συμβούλου. Η δε συμμετοχή 2 εργαζομένων στο 7μελές ΔΣ δεν μπορεί να ειδωθεί καν σαν χαπάκι που χρυσίζει, μάλλον μοιάζει με τυρί στη φάκα της συνδιαχείρισης ή άθλια καρικατούρα «εργατικού ελέγχου», για όποιον έχει βιώσει την εμπειρία 21 μηνών αυτοδιαχείρισης. Τα ίδια και χειρότερα ισχύουν για το Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου, για το οποίο προβλέπονται μηδενικές αρμοδιότητες και ούτε κατά διάνοια δεν προσεγγίζει σύμφωνα με το σχέδιο νόμου τον ρόλο που υπόσχεται το όνομά του.

Επίσης, το σχέδιο νόμου δεν προβλέπει την επαναλειτουργία όλων των δομών της ΕΡΤ, των δικτύων εκπομπής, την λειτουργία των περιφερειακών ραδιοσταθμών της ΕΡΑ, και την διοικητική αυτοτέλεια της ΕΡΤ3. Όλα αυτά παραπέμπονται στις μελλοντικές αποφάσεις του Δ.Σ. με προαπαιτούμενο όμως πάντα τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς της ΕΡΤ. Την ίδια στιγμή από το ανταποδοτικό τέλος μέσω ΔΕΗ (βασική πηγή χρηματοδότησης της ΕΡΤ) αφαιρούνται 100 εκ. €, που έχουν υπολογιστεί στο πλεόνασμα του κατάπτυστου προϋπολογισμού 2015 της χούντας Σαμαρά-Βενιζέλου, αυτό απλά σημαίνει ότι οι δομές της ΕΡΤ οικονομικά στραγγαλίζονται. Χαρακτηριστικό είναι ότι το οργανόγραμμα, ο κανονισμός προσωπικού κ.λπ. «καταρτίζονται από το Διευθύνοντα Σύμβουλο» χωρίς συζήτηση με τη γενική συνέλευση των εργαζομένων ή τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις.

Ακόμη το σχέδιο νόμου, δημιουργεί και πάλι εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων (συμβασιούχους αορίστου και ορισμένου χρόνου, χωρίς έστω να διευκρινίζεται η αναλογία). Μισθολόγιο και ισχύουσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μένουν αδιευκρίνιστα. Αφήνει ακάλυπτους όσους εξαναγκάστηκαν να συνταξιοδοτηθούν. Αδιαφορεί για την αυτοθυσία και την αυταπάρνηση των συμβασιούχων, που ενώ δεν είχε λήξει η σύμβαση τους όταν επιβλήθηκε το «μαύρο», επέλεξαν να παραμείνουν στον αγώνα, καθώς και των δεκάδων αλληλέγγυων που συμμετέχουν λειτουργικά στο πρόγραμμα και κρατούν μαζί με τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους την ΕΡΤ ανοιχτή. Δεν υπάρχει καν μέριμνα για τις οικογένειες των 17 νεκρών εργαζομένων της ΕΡΤ. Αντίθετα προβλέπεται πως παραμένουν σε ισχύ οι συμβάσεις αορίστου χρόνου που έχουν συναφθεί με τη ΝΕΡΙΤ Α.Ε., παρά τον οργιώδη τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκαν οι προσλήψεις αυτές, σε σχέση με τα κριτήρια του διαγωνισμού, τους πλαστούς τίτλους σπουδών, τις εξόφθαλμες αδικίες κ.α.

Μέρα με τη μέρα γίνεται φανερό ότι οι εργαζόμενοι, θα πρέπει να επέμβουμε ενεργά στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, για να δώσουμε μια οριστική λύση με βάση τα δικά μας συμφέροντα. Δεν μπορούμε να μείνουμε ικανοποιημένοι από ατέρμονες «διαπραγματεύσεις». Δεν μπορούμε να επαναπαυθούμε στα διαρκή «στρογγυλέματα», τους συμβιβασμούς, τη διγλωσσία ή την αναβολή ακόμη και ορισμένων (σωστών) μετριοπαθών προεκλογικών υποσχέσεων. Πρέπει να αναπτύξουμε αγώνες για να αντιστρέψουμε τη μνημονιακή καταστροφή, για να αντιμετωπίσουμε πραγματικά την τεράστια ανθρωπιστική κρίση και να ανασυγκροτήσουμε/επανεκινήσουμε την οικονομία με βάση τα δικά μας συμφέροντα, για να επιβάλουμε στην πράξη τα αιτήματα για τα οποία αγωνιστήκαμε τα μνημονιακά χρόνια.

Η νίκη των αγωνιζόμενων εργαζομένων της ΕΡΤ θα είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα, μια μεγάλη παρακαταθήκη σε αυτή την προσπάθεια. Η άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ με αυτοδιαχείριση, εδώ και τώρα, με ένα νομικό πλαίσιο που θα αναγνωρίζει και θα δικαιώνει τον αγώνα, τους πόθους, τα αιτήματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ όπως αυτά έχουν καταγραφεί στις αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων είναι αναγκαία και αποτελεί παλλαϊκή απαίτηση. Η νίκη των αγωνιζόμενων εργαζομένων της ΕΡΤ θα είναι νίκη όλων μας και πρέπει να παλέψουμε για αυτήν με κάθε τρόπο.

http://www.okde.gr/archives/3532

 

Νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση ή νέος κρατικός Λεβιάθαν;

Νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση ή νέος κρατικός Λεβιάθαν;

Το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και οι πρώτες αντιδράσεις

Γαλάνης Δημήτρης

15/03/2015

Η «επιχείρηση ΝΕΡΙΤ» έλαβε τέλος, η ΕΡΤ επιστρέφει. Από τη στιγμή που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση και θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το όνομα ΝΕΡΙΤ θα αντικατασταθεί από αυτό της ΕΡΤ

Με το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ να επιδέχεται τις τελευταίες διορθώσεις μετά τη δημόσια διαβούλευση, έχει ξεκινήσει ήδη η αποκατάσταση της ΕΡΤ, που αποτελούσε και βασική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης. Οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι η νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση θα είναι απαλλαγμένη από τις παθογένειες του παρελθόντος που είχαν κάνει την ΕΡΤ χαρακτηριστικό παράδειγμα της δυσλειτουργίας του Ελληνικού Δημοσίου. Πάντως οι καλές προθέσεις δεν αρκούν και εκφράζονται ήδη αμφιβολίες για το αν ο νέος φορέας θα μπορέσει να λειτουργήσει με νέο ήθος και φιλοσοφία ή θα αποτελέσει ένα χαμένο ΣΤΟΙΧΗΜΑ στην προσπάθεια αναμόρφωσης του κρατικού μηχανισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι το έλλειμμα πληροφόρησης από το αρμόδιο υπουργείο Επικρατείας μάλλον εντείνει αυτόν τον σκεπτικισμό.

Με την ανάρτηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Διαύγεια την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησε ουσιαστικά η διαδικασία για την επαναφορά της ΕΡΤ στους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς δέκτες μας. Τα νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση είχε κλείσει μέσα σε μία νύχτα, παρέμεινε σε δημόσια διαβούλευση ως την Πέμπτη. Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης υπήρξαν ήδη οι πρώτες αντιδράσεις και πιθανόν το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τελικά να είναι σε ορισμένα σημεία διαφοροποιημένο. Μετά την κατάθεσή του το νομοσχέδιο θα περάσει από τις επιτροπές της Βουλής και στη συνέχεια θα συζητηθεί στην Ολομέλεια. Από τη στιγμή που θα ψηφιστεί και θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το όνομα ΝΕΡΙΤ θα αντικατασταθεί από αυτό της ΕΡΤ.

Ανταποδοτικό και για τους κοινόχρηστους χώρους

Προς το παρόν, το ανταποδοτικό τέλος για τη λειτουργία του νέου φορέα παραμένει στα 3 ευρώ τον μήνα και πληρώνεται μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Εξαιρούνται από την καταβολή του τέλους το Ελληνικό Δημόσιο, οι ΟΤΑ, οι λογαριασμοί για αρδευτικές, κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες, οι ναοί και όσοι καταναλωτές ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και οι οποίοι πληρούν σαφή κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι δεν εξαιρούνται από την καταβολή του τέλους οι λογαριασμοί στους κοινόχρηστους χώρους των πολυκατοικιών.

Πολύ κομβικό σημείο είναι και το πέρασμα του νομοσχεδίου από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αν στην ΕΡΤ επιστρέψουν όλοι οι εργαζόμενοι και συνεχιστεί το καθεστώς απόδοσης μεγάλου μέρους του ανταποδοτικού στον προϋπολογισμό, όπως ισχύει σήμερα, υπάρχει ο κίνδυνος η ΕΡΤ να είναι ένας οργανισμός που θα διαθέτει όλα του τα έσοδα για να πληρώνει υπαλλήλους χωρίς να μπορεί να παράσχει προϊόν. Αν το ανταποδοτικό πάει όλο στην ΕΡΤ θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να καλυφθεί η τρύπα στον προϋπολογισμό που είναι της τάξεως των 100 εκατ. τον χρόνο.

Το προφίλ της νέας διοίκησης

Με βάση το νομοσχέδιο καταργείται πλήρως το Εποπτικό Συμβούλιο και ο νέος φορέας θα διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ οι θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου διαχωρίζονται και πάλι. Θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος ενός έτους, εξού και η θητεία του πρώτου ΔΣ θα έχει 12μηνη διάρκεια. Η σύνθεσή του θα οριστεί από τον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας κ. Νίκο Παππά και θα περιλαμβάνει πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, δύο εκπροσώπους των εργαζομένων, δύο πρόσωπα «εγνωσμένου κύρους» με εξειδίκευση σε συναφείς με τον σκοπό της ΕΡΤ τομείς και ένα μέλος που θα υποδείξει το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών.

Σκοπός αυτού του πρώτου ΔΣ θα είναι να προβεί σε όλες τις απαραίτητες για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ ενέργειες. Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι η ΕΡΤ αποτελεί ενιαίο φορέα «ο οποίος μπορεί να περιλαμβάνει τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, πανελλαδικούς ή και περιφερειακούς, μουσικά σύνολα, χορωδία, καθώς και διαδικτυακούς ιστοτόπους που καθορίζονται με απόφαση του ΔΣ». Μία από τις πρώτες ενέργειες του πρώτου ΔΣ θα είναι να εκπονήσει στρατηγικό σχέδιο, να προτείνει δηλαδή πόσα κανάλια, σταθμούς και ιστοτόπους θα έχει η ΕΡΤ. Να θυμίσουμε ότι οι αρμόδιοι έκαναν λόγο για επαναφορά όλων των δομών που λειτουργούσαν στην ΕΡΤ τον Ιούνιο του 2013.

Οι επόμενες διοικήσεις θα αποτελούνται από πρόεδρο, διευθύνοντα σύμβουλο, τρία πρόσωπα ειδικών γνώσεων και δύο εκπροσώπους των εργαζομένων, οι οποίοι θα είναι και οι μόνοι που θα εκλέγονται. Τα μέλη - εκτός από τους εκπροσώπους - θα επιλέγονται έπειτα από δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος την οποία θα απευθύνει ο υπουργός Επικρατείας, ο οποίος μετά την κατάθεση των δηλώσεων θα υποβάλλει εισήγηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία και θα εγκρίνει τους προτεινόμενους με απλή πλειοψηφία των μελών της.

Η θητεία του ΔΣ θα είναι τριετής και θα υπάρχει η δυνατότητα μίας ανανέωσης. Η ιδιότητα του μέλους του ΔΣ της ΕΡΤ ΑΕ είναι ασυμβίβαστη με άλλο δημόσιο αξίωμα, θέση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ή σε διοίκηση συνδικαλιστικών ενώσεων. Επίσης θεσμοθετείται κοινωνικός έλεγχος της ΕΡΤ με την - για πρώτη φορά υποχρεωτική - συγκρότηση των Συμβουλίων Κοινωνικού Ελέγχου ανά περιφέρεια.

Αναβίωση συμβάσεων του Ιουνίου 2013

Το νομοσχέδιο προβλέπει την ανανέωση όλων των συμβάσεων αορίστου χρόνου που υπήρχαν στην ΕΡΤ τον Ιούνιο του 2013. Από την «αναβίωση» των συμβάσεων εξαιρούνται το προσωπικό ειδικών θέσεων, οι ειδικοί σύμβουλοι, όσοι δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στην ΕΡΤ και όσοι είναι συνταξιούχοι. Ταυτόχρονα διατηρούνται όσες συμβάσεις αορίστου χρόνου έχουν συναφθεί στη ΝΕΡΙΤ.

Οσα θέματα προκύψουν από την ανανέωση των συμβάσεων θα αντιμετωπίζονται με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Επικρατείας και Οικονομικών. Τα θέματα αυτά μπορεί να αφορούν μισθούς υπερημερίας του προσωπικού της ΕΡΤ που καταργήθηκε, συμψηφισμούς με κάθε είδους μισθούς, αποδοχές, επιδόματα και αποζημιώσεις που ελήφθησαν.

Η ΕΡΤ θα έχει τη δυνατότητα για πρόσληψη προσωπικού με συμβάσεις αορίστου ή ορισμένου χρόνου έπειτα από δημοσίευση προκήρυξης και εφαρμογή των διαδικασιών του ΑΣΕΠ. Οι όροι του βαθμολογικού και μισθολογικού καθεστώτος του προσωπικού που θα προσλαμβάνεται θα καθορίζονται με επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας. Προσωπικό με συμβάσεις έμμισθης εντολής θα επιλέγεται έπειτα από δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Η ανάθεση έργου ή παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα για την παραγωγή τηλεοπτικού, ραδιοφωνικού ή διαδικτυακού προϊόντος θα γίνεται μετά από δημόσια προκήρυξη στον ιστότοπο της ΕΡΤ. Το κόστος έργων και υπηρεσιών που ανατίθενται δεν μπορεί να υπερβαίνει το 25% του ετήσιου προϋπολογισμού.

Η ΕΡΤ και οι θυγατρικές της που καταργήθηκαν τον Ιούνιο του 2013, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, «εξακολουθούν να υπάγονται σε καθεστώς εκκαθάρισης», η οποία και πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε έναν μήνα μετά την ισχύ του νέου νόμου. Σε αντίθετη περίπτωση ο εκκαθαριστής θα παραδώσει όλο το υπάρχον υλικό σε νέο εκκαθαριστή και το καθαρό προϊόν της εκκαθάρισης θα περιέλθει στην ΕΡΤ. Επίσης συστήνεται Ειδική Επιτροπή Ελέγχου με σκοπό τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων της εκκαθάρισης.

Ενστάσεις και διαφωνίες

Οδείς αμφιβάλλει ότι κάτω από ιδανικές συνθήκες μια ανεξάρτητη, πολυφωνική δημόσια ραδιοτηλεόραση αποτελεί βασικό πυλώνα της δημοκρατίας, όμως η συγκυρία κάθε άλλο παρά ιδανική είναι και δεν είναι λίγοι οι πολίτες που εκφράζουν την ανησυχία ότι, παρά τις μεγαλεπήβολες εξαγγελίες, θα βρεθούν πάλι αντιμέτωποι με έναν κρατικό Λεβιάθαν με όλες τις παθογένειες του παρελθόντος.

Πολλά από τα σχόλια που αναρτήθηκαν στη Διαύγεια κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης του νομοσχεδίου εκφράζουν ενστάσεις για την αναγκαιότητα της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ, κάνουν λόγο για επαναφορά ενός αποτυχημένου μοντέλου δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ενώ δεν λείπουν οι σχολιαστές που κάνουν έκκληση για διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΡΤ, των διαφανών διαδικασιών και της παροχής υψηλής ποιότητας προγράμματος.

Οι πλέον μέχρι στιγμής έντονες αντιδράσεις προέρχονται από τον χώρο της ΠΟΣΠΕΡΤ, η οποία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι με το νομοσχέδιο δεν εξασφαλίζεται η επαναλειτουργία της ΕΡΤ, απλώς μετονομάζεται το «μόρφωμα ΝΕΡΙΤ».

Μια άλλη ένσταση επικεντρώνεται στο γεγονός ότι δεν δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης και σε άλλους εργαζομένους που αυτή τη στιγμή έχουν μείνει άνεργοι από τον ιδιωτικό τομέα οπτικοακουστικών.

Σε πρώτη φάση, φαίνεται να δημιουργείται ένας νέος φορέας όπου προσλαμβάνονται χωρίς διαγωνισμό μόνο όσοι εργάζονταν στην ΕΡΤ, αποκλείοντας ουσιαστικά κάθε άλλο εργαζόμενο, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει αιτία για προσφυγή σε ευρωπαϊκά δικαστήρια.

http://www.tovima.gr/celebrities/article/?aid=685236&h1=true#commentForm


 

Ο αγώνας για δημόσια ραδιοτηλεόραση συνεχίζεται

Ο αγώνας για δημόσια ραδιοτηλεόραση συνεχίζεται

Κατερίνα Παρδάλη | 18.03.2015

Η ΕΡΤ ανοίγει ξανά, οι απολυμένοι ξαναπροσλαμβάνονται

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα επαναλειτουργήσει σε λιγότερο από ένα μήνα. Η κυβέρνηση αποφάσισε, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί από τις πρώτες μέρες του αγώνα των εργαζόμενων της, να ανοίξει την ΕΡΤ προωθώντας το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Αυτή την εβδομάδα περνάει το σχετικό νομοσχέδιο από τη βουλή. Οι απολυμένοι εργαζόμενοι/ες της ΕΡΤ γυρίζουν στις δουλειές τους. Θα είναι οι πρώτοι/ες από τα θύματα του μνημονίου που θα αποκατασταθούν –μετά από έναν πρωτοφανή αγώνα από την 11η Ιουνίου 2013, όταν έπεσε το «μαύρο».

Με την ψήφιση του νόμου εκατοντάδες δημοσιογράφοι, τεχνικοί, παραγωγοί, σκηνοθέτες, που κράτησαν ζωντανή την εικόνα και τη φωνή της ΕΡΤ σε όλη την Ελλάδα, θα ξαναγυρίσουν στις δουλειές τους. Στην Αθήνα θα ξαναμπούν στο Ραδιομέγαρο, που επί μήνες είχε γίνει κέντρο αγώνα, υποδειγματικής δημοσιογραφίας και καλλιτεχνικής δράσης, μέχρι που τα ΜΑΤ του Δένδια τους πέταξαν βίαια έξω τα ξημερώματα της 7ης Νοεμβρίου 2013, για να στηθεί εκεί το έκτρωμα της ΝΕΡΙΤ.

Χωρίς να αυξηθεί το ανταποδοτικό τέλος των 3 ευρώ (όπως ίσχυε για την ΝΕΡΙΤ), θα επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ με τρία κανάλια εθνικής εμβέλειας, αποκατάσταση του δορυφορικού προγράμματος για όλο τον πλανήτη, και τα πανελλαδικής εμβέλειας και περιφερειακά ραδιόφωνα, το διαδικτυακό ert.gr και τα μουσικά σύνολα. Για το περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση» δεν υπάρχει αναφορά.

Έτσι, με βάση τα επιτεύγματα των εργαζομένων και των αλληλέγγυων με την αυτοδιαχείρισή τους όλους αυτούς τους μήνες (ποιότητα της ενημέρωσης, άνοιγμα στην κοινωνία, πολιτισμός, εκπαιδευτικά προγράμματα κ.λπ.), μένει ανοιχτή η δυνατότητα για μια δημόσια ραδιοτηλεόραση μιας «άλλης ποιότητας», ανεξάρτητης, ζωντανής, δημιουργικής, που θα ειναι μια ανάσα για τον κόσμο μας και ένα χτύπημα στο βόθρο των ιδιωτικών καναλιών, που μας βομβάρδιζαν με το μνημόνιο και εξακολουθουν –ανενόχλητα– να μας βομβαρδίζουν με τρομοκρατία και σκουπίδια, κι ας άλλαξε η κυβέρνηση.

Μια αρχή που θέλει συνέχεια…

Όμως η αλήθεια είναι ότι το νομοσχέδιο που κατατίθεται δεν περιλαμβάνει όλα όσα θα ήθελαν οι εργαζόμενοι/ες και είχαν εκφράσει μέσα από τις πανελλαδικές τους συνελεύσεις.

Δεν αναγνωρίζεται πουθενά ότι η πολύμηνη εμπειρία της αυτοδιαχείρισης της ΕΡΤ3 (Θεσσαλονίκη) και της ΕΡΤopen (Αθήνα) θα ληφθεί υπόψη στη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου λειτουργίας της ΕΡΤ.

Υπάρχουν ενστάσεις αναφορικά με τις ρυθμίσεις για την επιστροφή του προσωπικού, γιατί εξισώνει αυτούς που έχασαν τη δουλειά τους και επέλεξαν να παλέψουν για το εγχείρημα της ανοικτής ΕΡΤ με αυτούς που έπιασαν δουλειά στο μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ.

Δεν ορίζεται με σαφήνεια ότι όσοι/ες θα εργάζονται από εδώ και πέρα στην ΕΡΤ θα είναι αποκλειστικής απασχόλησης και ότι θα καταργηθεί το «βόλεμα» διάφορων –άφαντων– πολυθεσιτών, των οποίων τη δουλειά έκαναν οι συμβασιούχοι, που σήμερα δεν προσλαμβάνονται.

Τη διοίκηση θα έχει ένα προσωρινό επταμελές διοικητικό συμβούλιο, στο οποίο οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θα είναι μόνο δύο.

Όπως αναφέρει η ΠΟΣΠΕΡΤ σε ανακοίνωσή της «αποκλείονται οι 286 συμβασιούχοι που κάλυπταν πραγματικές ανάγκες στην ΕΡΤ πριν το “μαύρο” και έκαναν την επιλογή να παραμείνουν στον αγώνα». Επίσης, «όλα τα κρίσιμα θέματα ανατίθενται στον υπουργό και στο διευθύνοντα σύμβουλο, αναπαράγοντας ένα μοντέλο συγκεντρωτικό, με ηγετικά δίδυμα προέδρου και διευθύνοντος σύμβουλου που μέχρι πρόσφατα ζήσαμε με αρνητικά αποτελέσματα για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση».

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση –κάτω από τους εκβιασμούς της δύσκολης συγκυρίας και της άκαμπτης στάσης των δανειστών– έχει αποδεχθεί ως βάση των ρυθμίσεών της για τη νέα ΕΡΤ τον… ιδρυτικό νόμο της ΝΕΡΙΤ! Αυτό έχει ως συνέπεια την εξαέρωση των δημοκρατικών και συλλογικών κατακτήσεων των 30 χρόνων της Μεταπολίτευσης, όπως –έστω στρεβλά– αυτές είχαν περάσει στη θεσμική λειτουργία της ΕΡΤ.

Οι υπερεξουσίες του αρμόδιου υπουργού, του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της (νέας) ΕΡΤ σήμερα μπορεί να εμφανίζονται ως «μικρό πρόβλημα», όμως αύριο μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικό λάθος. Ταυτόχρονα, δεν μπορεί να υποτιμηθεί η υποβάθμιση των αρμοδιοτήτων και ρόλων της ΠΟΣΠΕΡΤ, δηλ. της συλλογικής έκφρασης των εργαζομένων –πέρα των δημοσιογράφων– στην ΕΡΤ.

Με την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, το σύνολο των εργαζομένων στη δημόσια ραδιοτηλεόραση (τεχνικοί και δημοσιογράφοι μαζί) θα πρέπει να δώσουν την έμφαση στο να ξεπεραστούν αυτές οι «καθυστερήσεις» στο σχέδιο της κυβέρνησης. Μόνο έτσι θα δικαιωθεί πραγματικά ο μεγάλος αγώνας που συσπείρωσε την αλληλεγγύη και την υποστήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας.

http://rproject.gr

 

Επιστρέφουν ΕΡΑ ΣΠΟΡ και ΕΤ3

Επιστρέφουν ΕΡΑ ΣΠΟΡ και ΕΤ3

17.3.15

Με όλες τις δομές θα επιστρέψει η ΕΡΤ. Τουλάχιστον αυτό διαβεβαίωσε χθες ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τα ΜΜΕ, Νίκος Παππάς, μιλώντας στην  κομματική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ και στους βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης. Μέσα στις επόμενες 45 μέρες, και αν δεν υπάρξουν απρόοπτα από τις διαπραγματεύσεις, η ΕΡΤ θα εκπέμψει ξανά.

Στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί ως την Τετάρτη στη Βουλή θα υπάρχει   πληρέστερη αναφορά στις δομές της ΕΡΤ, χωρίς ωστόσο να κατονομάζονται. Οι τηλεοπτικοί και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί θα ανοίξουν σταδιακά, ανάλογα με το πρόγραμμα που θα σχεδιαστεί και τις τεχνικές δυνατότητες που θα υπάρχουν. Στους στόχους της κυβέρνησης είναι πάντως να επιστρέψουν, τόσο η ΕΤ3 , όσο και η ΕΡΑ ΣΠΟΡ, ενώ το σήμα με το λογότυπο της ΕΡΤ θα  επανέλθει ως το τέλος του Απριλίου, σύμφωνα πάντοτε με το σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου. Τις επόμενες μέρες θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ, το νέο ΔΣ της ...ΝΕΡΙΤ με απόφαση του υπουργού επικρατείας, το οποίο θα αναλάβει να προετοιμάσει την επιστροφή της ΕΡΤ.  Ως τώρα όμως η σύνθεση του ΔΣ δεν έχει κλείσει. Πάντως ως τις 8 Απριλίου, σύμφωνα με το νέο σχέδιο του υπουργείου επικρατείας,  θα πρέπει το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, ώστε να αρχίσει η σχετική προετοιμασία.
Μετά τη διαβούλευση που έγινε στο Internet και τις παρατήσεις που έκαναν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της ΕΡΤ Θα υπάρξουν και άλλες διορθώσεις στο νομοσχέδιο, για να αποφευχθούν τα λάθη που επισημάνθηκαν.

http://media-industry.blogspot.gr/2015/03/3.html

 

ΠΟΣΠΕΡΤ: Κάλεσμα σε Συγκέντρωση προσωπικού την Παρασκευή 20 Μαρτίου και ώρα 15:00 στο Αμφιθέατρο Λ. Μεσογείων 156

ΠΟΣΠΕΡΤ: Κάλεσμα σε Συγκέντρωση προσωπικού την Παρασκευή 20 Μαρτίου και ώρα 15:00 στο Αμφιθέατρο Λ.Μεσογείων 156

18 Μάρτιος 2015


Ολόκληρη η ανακοίνωση - κάλεσμα της ΠΟΣΠΕΡΤ σε συγκέντρωση εργαζομένων:

Καλούμε στις 20 Μαρτίου 2015 ημέρα ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΩΡΑ 15.00 όλους τους ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ μέλη των σωματείων μελώντης ΠΟΣΠΕΡΤ σε συγκέντρωση προσωπικού στο ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ (ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ) ΣΤΟΝ ΧΟΛΑΡΓΟ Λεωφόρος Μεσογείων 156 για ενημέρωση και ανάλυση του νομοσχεδίου που αφορά την επαναλειτουργία της ΕΡΤ ΑΕ και για να καθορίσουμε την περαιτέρω στάση μας.

Είμαστε στον αγώνα 21 μήνες, αντέχουμε και συνεχίζουμε ...

Η ψυχολογική κούραση και οικονομική ανέχεια δεν θα μας κάνουν να δεχτούμε άρον – άρον το όποιο σχέδιο , χωρίς πραγματικό διάλογο , με θολές σελίδες και δημιουργικές ασάφειες για το μέγεθος της ΕΡΤ ΑΕ και την άμεση επαναλειτουργία στο σύνολο της .

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΑΦΗΝΕΙΑ όμως για τα θεσμικά, κανονιστικά, οικονομικά κλπ θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους ( εκτός των δημοσιογράφων) που εκπροσωπούμε μέσω των σωματείων μελών μας.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ με τα σωματεία της θα μάχεται πάντα για άρση των αδικιών προηγούμενων , παρόντων και …μελλοντικών.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ δεν σύρθηκε και δεν θα συρθεί ποτέ στις ράγες της εξουσίας, της συνδιαλλαγής, των εκβιασμών, της διαπλοκής των μικροκομματικών και μικροπαραταξιακών μεθοδεύσεων.

Τα συνδικάτα δεν πρέπει να είναι φέουδο κομματικοκρατίας , εναγκαλισμών με την κάθε εξουσία και δίαυλος προσωπικών συμφερόντων. Αυτό το έχουμε κάνει πράξη εμείς στην ΠΟΣΠΕΡΤ μαζί με τους εργαζόμενους , χωρίς προσωπικές φιλοδοξίες εν της πράγμασι ,γι αυτό άλλωστε αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο που δημιουργήσαμε όλοι ,μαζί με τους πρώην συμβασιούχους και τους αλληλέγγυους στο να κρατάμε μια δημόσια υπηρεσία ανοιχτή επί 20 σήμερα και 23μήνες τουλάχιστον, με αξιοπρέπεια και θάρρος, με πίστη και δύναμη, με κόπο και ιδρώτα , με αίμα και δάκρυ που αγκαλιάστηκε από την κοινωνία και δεν θα τα χαρίζουμε σε κανένα.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ συνεχίζει αταλάντευτα να διεκδικεί χωρίς μικροκομματικούς, συντεχνιακούς λόγους το δίκαιο αίτημα για την επαναφορά της ΕΡΤ στις 11-6-2013 σαν να μην έκλεισε μια μέρα .


Να γίνουν πράξη οι προεκλογικές εξαγγελίες –δεσμεύσεις των ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ και οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για την επιστροφή στο άσπρο της Δημοκρατίας και όχι στο γκρίζο μετά το μαύρο.

Αυτή η ΠΟΣΠΕΡΤ είναι ο πυλώνας και η καθαρή ψυχή της ΕΡΤ και του αγώνα της και θα παραμείνει.


Η ΑΜΕΣΗ επαναλειτουργία της ΕΡΤ ΕΙΝΑΙ ΧΡΕΟΣ ΤΙΜΗΣ και ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ από την σημερινή ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ χωρίς προαπαιτούμενα –και μνημονιακές συνταγές γιατί το απαιτεί η κοινωνία, για τους 18 νεκρούς μας και γιατί το κερδίσαμε με τον δίκαιο αγώνα μας. .

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ .Για την ΠΟΣΠΕΡΤ

     Ο Πρόεδρος                                                 Ο Γενικός Γραμματεάς


Παναγιώτης Καλφαγιάννης                                      Γαβριήλ Κασιμάτης
 

Τροποποιήσεις και προσθήκες στον νόμο για την ΕΡΤ

Τροποποιήσεις και προσθήκες στον νόμο για την ΕΡΤ

• Νταρζάνου Αγγέλα

17.03.2015

Στην τελική ευθεία για την επανεκκίνηση της ΕΡΤ, η κυβέρνηση εξετάζει τυχόν αλλαγές στο σχετικό νομοσχέδιο, βάσει και της δημόσιας διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάξει τροποποιήσεις και βελτιώσεις στο νομοσχέδιο, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που έχει δεχθεί, ενώ σταδιακά αποσαφηνίζει και θολά σημεία κατά τη μεταβατική περίοδο, σύμφωνα με ερωτήματα που έχουν διατυπωθεί από πολλές πλευρές.

• Κατατίθεται αυτές τις μέρες στη Βουλή

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το νέο Δ.Σ., που θα τοποθετηθεί στη ΝΕΡΙΤ αμέσως μετά τις 23 Μαρτίου, θα προχωρήσει άμεσα σε αξιολόγηση των συμβάσεων της ΝΕΡΙΤ, κυρίως των παραγωγών, εξωτερικών και μικτών. Οι δομές της ΕΡΤ επανέρχονται όλες σταδιακά (ΕΡΤ-3, ERT World, ραδιοφωνικά Προγράμματα, περιφερειακοί σταθμοί κ.λπ.), με αποφάσεις του Δ.Σ., όταν δηλώσουν έτοιμες να επανέλθουν. Το περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση» μάλλον δεν θα επανεκδοθεί, όμως οι εργαζόμενοι θα απορροφηθούν στο Διαδίκτυο ή σε άλλες θέσεις.

Οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα επανέλθουν στις ίδιες θέσεις και με το ενιαίο μισθολόγιο που ίσχυε στις 11.6.2013, όταν έκλεισε η ΕΡΤ, ενώ με τον ίδιο τρόπο θα προχωρήσει ο συμψηφισμός των αποδοχών και αποζημιώσεών τους για το διάστημα που η ΕΡΤ ήταν κλειστή. Πιθανόν να τεθεί ο περιορισμός της αποκλειστικής απασχόλησης για τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου. Το Δ.Σ. θα πρέπει να εκπονήσει Οργανόγραμμα, Κανονισμό Λειτουργίας και Γενικό Κανονισμό Προσωπικού της ΕΡΤ, πιθανόν εξαρχής, χωρίς να επιστρέψει στα παλιά.

Το κτίριο της Κατεχάκη (παρ' ότι "ξηλώθηκαν" τα δύο από τα τρία στούντιο) θα επιδιωχθεί να επανέλθει στην ΕΡΤ με αίτημα στον αρμόδιο υπουργό. Από την περιουσία της ΕΡΤ η οποία μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ έχει εκποιηθεί μόνο ένα μέρος του οικοπέδου - φιλέτου της ΕΡΤ στην Περαία της Θεσσαλονίκης.

ΑΓΓΕΛΑ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

http://www.avgi.gr

 

 

Σελίδα 251 από 264

Δεκέμβριος 2018
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Κανένα γεγονός

Η σελίδα μας στο Facebook

Facebook Image

Athens - Electronics 2018

Δεν μπορείς να ζητάς από τους άλλους αξιοπρέπεια χωρίς πρώτα απ'όλους εσύ να είσαι αξιοπρεπής.... Κρίμα.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΡΤ HD

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η ημερίδα "Σύστημα Υψηλής Ευκρίνειας HD & ΕΡΤ" την οποία οργάνωσε ο σύλλογός μας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.Το πληροφοριακό υλικό που χρησιμοποιήθηκε στις παρουσιάσεις των ομιλητών μπορείται να το δείτε εδώΕ.ΡΑ Τρίπολης_6.JPG
Image Detail
Α-Δ ΖΑΤΟΥΝΑΣ_10.JPG
Image Detail
GO_TO_TOP